REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

România și alte state își taie pădurile protejate pentru energie

România și alte state își taie pădurile protejate pentru energie

Replica API 10 septembrie 2022 | 00:00 1094

România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times la noi în țară arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

Acolo se toacă lemn bun pentru a face peleți, deși se laudă că folosesc doar rumeguș și așchii de lemn. Puși în fața dovezilor, reprezentanții firmei recunosc, dar spun că totul este legal.

Iar situația se repetă în aproape fiecare fabrică de peleți din România, mai scrie publicația americană.

Problema nu este doar la noi. Lemn din păduri protejate ajunge în fabrici de peleți și în Bulgaria, Slovacia și Polonia.

Dar, de ce se taie lemn pentru energie? Răspunsul este simplu - Uniunea Europeană încurajează practica. Lemnul este considerat o sursă de energie regenerabilă și există subvenții pentru trecerea de la cărbune și gaz la lemn și peleți.

Subvențiile au dus la apariția unei piețe atât de mari încât, în prezent, lemnul este cea mai mare sursă regenerabilă, peste energia eoliană și cea solară.

Parlamentul European ar urma să rezolve problema săptămâna viitoare, când va vota eliminarea subvențiilor pentru arderea buștenilor. Doar energia din deșeuri lemnoase ar urma să fie considerată regenerabilă.

Însă, statele din centru și nord militează să nu dispară subvențiile. Spun că e nevoie de surse stabile de energie dacă nu vor mai fi gaze rusești. Practic, ne putem sufoca, dar să ținem lumina aprinsă.

Singura reacție de până acum a autorităților române vine de la Romsilva. Reprezentanții Regiei Naționale spun că lemnul nu a fost tăiat, ci doborât de vânt în urmă cu un an și jumătate, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
paduri protejate din peticele ce au mai ramas. Grosul e de mult in conturile offshore ale securistilor. Mwie hotilor ! Cu kk ca dau vina pe popor !!!
1
0
....si dupa ce termina de taiat padurile sa vina toti la mine ca o sa deschid o muiangerie,special pentru ei.Inainte de o a sterge din tara.....
0
0
nu romania,securistii si bozgorii!ne lasa fara aer,ei iau banii si se cara in madagascar!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212