REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Reţinerea actului de identitate: iată în ce cazuri este posibilă, conform legii! Nu mai daţi buletinul drept 'garanţie'!

Reţinerea actului de identitate: iată în ce cazuri este posibilă, conform legii! Nu mai daţi buletinul drept 'garanţie'!

Replica API 2 august 2019 | 00:11 3977

În sensul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate. Cu acesta se face dovada identității, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință a titularului.

De asemenea, există şi situaţii clare, prevăzute de lege, când actul de identitate poate fi reţinut.

Alte cazuri în afară de cele prevăzute de lege sunt interzise şi atrag după sine sancţionarea cu amendă. Spre exemplu, există cazuri când ni se solicită actul de identitate pe post de garanție pentru prestarea unui serviciu, pentru încredințarea unui bun sau pentru plata unor datorii. Însă puţină lume ştie că astfel de situaţii sunt în afara legii!

Cazurile în care poate fi reţinut actul de identitate sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români sunt următoarele:

• dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege).

În acest caz, cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;

• dacă o persoană este reţinută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii.

În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);

• dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială.

În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.

În orice alte cazuri în afară de cele trei descrise mai sus, actul de identitate NU poate fi reţinut.

IMPORTANT DE ŞTIUT:

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 97/2005, darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri - de către persoanele neautorizate - este interzisă.

Reţinerea (în alte cazuri decât cele prezentate mai sus), dar şi darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 75 şi 150 de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna Ziua Mama Mia oprit actele cum progedez CA nu ma bag nimeni in seama pentru CA ia a spus CA milea dat am fost cu politia si nu a put face nimik
0
0
Este ameda , da pachetul de tigari zilnic si cafea si vodka cat este ?
2
0
cina face anuntul, cine semneaza articolul,informatia este pe surse s-au oficiala
2
0
Mi se par cam mari amenzile
2
1
Nici Politia nu-l poate retine de fel.
2
0
PU1A hidrobiciclete cu buletinu
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212