Republica Moldova, în alertă. Rușii, suspectați că vor perturba alegerile prin alerte false cu bombă
Republica Moldova, în alertă. Rușii, suspectați că vor perturba alegerile prin alerte false cu bombă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestRepublica Moldova se află în alertă, suspectând Rusia de intenția de a perturba al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în special prin influențarea votului din diaspora.
Autoritățile moldovenești au transmis mai multor state membre UE că Moscova ar putea încerca să interfereze cu votul moldovenilor aflați în străinătate, potrivit unei surse guvernamentale citate de Radio România Actualități.
Președinta pro-europeană Maia Sandu va concura în al doilea tur împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialist pro-rus. Surse din Republica Moldova susțin că secțiile de vot din țări precum Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Marea Britanie ar putea fi vizate de încercări de perturbare, inclusiv prin alarme false de bombă. Aceste incidente ar putea perturba procesul electoral, forțând evacuări și întreruperea votului.
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Rusia neagă vehement aceste zvonuri
Deși Rusia a negat orice amestec în afacerile Republicii Moldova, se consideră că astfel de acțiuni ar putea afecta votul decisiv al diasporei, cunoscută pentru orientarea pro-europeană și pentru susținerea Maiei Sandu. Diaspora moldovenească a jucat un rol crucial în recentele alegeri și referendumuri, inclusiv în consultarea publică din 20 octombrie, care a susținut direcția pro-europeană a țării și obiectivul de aderare la UE până în 2030.
De asemenea, există informații potrivit cărora Rusia ar organiza transporturi pentru cetățenii moldoveni din Azerbaidjan, Belarus, Turcia și chiar Republica Moldova, pentru a-i mobiliza în sprijinul lui Stoianoglo. Cu toate acestea, Moscova nu a răspuns oficial acestor acuzații, iar ambasada rusă la Washington nu a oferit comentarii pe această temă.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența și a pendulat între alianțe pro-occidentale și pro-ruse. Invazia Ucrainei din 2022 a accentuat direcția pro-europeană a Moldovei, iar recentele acuzații de amestec străin în alegeri continuă să tensioneze situația politică și diplomatică din regiune, potrivit realitatea.net
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News