REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Rusia, pregătită să revină la tratatul Cer Deschis dacă SUA vor proceda la fel

Rusia, pregătită să revină la tratatul Cer Deschis dacă SUA vor proceda la fel

Replica API 17 februarie 2021 | 00:00 1072

Rusia s-a declarat marţi pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităţilor militare dacă SUA vor proceda într-un mod similar, subliniind totodată că 'nu va aştepta la nesfârşit' o decizie americană, relatează France Presse, citată de Agerpres.

'Lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la nesfârşit', a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

Procedura de retragere din acest tratat angajată de Moscova este încă în curs de desfăşurare şi va fi dusă la bun sfârşit 'dacă până atunci SUA nu ne vor informa despre voinţa lor de a reveni la dispoziţiile acordului', a afirmat el.

Riabkov nu a precizat cât timp şi-a acordat Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest text internaţional care permite controlul activităţilor militare şi al instalaţiilor strategice de pe teritoriul ţărilor semnatare.

Rusia s-a retras anul trecut din Cer Deschis, după abandonarea tratatului de către SUA, la ordinele preşedintelui Donald Trump, care denunţase şi alte acorduri internaţionale majore.

Guvernul preşedintelui Joe Biden a făcut paşi în ultimele săptămâni în vederea revenirii la mai multe acorduri. Astfel, Washingtonul a prelungit in extremis în luna ianuarie importantul tratat New START încheiat cu Moscova privind limitarea cantităţii de armament nuclear.

Tratatul Cer Deschis a intrat în vigoare în 2002, la început cu 35 de ţări semnatare, dând fiecăreia dreptul de a efectua zboruri de observare deasupra teritoriului celorlalte state semnatare, în schimbul obligaţiei de a accepta astfel de zboruri deasupra propriului teritoriu cu scopul de a permite controlul activităţilor militare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia zboara intre ei. Chiar si deasupra Chinei sau peste India, Pakistan, Iran...??
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108