REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Revoltă în rândul medicilor de familie, din cauza sistemului informatic defectuos

Revoltă în rândul medicilor de familie, din cauza sistemului informatic defectuos

Ana Maria LIPAN 8 martie 2023 | 10:19 990

Medicii de familie protestează. Aceștia susțin că problemele sistemului informatic, utilizat în activitatea cabinetelor, pun în pericol activitatea medicală, informează stiripesurse.ro.

Revolta in randul medicilor de familie, din cauza sistemului informatic defectuosDisfuncționalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat ne afectează pe toți, spun medicii care cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia măsuri urgente. Nemulțumirile și solicitările au fost prezentate de Societatea Națională de Medicină Familiei prin intermediul unui comunicat de presă.

„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, scrie în comunicatul organizației.

CNAS, somată să ia măsuri urgente

Medicii de familie mai spun că pacienții sunt nevoiți să aștepte și că activitatea cabinetelor este grav afectată.

„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate. Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.

Medicii cer CNAS să remedieze cu celeritate platforma informatică și să introducă formularele electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Desfiintati aceasta structura de puturosi deprofesionalizati,scriitori de ,,trimiteri" care mai mult pune lumea pe drumuri decat ii ajuta Nu merg la tara ca acolo trebue sa munceasca sa consulte si nu au pacienti cu miile sa le cotizeze
4
1
Dlor doctori, disfunctionalitati sunt in tot sistemul medical luat in ansamblu. De la indiferenta multora fata de actul medical la renumita mita, spert, atentie,etc. Aveti salarii ff mari raportat la atentia pe care o acordati pacientului. Tratati cu f multa indiferenta omul. Lipseste cu desavarsire empatia. Ca si pacient, te simti umilit, injosit, dezumanizat. Primeaza interesul, interesul financiar. Cand licentele si doctoratele se iau cu bani, aceia nu se numesc doctori. Sunt multe de spus, toti stiu, toti tac.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102