REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Rusia critică ofensiva Turciei în Siria, în timp ce Erdogan acuză Occidentul că-i sprijină pe „terorişti“

Rusia critică ofensiva Turciei în Siria, în timp ce Erdogan acuză Occidentul că-i sprijină pe „terorişti“

Replica API 22 octombrie 2019 | 00:00 378

Rusia a criticat luni ofensiva Turciei în nordul Siriei, cu o zi înainte de o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în staţiunea Soci (de pe coasta rusă a Mării Negre), informează dpa.

Rusia şi Turcia, care susţin tabere adverse în războiul civil sirian, au înnodat o alianţă delicată în ultimul an, având în vedere că ambele sprijină zone de securitate civile în Siria, iar Ankara a achiziţionat un sistem avansat antiaerian rusesc S-400, bulversând ţările membre NATO, organizaţie din care şi ea face parte.

Moscova, cel mai important aliat militar al regimului sirian, se opune în mod tradiţional operaţiunilor în ceea ce consideră drept teritoriul suveran al Siriei.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că incursiunea Turciei în nordul Siriei din ultimele săptămâni le-a permis teroriştilor străini să scape din închisori, ceea ce creează preocupări că aceşti militanţi căliţi în lupte s-ar putea întoarce în ţara lor de origine, inclusiv în Rusia.

''În urma acţiunilor armatei turce, opt tabere de refugiaţi şi 12 închisori pentru militanţii străini au rămas fără pază'', a spus Şoigu la un forum de securitate de la Beijing, conform declaraţiilor sale citate de TASS.

''Aceasta ar putea duce la o aşa-zisă migrare inversă a teroriştilor în ţările lor de origine'', a afirmat ministrul rus al apărării. Potrivit Rusiei, aproximativ 15.000 de militanţi erau deţinuţi în închisorile controlate pe kurzi.

Ofensiva Ankarei în nordul Siriei, în apropiere de frontiera turcă, vizează teritorii aflate sub controlul combatanţilor kurzi sirieni pe care Turcia îi condamnă ca sprijinind terorismul.

Grupările kurde au încercat să instituie un stat autonom, Kurdistan, cu teritoriul în Siria, Turcia şi Irak, notează dpa.

În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat luni ţările occidentale că se ''poziţionează de partea teroriştilor'' împotriva Ankarei criticând ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria, potrivit AFP.

''Vă vine să credeţi? Întregul Occident se poziţionează de partea teroriştilor şi ne atacă toate împreună. Printre acestea, ţările NATO şi ţările UE. Toate!'', şi-a exprimat indignarea Erdogan într-un discurs rostit la Istanbul.

Turcia a declanşat la 9 octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), un grup pe care îl califică drept ''terorist'', dar care este susţinut de ţările occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Această operaţiune militară, suspendată joi în favoarea unui fragil armistiţiu negociat între Ankara şi Washington, este puternic criticată de către comunitatea internaţională, spre mare nemulţumire a lui Erdogan, care cere NATO să dea dovadă de ''empatie''.

''Am crezut că sunteţi împotriva terorismului. De când aţi început să acţionaţi în comun cu teroriştii?'', a lansat un atac dur preşedintele turc împotriva occidentalilor, continuând pe un ton ironic: ''A devenit oare YPG membru al NATO fără ca eu să fi fost avertizat?''

Joi, Erdogan şi vicepreşedintele american Mike Pence au convenit asupra unui acord ce prevede oprirea luptelor pe o durată de ''120 de ore'', adică până marţi seara, pentru a permite forţelor kurde să se retragă de pe poziţiile lor situate în proiectata ''zonă de securitate'' turcă.

''O mare parte din cele 120 de ore s-a scurs deja'', a subliniat luni Erdogan. Turcia afirmă că ofensiva va fi reluată dacă YPG nu va respecta în totalitate acordul.

Preşedintele turc urmează să se deplaseze marţi în Rusia pentru o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la Siria, un dosar în care cei doi lideri cooperează strâns în ciuda intereselor lor diferite. ''Vom discuta despre situaţia din Siria şi, cu voia lui Allah, vom lua măsurile care se impun'', a declarat Erdogan. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Erdogan a inceput sa sara calul. Sa-si retraga trupele si sa stea in banca lui. Turcii au jefuit de-a lungul istoriei destule tari.
3
0
Sultanul s-a suparat. Imperiul otoman isi mai amana revenirea.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920