REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Șantierul Naval Constanța, parte din asocierea cu francezii de la Naval Group, renunță la procesul cu MApN!

Șantierul Naval Constanța, parte din asocierea cu francezii de la Naval Group, renunță la procesul cu MApN!

Replica API 19 februarie 2019 | 02:36 501

Șantierul Naval Constanța, parte a asocierii cu firma franceză Naval Group, renunță la procesul intentat Guvernului României prin care solicita anularea Hotărârii de Guvern care stabilea procedura de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei. Procedura de achiziție a corvetelor este în prezent suspendată, dar ministrul Apărării Gabriel Leș declara în urmă cu o săptămână că ministerul ar putea lua o decizie sau chiar anunța un câștigător odată ce chestiunea procesului va fi tranșată.

„Am decis să renunțăm la acest proces cu Ministerul Apărării pentru că peste tot este invocat ca principala cauză pentru care procedura este suspendată. Așa că renunțăm la proces ca procedura să fie deblocată”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Șantierului Naval Constanța.

Informația a fost publicată luni și de către Adevărul.

Care sunt ofertanții care s-au calificat și ce soluții au propus:

- Naval Group - nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electircă CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro

- Damen - corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.

- Fincantieri - o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi - denumită Abu Dhabi Enhanced - cu propulsie diesel-diesel CODAD și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.

Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:

- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.

- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.

- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.

- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.

- Condiții tehnice de bază: să poate să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Achiziția corvetelor a mai fost anulată de PSD în 2017, după ce în 2016 guvernul Cioloș acorda contractul către Damen

Procesul de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale a fost deja anulat o dată în urmă cu aproape doi ani...

În 2016, în timpul Guvernului Cioloș - când actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era chiar secretarul de stat ce se ocupa de armamente - Armata acorda direct, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea celor două fregate Type 22.

MApN argumenta că a realizat un studiu de fundamentare și singura navă care satisfăcea pe deplin nevoile tehnice ale Forțelor Navale, dar și cele logistice pentru construirea în țară, era corveta Sigma 10514 a celor de la Damen, mai notează HotNews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
romanica a ajuns mai de cacao decat valahia pe vremea lui vlad tepes care in disperare de cauza a recrutat si o oaste de tigani,care erau multi si pe vremea lui,in uniforma si cu sabii la indemana ciorile s-au falosit grozav pana la prima lupta cand au fugit cat au putut de repede,curvetele frantuzesti nu lovesc submarine atunci la ce folosesc
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614