REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

S-a repetat ISTORIA la PETROMIDIA! După INCENDIUL din 2016, niciun VINOVAT, deși au MURIT DOI oameni! Video

S-a repetat ISTORIA la PETROMIDIA! După INCENDIUL din 2016, niciun VINOVAT, deși au MURIT DOI oameni! Video

Replica API 3 iulie 2021 | 00:03 33641

În urmă cu cinci ani, în 2016, un incendiu violent a izbucnit la Petromidia Năvodari. Tragedia a băgat în mormânt doi bărbați, iar pe alții i-a trimis pe patul de spital, cu răni grave. Era o zi toridă de 22 august când, în jurul orelor 18:00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid, moment în care a izbucnit un incendiu. Și atunci, o armată de pompieri s-a luptat cu flăcările. Le-au stins, dar nu și rănile fizice și sufletești ale celor care au trăit acele momente. S-a deschis dosar penal, mai mulți ingineri șefi și compania au fost trimiși în judecată, dar speța nu s-a finalizat nici până astăzi. La cinci ani distanță, istoria avea să se repete, tragedia fiind, parcă, trasă la indigo. Un incendiu violent a izbucnit în cursul zilei de vineri, 2 iulie, la Petromidia Năvodari, incendiul izbucnind la instalația Hidrofinare Petrol - Motorină, după ce a luat foc un compresor de gaze. Șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului. Din păcate, o persoană a murit.

La ora 12:16, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum. Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Bilanțul: șase victime: una a murit, alte două, transferate la București

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. O persoană a fost dată dispărută. Din păcate, a fost găsită moartă. Era un tânăr de 33 de ani, soț și tatăl unei fetițe de doi ani.

Peste 100 de pompieri, din Constanța și din localitățile limitrofe s-au luptat cu flăcările, iar mai multe ambulanțe și așteptau să preia răniții, pentru a-i transporta la spital. Elicopter SMURD, și alte două elicoptere de la Baza Mihail Kogălniceanu au aterizat la locul tragediei, pentru a prelua răniții.

Una dintre victime a fost transferată la București, la Spitalul Floreasca, și se ia în calcul transferul unei alte victime, tot la un spital din capitală.

Aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene, Călărași, Tulcea, Ialomița și Brăila, au acționat cu următoarele mijloace de intervenție : 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă; 3 Autocamioane de intervenție; 4 motopompe de mică și mare capacitate; 1 autospecială CBRN; 1 autospecială transport victime multiple; 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă; 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor; 6 ambulanțe ale SAJ Constanța (1 echipaj C2 și 5 echipaje B2); 2 elicoptere SMURD.

Video cu victimele preluate de echipajele SMURD

Degajare mare de noxe! Rămâneți în casă!

La scurt timp după tragedie, năvodărenii au primit mesaj RO-ALERT cu privire la incendiul de la Rafinăria Midia. Detalii pe imaginea de mai jos! Rămâneți în case și închideți geamurile! Oamenii au părăsit plajele și s-a instalat

Imagini cu instalația care a explodat:

Video:

Ministrul Bode: Datorită pompierilor, tragedia nu s-a transformat într-o catastrofă

Ministrul Lucian Bode și Raed Arafat au mers la locul tragediei, ulterior au făcut declarații de presă. ”Datorită profesionalismului pompierului, tragedia nu s-a transformat într-o catastrofă. La 8 minute de la apel, în mai puțin de o oră, incendiul a fost localizat. La ora 15.00, incendiul a fost lichidat”, a spus ministrul MAI, Lucian Bode. Turiștii de pe litoral nu au fost, nicio clipă, în pericol. Și nu au de ce să se teamă. Instalațiile vor fi puse în funcțiune când nu va mai fi niciun pericol, a mai spus Bode.

Reprezentanții Petromidia au spus că e puțin probabil să fie vorba de o eroare umană și că reviziile instalațiilor erau la zi. Ultima dată au fost efectuate în primăvara anului 2020.

Video:

Conducerea Petromidia și-a exprimat, ca și în 2016, regretul și sprijinul pentru familiile victimelor

„Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială. Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc. Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident. Încă de la începutul incidentului, tot personalul a fost evacuat în siguranță, stabilindu-se un traseu și o zonă strictă, doar pentru accesul și intervenția echipelor de intervenție. De asemenea, procesele operaționale din rafinărie au fost oprite, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului. La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialiști care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din România și regiunea Mării Negre. Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă). În momentul izbucnirii incendiului, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM) se aflau 5 angajați Rompetrol Rafinare. Compania depune toate eforturile necesare pentru ca cei afectați să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor. În funcție de procedurile medicale și situația colegilor, analizăm și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților. Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați. Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului care, din păcate, a decedat în urma incendiului. Condoleanțe familiei!”, a mai transmis echipa de Comunicare.

Ne pare rău...

”Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială.

Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc. Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident.

Încă de la începutul incidentului, tot personalul a fost evacuat în siguranță, stabilindu-se un traseu și o zonă strictă, doar pentru accesul și intervenția echipelor de intervenție. De asemenea, procesele operaționale din rafinărie au fost oprite, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului.

La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialiști care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din România și regiunea Mării Negre.

Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă).

În momentul izbucnirii incendiului, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM) se aflau 5 angajați Rompetrol Rafinare. Compania depune toate eforturile necesare pentru ca cei afectați să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor.

În funcție de procedurile medicale și situația colegilor, analizăm și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților. Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați. Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului care, din păcate, a decedat în urma incendiului. Condoleanțe familiei!”, a transmis echipa de Comunicare.

Incendiul din 2016, fără vinovați... încă

În urmă cu cinci ani, a mai izbucnit un incendiu la Petromidia Năvodari. Și atunci, un bărbat au murit, și alții au fost grav răniți. Pe platforma 1 a S.C Rompetrol Rafinare S.A, angajaţi ai S.C Rominserv SR efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta Distilat de Vid. În momentul efectuării lucrărilor, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj arsuri grave corp. Persoanele accidentate au fost Buzoianu Ionel, Petrescu Marian, ambii decedând ulterior, Voinea Ionuţ Florin şi Duşa Iancu, aceștia fiind transportați la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale.

După patru ani, în vara anului 2020, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a finalizat cercetările în dosar și au fost trimişi în judecată S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A , S.C. ROMINSERV SRL, dar și trei ingineri șefi: Daniel Stanciu, Vasile Caraman și Ioan Mărginean pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală si neluarea (din culpa) măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Citiți mai multe:BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

Dosarul încă se află pe rolul Judecătoriei Constanța. Pe 7 iunie, s-a cerut recuzarea judecătorului. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 2 noiembrie.

Probabil, că și de data aceasta, ancheta se va întinde pe câțiva ani de zile, iar victimele, cât și rudele celui care au murit, vor trăi cu speranța că se va face, cândva, dreptate.

Și în tragedia de ieri, 2 iulie, a fost deschis dosar penal. Cercetările sunt in rem (adică asupra faptei), urmând ca, după stabilirea cauzei producerii exploziei/incendiului să fie luate măsurile în cauză.

Citește și:

Premierul CÎȚU, despre tragedia de la PETROMIDIA

VIDEO. Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari

IATĂ cine sunt VICTIMELE TRAGEDIEI de la PETROMIDIA

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gresit ! S-a repetat istoria dela Revolutie cand au fost impuscati peste 1200 de oameni si nu este gasit vinovatul
0
0
Ori bagati bani grei in Midia ori punneti nisip peste ea , si facem plaja ! Tevile alea sunt din 1977 . Azi a fost aici, si daca se muta la cracare problema ?
5
1
vedeti ba si sabotaj facut de spioni rusi,ca in cehia!
4
1
Acum Guvernul Catu, trebuie sa-si dea demisia!! Ca la colectiv..
7
4
Dosarul din 2016 nu s-a rezolvat ca judecatorii sunt foarte destepti. Halal justitie.
21
1
Pwlii, sta sub birou si mananca kkt
9
4
Oi descompuse in apa, poluare de la port, maidan de scoici in loc de nisip fin, betoane in loc de verdeata, acum face poc si Midia... Turism de 10 stele !!
25
0
abia astepta catu si gasca, 10 lei va fi litrul de motorina sau benzina acum!!
13
5
Tov Nita i-a facut scapati in primul dosar asa ca nu e eroare umana, fireste
20
1
Pentru emisiile alea de noxe, indiferent daca se duc spre oras sau spre mare tot trebuie sa raspunda cineva
20
1
facute din birouri de mwisti spagari.
29
1
Inspira adanc arafat
14
8
hotiile lui tariceanu si patriciu,arza-l dracii in iad.
27
0
daca aduceti pe Arafat sa conduca el situatia dati prefectu afara inseamna ca i-si ia salariul degeaba la Constanta
18
13
Se poate face plaja sub ciuperca?
17
11
E covid..e sub control..avem masca
11
17
De sirian coclit ca ne-ai terminat psihic
18
17
crime , talharii , droguri etc.etc am intrat in secolul... vitezei!
15
10
Profesionistii lui Peste votati Noua Dreapta sa fie bine
16
18
Da-ti demisia.ce rost avea fanfaronada de la Perla ,ai strans pompieri si politisti ,pentru ce motiv.Pompierii tebuiau sa fie pregatiti sa intervina la Midia si poate un politist prindea criminalul din Corbu.Pe de alta parte,te dai victima in presa ca te ataca nu stiu cine..
26
15
Acolo este
6
3
Plan rosu la nivel de judet pt 2 persoane ranite ??? Culmea ISTERIEI ca sa dea bine la media
11
44
Arafat lipsea... Miezu
21
18
Au murit multi
8
18
Orice sa fie, numai oamenii sa nu pateasca ceva! Doamne ajuta!
49
4
a pornit vreun TDI...
18
8
Ehhh, acum sa-l vedem pe arafat in actiune.
25
12

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367