REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SCANDAL LA BAC! Subiectele la română, publicate dinainte pe internet?

SCANDAL LA BAC! Subiectele la română, publicate dinainte pe internet?

Replica API 26 iunie 2018 | 00:05 1433

Liceeni, cu zâmbetul pe buze la ieșirea din sălile de examinare

În noaptea de duminică spre luni, ora 3,00, a apărut o postare pe un cont de reddit care anunța subiectele de la proba de luni, 25 iunie a.c., a bacalaureatului la Limba și literatura română. Postarea creează mari controverse în acest moment pe internet.

Sursă foto: Adevărul

Persoana care deține contul „robac” a postat de dimineață subiectele de la subiectul III la Limba și literatura română. Acesta anunța autorii care vor pica la bac pentru ambele profile, uman și real. Conștienți de scandalul care s-ar putea porni la aflarea faptului că cineva a anunțat subiectele la bacalaureat 2018, cei care au văzut postarea celui care se află în spatele acestui site, l-au rugat să șteargă cât mai repede cu putință informația.

Prima probă la examenul de Bacalaureat 2018 a început, luni, 25 iunie a.c., la ora 09:00, liceenii de la profilurile real și uman având la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele la limba română.

La profilul real, absolvenții de clasa a XII-a au avut la primul subiect de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv “Note de călătorie”. Tot la profilul real, a mai fost dat de realizat un text argumentativ dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc. O altă cerință a fost aceea de a explica rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera “Ultima oră”.

La subiectul al treilea, genul liric a fost ales. Cei de la profilul real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să comenteze poezia „Floare Albastră”, sau „Flori de mucigai” sau „Testament” de Tudor Arghezi.

La profilul uman, elevilor au putut să aleagă între operele semnate de Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor au fost următoarele: “Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu sau “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga.

Liceeni, cu zâmbetul pe buze la ieșirea din sălile de examinare

În județul Constanța sunt înscriși la Bacalaureat aproximativ 5.000 de candidați. O bună parte dintre cei care au susținut, luni, proba de limba și literatura română în unitățile școlare din municipiul Constanța au ieșit din sălile de examinare cu zâmbetul pe buze. „A fost relativ ușor, subiectele au fost de nivel mediu. La noi s-a pus accent pe operele lui Mihai Eminescu de-a lungul anului, așa că, și să nu fi învățat, tot rețineai ceva!”, ne-a spus Alexandra, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța.

Luni a susținut examenul și Alexandru Manda, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, al cărui elev a fost. Și acesta a susținut că subiectele la proba de limba română au avut un nivel mediu de dificultate.

De altfel, într-o postare pe Facebook, de la sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Manda puncta: „Mult succes, dragi colegi, la "examenul maturității", nu mult schimbat față de Bacalaureatul în forma lui inițială, apărut în 1801 în Franța. Un examen care, în special la proba de mâine - cea la limba română, nu face nimic altceva decât ne testează memoria pe termen scurt, în niciun caz competențele pe care ar fi trebuit să le obținem în cei patru ani de liceu. Asta poate și pentru că sistemul de învățământ formal a fost și este incapabil să ne livreze aceste competențe.

P. S. - Copiii mei sper totuși să nu fie în situația de a susține Bacalaureatul în aceeași paradigmă”.

Sute de absolvenți au ABSENTAT de la BAC, în Constanța!

Potrivit statisticii realizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în unitățile din județul nostru s-au înscris la Bacalaureat 2018 aproximativ 5.000 de absolvenți ai claselor a XII-a. S-au prezentat, însă, în sălile de examinare doar 4.351 de elevi, absentând 333 elevi.

F.B.

Citește și: https://www.replicaonline.ro/bacalaureat-2018-ce-subiecte-le-au-picat-liceenilor-359380/

OPINIA PERTINENTĂ a unei absolvente care susține BACALAUREATUL: „Școala ne-a vrut adevărați critici literari, dar nu știm să scriem corect!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toti prostii iau 9 la romana, dar habar nu au sa scrie o propozitie mai lunga corect
3
0
Ha,Ha! Cunoastem pe duduia raluca,telectuala veritabila,afirmatia ei ,,ma imbat,ma fac muci si ma dau la toata discoteca,, e relevanta pt insusirea competentelor in multele seri petrecute in bar.Cu reale performante a reusit sa fie batuta pe strada de un duomn finut,Luci,care i-a aplicat cateva smetii de a incurajat fata sa obtina licenta si sa faca si master.O alta bataie a evitat-o pt ca duomnul Luci se batea cu altul care ii era prieten.Deja comertul a inflorit si creste de cand duamna raluca e in domeniu.rezultatele se vad :niste cearcaneee la oooochi.
0
0
Robac este un fel de forum handicapatilor in care poate sa posteze toata lumea despre bac, nu un utilizator care a postat pontul.
0
0
Nu va mirati! Inca de pe vremea cand se trageau subiectele la sorti dimineata,era asa,pt prosti.Pt ca subiectul care urma sa fie ales era stiut de profesorii spagari care isi alcatuiau o banda de elevi-curve si betivi-pile cu parinti,habarnisti de media 6.50-7.00 si pt spaga au acordat medii de 9.27 la bac.Comparati,va rog,pe .net,media de admitere la ase a numitei raluca i georgiana matei,o sugativa,care si-a intrebat mama ce-a facut,cand s-a dus noaptea cu spaga la profi.,,S-a rezolvat,, veni raspuns!Asa a intrat la fac de comert in 2008 ocupand locul altora cu meditatii.
0
0
asa este, inca de pe vremea mea, tineretul sustinea bacul la limba si literatura romana...
1
0
Mare important si Manda asta. Avea nevoie de referire speciala.
8
1
Asta vrea PSD. O tara de prosti cu BAC
9
2
Normal, o tara fara justitie, profesorii s-au comportat ca si cum ar fi fara stapan, au favorizat toti prostii cu bani care asa ajung sa ocupe locuri de muncanecuvenire.
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614