rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

S-a repetat ISTORIA la PETROMIDIA! După INCENDIUL din 2016, niciun VINOVAT, deși au MURIT DOI oameni! Video

În urmă cu cinci ani, în 2016, un incendiu violent a izbucnit la Petromidia Năvodari. Tragedia a băgat în mormânt doi bărbați, iar pe alții i-a trimis pe patul de spital, cu răni grave. Era o zi toridă de 22 august când, în jurul orelor 18:00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid, moment în care a izbucnit un incendiu. Și atunci, o armată de pompieri s-a luptat cu flăcările. Le-au stins, dar nu și rănile fizice și sufletești ale celor care au trăit acele momente. S-a deschis dosar penal, mai mulți ingineri șefi și compania au fost trimiși în judecată, dar speța nu s-a finalizat nici până astăzi. La cinci ani distanță, istoria avea să se repete, tragedia fiind, parcă, trasă la indigo. Un incendiu violent a izbucnit în cursul zilei de vineri, 2 iulie, la Petromidia Năvodari, incendiul izbucnind la instalația Hidrofinare Petrol - Motorină, după ce a luat foc un compresor de gaze. Șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului. Din păcate, o persoană a murit.

La ora 12:16, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum. Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Bilanțul: șase victime: una a murit, alte două, transferate la București

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. O persoană a fost dată dispărută. Din păcate, a fost găsită moartă. Era un tânăr de 33 de ani, soț și tatăl unei fetițe de doi ani.

Peste 100 de pompieri, din Constanța și din localitățile limitrofe s-au luptat cu flăcările, iar mai multe ambulanțe și așteptau să preia răniții, pentru a-i transporta la spital. Elicopter SMURD, și alte două elicoptere de la Baza Mihail Kogălniceanu au aterizat la locul tragediei, pentru a prelua răniții.

Una dintre victime a fost transferată la București, la Spitalul Floreasca, și se ia în calcul transferul unei alte victime, tot la un spital din capitală.

Aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene, Călărași, Tulcea, Ialomița și Brăila, au acționat cu următoarele mijloace de intervenție : 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă; 3 Autocamioane de intervenție; 4 motopompe de mică și mare capacitate; 1 autospecială CBRN; 1 autospecială transport victime multiple; 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă; 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor; 6 ambulanțe ale SAJ Constanța (1 echipaj C2 și 5 echipaje B2); 2 elicoptere SMURD.

Video cu victimele preluate de echipajele SMURD

Degajare mare de noxe! Rămâneți în casă!

La scurt timp după tragedie, năvodărenii au primit mesaj RO-ALERT cu privire la incendiul de la Rafinăria Midia. Detalii pe imaginea de mai jos! Rămâneți în case și închideți geamurile! Oamenii au părăsit plajele și s-a instalat

Imagini cu instalația care a explodat:

Video:

Ministrul Bode: Datorită pompierilor, tragedia nu s-a transformat într-o catastrofă

Ministrul Lucian Bode și Raed Arafat au mers la locul tragediei, ulterior au făcut declarații de presă. ”Datorită profesionalismului pompierului, tragedia nu s-a transformat într-o catastrofă. La 8 minute de la apel, în mai puțin de o oră, incendiul a fost localizat. La ora 15.00, incendiul a fost lichidat”, a spus ministrul MAI, Lucian Bode. Turiștii de pe litoral nu au fost, nicio clipă, în pericol. Și nu au de ce să se teamă. Instalațiile vor fi puse în funcțiune când nu va mai fi niciun pericol, a mai spus Bode.

Reprezentanții Petromidia au spus că e puțin probabil să fie vorba de o eroare umană și că reviziile instalațiilor erau la zi. Ultima dată au fost efectuate în primăvara anului 2020.

Video:

Conducerea Petromidia și-a exprimat, ca și în 2016, regretul și sprijinul pentru familiile victimelor

„Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială. Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc. Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident. Încă de la începutul incidentului, tot personalul a fost evacuat în siguranță, stabilindu-se un traseu și o zonă strictă, doar pentru accesul și intervenția echipelor de intervenție. De asemenea, procesele operaționale din rafinărie au fost oprite, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului. La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialiști care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din România și regiunea Mării Negre. Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă). În momentul izbucnirii incendiului, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM) se aflau 5 angajați Rompetrol Rafinare. Compania depune toate eforturile necesare pentru ca cei afectați să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor. În funcție de procedurile medicale și situația colegilor, analizăm și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților. Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați. Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului care, din păcate, a decedat în urma incendiului. Condoleanțe familiei!”, a mai transmis echipa de Comunicare.

Ne pare rău...

”Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială.

Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc. Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident.

Încă de la începutul incidentului, tot personalul a fost evacuat în siguranță, stabilindu-se un traseu și o zonă strictă, doar pentru accesul și intervenția echipelor de intervenție. De asemenea, procesele operaționale din rafinărie au fost oprite, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului.

La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialiști care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din România și regiunea Mării Negre.

Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă).

În momentul izbucnirii incendiului, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM) se aflau 5 angajați Rompetrol Rafinare. Compania depune toate eforturile necesare pentru ca cei afectați să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor.

În funcție de procedurile medicale și situația colegilor, analizăm și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților. Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați. Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului care, din păcate, a decedat în urma incendiului. Condoleanțe familiei!”, a transmis echipa de Comunicare.

Incendiul din 2016, fără vinovați... încă

În urmă cu cinci ani, a mai izbucnit un incendiu la Petromidia Năvodari. Și atunci, un bărbat au murit, și alții au fost grav răniți. Pe platforma 1 a S.C Rompetrol Rafinare S.A, angajaţi ai S.C Rominserv SR efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta Distilat de Vid. În momentul efectuării lucrărilor, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj arsuri grave corp. Persoanele accidentate au fost Buzoianu Ionel, Petrescu Marian, ambii decedând ulterior, Voinea Ionuţ Florin şi Duşa Iancu, aceștia fiind transportați la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale.

După patru ani, în vara anului 2020, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a finalizat cercetările în dosar și au fost trimişi în judecată S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A , S.C. ROMINSERV SRL, dar și trei ingineri șefi: Daniel Stanciu, Vasile Caraman și Ioan Mărginean pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală si neluarea (din culpa) măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Citiți mai multe:BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

Dosarul încă se află pe rolul Judecătoriei Constanța. Pe 7 iunie, s-a cerut recuzarea judecătorului. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 2 noiembrie.

Probabil, că și de data aceasta, ancheta se va întinde pe câțiva ani de zile, iar victimele, cât și rudele celui care au murit, vor trăi cu speranța că se va face, cândva, dreptate.

Și în tragedia de ieri, 2 iulie, a fost deschis dosar penal. Cercetările sunt in rem (adică asupra faptei), urmând ca, după stabilirea cauzei producerii exploziei/incendiului să fie luate măsurile în cauză.

Citește și:

Premierul CÎȚU, despre tragedia de la PETROMIDIA

VIDEO. Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari

IATĂ cine sunt VICTIMELE TRAGEDIEI de la PETROMIDIA

Mirela PASCAL

sâmbătă, 3 iulie 202129071
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

05Turist(11 iul 13:52)
Ori bagati bani grei in Midia ori punneti nisip peste ea , si facem plaja ! Tevile alea sunt din 1977 . Azi a fost aici, si daca se muta la cracare problema ?
14gigi(8 iul 17:37)
vedeti ba si sabotaj facut de spioni rusi,ca in cehia!
47Haaaaa(3 iul 20:23)
Acum Guvernul Catu, trebuie sa-si dea demisia!! Ca la colectiv..
121anonimus(3 iul 07:50)
Dosarul din 2016 nu s-a rezolvat ca judecatorii sunt foarte destepti. Halal justitie.
49Ministrul(3 iul 07:46)
Pwlii, sta sub birou si mananca kkt
025Veniti sa dati banii(3 iul 00:49)
Oi descompuse in apa, poluare de la port, maidan de scoici in loc de nisip fin, betoane in loc de verdeata, acum face poc si Midia... Turism de 10 stele !!
513sigur(2 iul 21:22)
abia astepta catu si gasca, 10 lei va fi litrul de motorina sau benzina acum!!
120Inca in incendiu la Midia(2 iul 20:26)
Tov Nita i-a facut scapati in primul dosar asa ca nu e eroare umana, fireste
120And(2 iul 19:50)
Pentru emisiile alea de noxe, indiferent daca se duc spre oras sau spre mare tot trebuie sa raspunda cineva
129revizii(2 iul 17:20)
facute din birouri de mwisti spagari.
814Razvan(2 iul 15:09)
Inspira adanc arafat
027guigi(2 iul 14:40)
hotiile lui tariceanu si patriciu,arza-l dracii in iad.
1318dddda(2 iul 14:16)
daca aduceti pe Arafat sa conduca el situatia dati prefectu afara inseamna ca i-si ia salariul degeaba la Constanta
1117Midia(2 iul 14:05)
Se poate face plaja sub ciuperca?
1711Raed(2 iul 14:04)
E covid..e sub control..avem masca
1718Fmm(2 iul 13:53)
De sirian coclit ca ne-ai terminat psihic
1015explozii, furturi,(2 iul 13:23)
crime , talharii , droguri etc.etc am intrat in secolul... vitezei!
1816Dany(2 iul 13:14)
Profesionistii lui Peste votati Noua Dreapta sa fie bine
1526Arafate(2 iul 13:12)
Da-ti demisia.ce rost avea fanfaronada de la Perla ,ai strans pompieri si politisti ,pentru ce motiv.Pompierii tebuiau sa fie pregatiti sa intervina la Midia si poate un politist prindea criminalul din Corbu.Pe de alta parte,te dai victima in presa ca te ataca nu stiu cine..
36Mmt(2 iul 13:02)
Acolo este
4411CIRC !!!(2 iul 12:56)
Plan rosu la nivel de judet pt 2 persoane ranite ??? Culmea ISTERIEI ca sa dea bine la media
1821Niculae(2 iul 12:54)
Arafat lipsea... Miezu
188Navodari(2 iul 12:53)
Au murit multi
449ION TURBINCA(2 iul 12:45)
Orice sa fie, numai oamenii sa nu pateasca ceva! Doamne ajuta!
818gogu(2 iul 12:36)
a pornit vreun TDI...
1225Midi(2 iul 12:34)
Ehhh, acum sa-l vedem pe arafat in actiune.
mai mult...Anchete
24 mai 00:05AncheteEA este TÂNĂRA de 24 de ani care a MURIT în accidentul de la CIOCÂRLIA

Tânăra care și-a pierdut viața în accidentul ce a avut loc între Murfatlar și Ciocârlia este Alexandra V., din...96460

5 mai 23:29AncheteEXCLUSIV! Mocianu de la CIN CIN, JUDECAT în DOSARUL PUȘCĂRIAȘULUI acuzat că a EVADAT de zeci de ori!7222
21 iul 00:15AncheteGRUPAREA din care făcea parte carderul GHIAȚĂ în MEXIC era condusă de CUNOSCUTUL THE SHARK! Video5187
17 iul 00:07AncheteTELENOVELĂ de TOMIS NORD: SATISFĂCUTĂ, BĂTUTĂ și cu BANII LUAȚI

Ismail Gihan este o mai veche ”cunoștință” a oamenilor legii. Scandaluri, amenințări, distrugeri, furturi –...50049

11 iun 00:57AncheteCaz ȘOCANT la Școala 23: Copil AGRESAT şi BATJOCORIT de colegi! VIDEO5588
20 iul 00:15AnchetePolițistul Moțoc are VIAȚĂ GREA în ÎNCHISOARE pentru că... NU e `CUMINTE`69722
19 iun 12:37AncheteFlorin SALAM, ÎMBRĂCAT în BANI de CLANURILE RAIM și BĂNCUȚĂ! Video

Clanurile Raim și Băncuță au petrecut împreună, aruncând cu mii de euro în Florin Salam, pentru dedicații!...33650

22 mai 00:08AncheteDupă CLANURILE COTAC și ȘERBAN, DIICOT a SĂLTAT și CĂLDĂRARII!8459
21 iul 00:16AncheteUn BARMAN din EFORIE, HOȚ de MESERIE în timpul liber18269
17 iun 23:47AncheteUn RECIDIVIST a încercat să FENTEZE polițiștii din Eforie

Pandele Ștefănescu Betega este cunoscut cu antecedente penale, în 2012 fiind condamnat la 3 ani pentru furt calificat...6413

27 iul 00:18AncheteAlex BODI a făcut VALURI pe LITORAL cu NOUL BOLID de LUX115621
8 iun 00:07AncheteINTERCEPTĂRI în dosarul bărbatului care-și punea SOȚIA să se PROSTITUEZE!12685
Vremea
30.4°27.8° - 30.4° miercuri, 4 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.77 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportJocurile Olimpice - Alexandru Mihăiță Novac s-a calificat în finala probei de aruncarea suliței

Atletul român Alexandru Mihăiță Novac a reușit miercuri dimineața să se califice în finala probei olimpice de...89

4 aug 22:26SportLarisa Iordache, prima reacție după retragerea din finala de la bârnă

Gimnasta Larisa Iordache a scris un mesaj, marţi, după retragerea din finala la bârnă, în care afirmă cu durerea...541

4 aug 22:26SportLarisa Iordache s-a retras în finala olimpică de la bârnă, de la Tokyo

Laria Iordache nu va participa la finala olimpică de la bârnă, anunță Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o...559

4 aug 22:27SportAlexandru Chipciu S-A BĂTUT cu un coechipier și a fost EXCLUS din lotul CFR Cluj. Şumudică: Nu pot să accept

Mijlocaşul Alexandru Chipciu (32 de ani) a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj şi a fost scos de pe lista UEFA...907

Local
4 aug 23:10LocalHală din incinta FABRICII de MOBILĂ din Constanța, inundată cu FUM

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în Constanța, pe strada...499

4 aug 23:10LocalCoronavirus la Constanța: 43.104 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.104 persoane...327

4 aug 23:10LocalCasă ÎN FLĂCĂRI, la Lumina. O femeie de 75 de ani a fost preluată de elicopterul SMURD

564

4 aug 23:09LocalMai mulți TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

Turiştilor străini le place pe litoralul românesc! Numărul turiştilor a crescut în perioada anului 2021 în...231

4 aug 23:10LocalCoronavirus: 696 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...259

4 aug 11:13LocalSTATISTICĂ! Au EXPLODAT PREȚURILE la ALIMENTE

Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Direcția Județeană de Statistică...368

4 aug 23:11LocalAccident rutier la Viișoara. Un BICICLIST a fost RĂNIT

Cadrele medicale au fost solicitate marți, 3 august a.c., să intervină la Viișoara, acolo unde a avut loc un...465

4 aug 23:11LocalTrecerea de pietoni de pe strada Mircea cel Bătrân va fi desființată

Lucrările vor loc avea în această noapte. Echipele administratorului drumului public vor aplica marcajele care vor...618

4 aug 00:05LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID, în CONTINUĂ CREŞTERE la Constanţa

2925

Politică
4 aug 00:00PoliticăMinistrul Mediului, întrebat cât se mai fură din păduri: Este imposibil de spus

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este imposibil de precizat "cât se mai fură...142

4 aug 19:31PoliticăSorin Cîmpeanu l-a DEMIS pe șeful ARACIP. ANI și Parchetul au fost sesizate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că au fost găsite "nereguli grave" în urma unui control la...255

4 aug 19:25PoliticăSorin Cîmpeanu: "Toţi elevii şi studenţii se vor întoarce fizic la şcoală pe 13 septembrie"

257

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1298

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2172

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11610

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1504

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2269

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2746

Monden
4 aug 00:00MondenPrimul film din 'La casa de papel Partea 5' va fi difuzat de Netflix pe 3 septembrie

„La casa de papel Partea 5” va fi lansat de Netflix în două părţi: volumul 1, pe 3 septembrie, iar volumul 2, pe...140

4 aug 00:00MondenFilmările la thrillerul 'Emancipation', cu Will Smith în distribuție, întrerupte după apariţia unor cazuri de Covid-19

Filmările la viitorul film cu Will Smith, „Emancipation”, despre fuga unui fost sclav afro-american, au fost...116

4 aug 02:20MondenAriana Grande va susţine un concert virtual în jocul video „Fortnite“

100

Mapamond
Sănătate
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...186

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o...124

4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?

99

4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...144

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima

Legumele și fructele proaspete, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline,...152

4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații

Semințele de susan oferă multe beneficii pentru sănătate. Poți folosi aceste seminţe delicioase pentru a crește...111

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT