REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Rețete aromate cu flori de salcâm

Rețete aromate cu flori de salcâm

Replica API 28 mai 2021 | 00:00 966

Folosite în industria medicală, cea a parfumului, dar și în gastronomie, florile de salcâm proaspăt culese sau uscate sunt folosite de multe gospodine pentru prepararea unor rețete aromate sau a unor remedii naturale. Puțini știu că, fiind bogate în flavonoide, taninuri, rezine, carotenoizi, uleiuri esențiale volatile, minerale și glicozide, e foarte sănătos să le consumi, sub diverse forme, aducând beneficii în vindecarea unor afecțiuni la care nu te așteptai, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Afecțiuni care pot fi tratate cu decoct, infuzie, pulbere sau sirop de flori de salcâm ori consumul acestora că atare, proaspete, la fel cum mănânci fructe:

- afecțiunile gastrice, de la refluxul esofagian până la gastrite, forme incipiente de ulcer, colon iritabil, constipație sau diaree

- răceli ușoare, însoțite de tușe

- simptome ale astmului bronșic

- cicatrici

- migrene

- nevralgii, în special cele dentare

- dureri reumatice

- simptome ale stresului și depresiei

- atacuri de panică

- insomnie

- anxietate

- crampe abdominale sau musculare

Ai auzit probabil mai des de miere din flori de salcâm decât de siropuri sau deserturi aromate cu ele, însă acacia, cum mai e numită floarea de salcâm, are un parfum fin și discret, care o face potrivită pentru diverse rețete. De la tradițională infuzie, care are o mulțime de beneficii pentru sănătate, până la prăjituri cărora e greu să le reziști, floarea de salcâm poate fi principalul ingredient care da un gust rafinat preparatelor în care e adăugată. Îți prezentăm câteva astfel de rețete, foarte simplu de preparat.

Sirop de flori de salcâm

Ingrediente:

- flori de salcâm, în jur de două kilograme

- două kilograme de zahăr (să un kilogram și jumătate de zahăr pentru fiecare kilogram de flori, dacă preferi un gust mai dulce)

- patru litri de apă

- o lămâie feliată

- zahăr vanilat

Mod de preparare:

Se țin în apă rece, apoi se spală sub jet de apă rece florile de salcâm, pentru a îndepărta praful, frunzele uscate sau insectele. Florile se desprind de cozi și se fierb în apă clocotită timp de 20 de minute, după care se lasă să se răcească și să macereze peste noapte, acoperind vasul în care au fiert. Apoi, lichidul se strecoară printr-o sită fină, după care se amestecă și cu zahărul și vanilia. Se adaugă și feliile de lămâie. Se fierbe împreună cu zahărul până când se leagă siropul, că la dulceață. Se pune apoi la păstrare în sticle sau borcane, ținute la cald, învelite în paturi, până când se răcesc complet (aproximativ două zile).

După gust, se poate folosi și un amestec de flori de salcâm cu flori de soc.

Se consumă diluat în apă sau se folosește pentru a aromă limonadă. Siropul de salcâm poate fi consumat și că atare, cu linguriță, la fel că mierea, în cazul în care te confrunți cu diverse probleme legate de digestie sau ai dureri de gât. Are un efect calmant, datorat aromei, astfel că te ajută să dormi mai bine și să treci mai ușor peste momentele stresante. Același sirop e un bun adjuvant în vindecarea unor afecțiuni ale cailor respiratorii sau ale sistemului nervos.

Dulceață de flori de salcâm

Ingrediente:

- 500 de grame de flori de salcâm

- un kilogram de zahăr

- o lămâie stoarsă (sau două, trei dacă sunt mici)

- un litru de apă

Mod de preparare:

Se fierb apă și zahărul până când formează un sirop. Florile separate de ciorchine și de partea verde, bine spălate în apă rece, se opăresc apoi în apă clocotită. Se scurg bine, apoi se pun în siropul de apă și zahăr împreună cu zeamă de lămâie și se fierb până când se leagă dulceață. Culoarea ei va fi închisă. O transferi un borcane curate și o poți păstra și peste iarnă. Se poate servi simplă sau că topping pentru diverse deserturi.

Flori de salcâm în aluat

Ingrediente:

- 20-25 flori de salcâm proaspete, în ciorchine

- 2 ouă

- 5 lingurițe cu miere (ideal tot de salcâm)

- 2 linguri de ulei sau unt topit

- 250 grame făină

- un pahar de lapte

- coajă de lămâie

- un pliculeț de zahăr vanilat

- puțină sare

Mod de preparare:

Spală bine florile în apă rece pentru a îndepărta praful, impuritățile sau eventualele insecte, apoi le așezi pe un prosop curat să se zvânte de apă. Amestecă ouăle cu zahărul și sarea până când se formează o pastă densă. Adaugă și restul ingredientelor, amestecând bine. Aluatul obținut va fi că cel pentru clătite.

Trece florile prin aluat și prăjește-le apoi în baie de ulei încins, că pe gogoșile obișnuite. După ce se scurg de ulei, le poți servi că atare, pudrate cu zahăr sau cu puțină miere.

Gogoși sau clătite cu flori de salcâm

Ingrediente:

- 20, 25 flori de salcâm

- 3 ouă

- o cană de iaurt sau lapte bătut

- o jumătate de cană de zahăr

- praf de copt sau bicarbonat, un pliculeț sau o linguriță

- făină, aproximativ o jumătate de kilogram

- un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

Florile de salcâm se spală în apă rece, apoi se lasă la scurs. Ouăle se bat spumă cu zahărul și sarea, apoi se încorporează iaurtul și făină. Praful de copt se stinge cu lămâie sau oțet și se adaugă și el, sau se încorporează în prealabil în făină. Aluatul va fi puțin mai gros decât cel de clătite. Că și la rețeta de mai sus, florile de salcâm se trec prin acest aluat sau se stropesc cu aluat cu o lingură, apoi se prăjesc în ulei încins. Dacă s-au scuturat sau le aveai deja scuturate, le poți amestecă în aluat și turnați gogoșile cu lingură în vasul în care le prăjiți. Când capătă o culoare aurie, se pun pe un șervet de hârtie să se scurgă de ulei. Se servesc de preferință fierbinți, pudrate cu zahăr sau simple.

Dacă le prăjești întregi, vor avea aspect de gogoși. Dacă folosești florile scuturate, vor avea un aspect plat, că de clătite sau chiftele.

Dacă nu vrei să mănânci prăjit, poți încerca să le așezi într-o tavă, pe o foaie de copt și să le coci la foc mediu sau iute. Ar trebui să fie ușor rumenite în câteva minute.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272