REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Vin., 22 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6494
28.4° Constanța Vineri, 22 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6494

S-a aflat CAUZA exploziei de la Azomureș: Ce au descoperit specialiștii, la anchetă

S-a aflat CAUZA exploziei de la Azomureș: Ce au descoperit specialiștii, la anchetă

Replica API 7 iulie 2021 | 00:00 1368

Evenimentul tehnic produs miercuri la Azomureş fost generat de cedarea unei porţiuni de sub sudura unei conducte, conductă care avea următoarea inspecţie tehnică programată pentru anul 2022, se menţionează într-un raport preliminar al Azomureş, anunță Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

foto: ziarulunirea.ro

"Echipa de investigare a Azomureş, împreună cu autorităţile IGSU Bucureşti, ISU Mureş, Garda de Mediu Mureş, APM Mureş, IPJ Mureş şi ITM Mureş, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porţiunii de sub sudura unei conducte. Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcţionare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019, şi scadenţa următoarei inspecţii tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022", potrivit unui comunicat al combinatului.

Motivul cedării conductei urmează să fie investigat, se arată în comunicatul Azomureş.

"Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigaţiei şi necesită o analiză realizată de către experţi independenţi. Rezultatele finale sunt aşteptate în următoarele săptămâni. Ca şi până acum, vom continua să cooperăm complet transparent cu autorităţile care au atribuţii în acest domeniu. Rezultatele finale ale investigaţiilor vor fi prezentate public imediat ce vor fi finalizate", se precizează în document.

Azomureş subliniază că incidentul nu a avut impact asupra mediului.

"Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu. Azomureş îşi reafirmă angajamentul ferm de a respecta toate standardele de siguranţă şi de mediu ale Uniunii Europene. Înţelegem pe deplin preocuparea comunităţii locale în legătură cu acest eveniment şi vrem să-i asigurăm pe toţi cei interesaţi că vom continua să implementăm măsuri care pot să limiteze oricând escaladarea unui incident la oricare dintre instalaţiile de pe platformă. Prioritatea companiei rămâne siguranţa angajaţilor şi a comunităţii locale, iar felul în care a fost gestionat acest incident tehnic demonstrează eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgenţă. Materialul informativ pentru situaţii de urgenţă, distribuit cetăţenilor din vecinătatea Azomureş, a avut rolul de a oferi informaţii asupra măsurilor care trebuie luate de către aceştia în timpul unei situaţii de urgenţă", conform comunicatului Azomureş.

Compania susţine că în timpul evenimentului de miercuri au fost aplicate toate procedurile pentru prevenirea accidentelor şi pentru oprirea de urgenţă a instalaţiilor.

"În activitatea noastră, unul dintre principiile de bază ale siguranţei proceselor ţine de reducerea probabilităţii şi consecinţelor unui accident. Astfel, Azomureş a realizat studii HAZOP (Hazard and Operability) pentru a identifica scenarii posibile de accidente şi implementează în mod continuu măsuri de siguranţă pentru prevenirea accidentelor. Instalaţiile sunt verificate frecvent utilizând proceduri specifice identificării posibilelor riscuri. Probele de presiune au loc în timpul reviziilor generale şi asigură depistarea posibilelor neconformităţi, înainte ca acestea să se producă. Toate procedurile, incluzându-le pe cele de oprire de urgenţă, au fost verificate şi revizuite în timpul anului 2019, iar personalul a fost instruit. Toate procedurile au fost efectiv aplicate în timpul producerii evenimentului de astăzi, astfel încât instalaţia a fost oprită în condiţii de siguranţă", se menţionează în raportul preliminar redactat de Azomureş.

De asemenea, sistemele de interblocare în siguranţă, acţionate independent de factorul uman, au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului tehnic de miercuri, notează Azomureş.

"În perioada modernizării instalaţiilor Azomureş, au fost montate sisteme de interblocare în siguranţă, care acţionează independent de factorul uman. Acestea au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului. În etapa următoare, toate componentele instalaţiei unde a avut loc evenimentul vor fi supuse unei inspecţii amănunţite şi unui program de testări, care va dura câteva săptămâni. Pagubele din instalaţie sunt mai mici decât cele estimate iniţial, iar costul exact al incidentului va fi stabilit ulterior", se precizează în comunicatul companiei.

Miercuri, la o oră după miezul nopţii, la 01:02, a avut loc o explozie pe platforma Azomureş, la instalaţia Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior.

În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
3746324943
5/49
292427392816
joker
3034728106