REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Șantajează austriecii România? Miza ar fi gazele din Marea Neagră

Șantajează austriecii România? Miza ar fi gazele din Marea Neagră

A.F. 4 decembrie 2022 | 19:14 1633

Se pare că Austria vrea gazele din Marea Neagră pentru a fi de acord cu intrarea noastră în Schengen, potrivit unor surse. “Adevărata miză pentru Austria este reprezentată, de fapt, de gazele din Marea Neagră. Austriecii vor acum modificarea legii offshore în acest sens, pentru că legea actuală prevede faptul că România deține dreptul de preempţiune la achiziția gazelor. Iar Austria vrea ca toată cantitatea produsă din Marea Neagra, partea Petrom, să fie dusă prin Ungaria către Austria, 25% să rămână în Ungaria și 75% să meargă spre Austria și Bavaria”, potrivit surselor citate de Financial Inteligence.

Autoritățile române au spus în nenumărate rânduri că așteaptă de la OMV Petrom și Romgaz decizia finală cât mai curând, în condițiile în care modificările la Legea Offshore au fost făcute în consultare cu firmele implicate.

În vară, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că există o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

În luna noiembrie, Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni, cu o delegaţie a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al OMV şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern, iar proiectul Neptun Deep a fost un subiect distinct de discuție.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat președintelui Iohannis stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. În vară, conducerea OMV Petrom spunea că va lua decizia cu condiția clarificării unor prevederi din noua Lege offshore legate de condițiile de vânzare a producției din Neptun Deep.

În condițiile în care are un vot crucial pentru aderarea noastră la Schengen în această lună, pe 8 decembrie, se pare că Austria apasă pe pedala de la București pentru a beneficia de cât mai multe gaze din perimetrul Neptun Deep.

Acum se pare că va trebui să decidem. Mai rămânem în afara Schengen câțiva ani sau dăm gazele din Marea Neagră pentru asta?

Într-un interviu acordat ziarului Kurier la un an de la preluarea mandatului de ministru de Interne, Gerhard Karner reafirmă poziţia exprimată anterior cu privire la admiterea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

„Pentru noi se aplică decizia conform căreia credem că are sens să includem Croaţia şi să nu includem acum Bulgaria şi România. Este important – în cazul sistemului de azil, reţineţi – ca trei aspecte de bază să funcţioneaze: protecţia frontierelor externe, refuzurile şi distribuirea. Adevărul este că multe lucruri nu funcţionează în aceste domenii. Şi de aceea trebuie să continuăm să muncim şi să luptăm”, a afirmat ministrul austriac de interne în interviul acordat Kurier, întrebat despre posibilul veto al Austriei cu privire la aderarea celor trei ţări la spaţiul Schengen, potrivit news.ro

În urmă cu două săptămâni, Karner a declarat pentru cotidianul „Kurier” că este un moment nepotrivit pentru extinderea spaţiului Schegnen, în ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie.

Ulterior, conform relatărilor presei croate, cancelarul Karl Nehammer a afirmat, în timpul unei vizite la Zagreb, că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar are obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Chestiunea aderării la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei pare să fi creat neînţelegeri între partidele coaliţiei de guvernare de la Viena, vicecancelarul Werner Kogler, lider al Partidului Verzilor, declarând, potrivit cotidianului „Kurier”, că nu este de acord cu evaluarea colegilor conservatori din OeVP şi că „Austria susţine în continuare oficial aderarea României şi Bulgariei” la spaţiul de liberă circulaţie.

Dacian Cioloş: Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă

Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă, a spus europarlamentarul Dacian Cioloş, care a amintit că mai sunt câteva zile până la întâlnirea miniştrilor de Interne din statele membre UE, unde trebuie luată o decizie în unanimitate asupra acestui subiect.

El a afirmat că “în acest moment, cheia spre Schengen se află la Viena, în mâna familiei politice a popularilor europeni, din care fac parte PNL, PMP şi UDMR”.

“Partidul cancelarului austriac, dar şi al ministrul de Interne este membru al familiei politice a popularilor europeni. Sper că preşedintele Iohannis a folosit oportunitatea oferită de reuniunea de la Atena a liderilor Partidului Popular European pentru a discuta acest subiect cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Ştim bine că nu există motive întemeiate pentru ca Austria să ne refuze intrarea în Schengen”, a menţionat Cioloş, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum pleaca lemnul,asa osa plece si gazul,pentru guvernantii isi trag spagi babane.apoi romanii nevinovati vor cumpara gaze de 2/3ori mai scumpe,ca vorba aia,noi vrem binele poporului,ai dracu hoti
2
0
nu austriecii te-au saracit ci prietenii tai pesedeii. Si nu-ti face probleme. Tara nu intra in schengen si gazele oricum ajung in vest. Au grija pesedacii.
4
2
Nu are sens nici noi sa suportam in Romania firmele austriece care fac afaceri numai la limita sau pe langa lege... vezi in special bancile comerciale (camatari autorizati si tolerati de B.N.R.), lanturile de benzinarii si firmele petroliere (care de fapt sunt paravanul rusilor) sau exploatatorii si exportatorii de lemn (criminali ecologici) care au defrisat la ras toti muntii Romaniei. Afara imediat cu ei din tara si nationalizate toate activele detinute in Romania (inclusiv anularea concesiunilor tuturor perimetrelor de explorare si exploatare offshore pentru petrol si gaze din Marea Neagra). Am ajuns bataia de joc a tuturor pentru ca li s-a permis. La puscarie pe viata cu toti cei care le-au permis. Chiar nu merita sa ne umilim pentru un rahat de Schengen care de altfel nici nu mai este functional. Trebuie respectata legea la virgula si ne va fi intr-un tarziu mult mai bine chiar si decat austriecilor. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Legi avem destule dar nu sunt aplicate. Acum e timpul sa stam cu capul sus si sa ii tratam asa cum merita toti acesti hoti profitori! Treziti-va odata ca sa dovediti macar in ultimul ceas ca nu sunteti in intregime o clasa politica corupta pana in maduva oaselor. Ca daca nu, poporul greu incercat va face piftie din oasele voastre de Craciun...
8
1
cu afirmatiile lor legate de coruptie acum Ciolos si useristii vor sa ne faca sa credem ca ei lupta pentru Romania. Doar ca romanii s au prins de jocul asta pentru electorale si nu i vor mai vota in veci. Sa i voteze cinstitii din afara Romaniei.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369