REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

OPINIA PERTINENTĂ a unei absolvente care susține BACALAUREATUL: „Școala ne-a vrut adevărați critici literari, dar nu știm să scriem corect!”

OPINIA PERTINENTĂ a unei absolvente care susține BACALAUREATUL: „Școala ne-a vrut adevărați critici literari, dar nu știm să scriem corect!”

Replica API 26 iunie 2018 | 00:08 962

O descriere a societății românești și a sistemului educativ, prin prisma unui învățăcel demn de laude

Absolvenții claselor a XII-a susțin, săptămâna aceasta, probele scrise al Bacalaureatului 2018. Luni, 25 iunie a.c., au început ziua cu proba scrisă la limba și literatura română. Unii cu emoție, alții cu indiferență. Dar, oare, cât de relevant este acest „examen al maturității”? Cât de mult îi pregătește școala pe tineri pentru viață?

Geanina-Maria Bostan, sursă foto Asociația Elevilor Constanța, Facebook

Geanina-Maria Bostan este una dintre absolventele frumoase și deștepte ale școlii constănțene, implicată activ pe parcursul anilor de liceu, în soluționarea problemelor elevilor din județul nostru, din postura de vicepreședinte al Asociației Elevilor Constanța. Luni, alături de colegii ei, a susținut proba la limba și literatura română. Dar, așa cum consideră tânăra absolventă a Liceului Teoretic „George Călinescu” Constanța, sunt necesare schimbări în sistemul educativ din țara noastră. În primul rând, tinerii trebuie încurajați să-și exprime părerea mai des. Cât despre „examenul maturității”, tânăra constănțeancă opinează că este „doar un mod prin care să ne stresăm”.

„Nu au trecut decât mai bine de 200 ani de când Napoleon a fondat bacalaureatul.

În ciuda faptului că cele mai multe țări europene adoptă un stil modern de educație, noi încă ne temem să spunem ceea ce gândim. Am avut ocazia de a participa la un proiect, în Franța, cu elevi din mai multe țări. Nu mi-a venit a crede când am vazut că ei aveau tot felul de puncte de vedere în dialogurile cu profesorii, iar mie îmi era teamă să deschid gura. De ce? Pentru că, în societatea românească, am fost ținuți "în lesă". Dezbaterile încă nu s-au înființat aici, din păcate. Și mă gândesc, cu groază, la faptul că vor mai trece câteva generații până când vom fi în pas cu lumea.

Raportat la așa-zisul examen al maturității, cred că este doar un mod prin care să ne stresăm. Ce am învățat la limba română în cadrul liceului? Câteva comentarii copiate de pe net ori din culegeri, pe care, de multe ori, nici nu le-am înțeles. Am obținut note mari pentru faptul că am reținut ușor despre ce este vorba în marile opere studiate. Nu spun că scriitorii români nu trebuie consacrați, dar analiza atâtor lucrări nu m-a ajutat cu mare lucru, poate doar cu îmbogățirea vocabularului.

Am mai auzit în ultimul semestru faptul că suntem inculți, pentru că suntem toată ziua cu telefonul în mână, în cafenele, avem permis de conducere și mașini din banii părinților. Care este motivul adevărat pentru care suntem inculți? Există prea multe păreri învechite referitoare la "tinerii din ziua de azi", pentru simplul fapt că unora le este greu a accepta schimbarea.

Pe lângă toate acestea, școala ne-a vrut adevărați critici literari, dar nu știm să scriem corect. Si, aici, intervin cu o dilemă: oare este important să promovăm atât de mult literatura (zecile de ore în care căutăm înțelesuri ascunse pe care nici măcar poeții nu cred că le-au gândit) ori trebuie să învățăm o întreagă masă de oameni a vorbi și a scrie?

Înainte să se vorbească despre tinerii de astăzi- "ăștia ne vor conduce țara?"- haideți să-i privim pe unii dintre domnii politicieni, cu care nu mă pot mândri, căci nivelul lor de gramatică este sub cel al nepoatei mele.

Așadar, când vom fi la același nivel cu statele europene?!”, a punctat constănțeanca Geanina Maria Bostan pe pagina personală de Facebook.

Menționăm că, în anul școlar 2017 – 2018, Geanina Maria Bostan, alături de colegul ei Alexandru Schroder, elevi la profilul biling franceză, au reprezentat Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța în Franța, la reuniunea proiectului internațional "Mon lycée, ton lycée, notre lycée".

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Copiii si tinerii sunt oglinda parintilor si a celor care fac legi. Parlamentarii si partidul aflat in frunte de 28 ani nu au fost in stare, sau nu au vrut - si mai grav, sa dea legi pt schimbarea in bine a invatamantului. Au nenorocit generatii de tineri cu materii si cursuri stufoase, inutile, neadaptate la prezent, dar cine sa schimbe ceva, securistii batrani comunisti gen abramburica care ar trebui sa fie la pensie dar media inca o ridica in slavi dand stiri cu aceasta expirata? Tinerii nu stiu cum era inainte de 89,ei stiu doar haosul pe care il fac astia cu legile,nu au cu ce sa compare
1
0
Critica,critica si doar critica. Inteleg si punctul vostru de vedere,dar si pe al ei.Fata nu vrea sa zica ca neglijam scoala din contra sa o dezvoltam.Nu mi se pare normal pentru un examen sa-ti exersezi capacitatea de memorare.Credeti-ma la final majoritatea de a 12-a se intreaba unde sa se duca mai departe fiindca acestia nu se cunosc si majoritatea se duc la o facultate de gura parintilor sau fiindca suna bine.In scoala memorezi si la final ramai cu nimic.In loc sa te dezvolti pe tine ajungi la final nedumerit cu intreabarea"Ce fac cu viata mea?".
3
0
Pai bine mai Geanina te guduri si zimbesti si te umfli cind astia de la ziar te fac frumoasa si desteapta. Vrei ca elevii sa se implice si sa aiba mai multe pareri dar cind e vorba de citit, de literature, de dezbatutu de gasit sensuri ascunse si chiar neinchipuite de autor nu-ti convine. pai te intreb eu pe tine asa ca o viitoare speranta a acestei tari cum vei intelege tu de ex intr-un contract chichitele sau cum vei reusi sa faci o strategie daca vrei sa ai totul simplu , de-a gata si sa nu fii fortata sa gindesti. mai lasa telefoanele si nu mai da atita ochii peste cap. Pune mina si invata
8
7
Am loat bacu. Anvatati si iar anvatati.Tot anainte pionieri. Imvatati sa scriti corecti. .gluma. He he he
5
6
profil bilingv franceza ?! mor de ras, asa ceva chiar nu exista
3
13
Bravo, Geanina! Foarte bine punctat!
10
8
Dra Bostan are perfecta dreptate materiile sunt incarcate pentru anii lor. La ore ar trebuii sa existe dezbateri si dialoguri si nu comentarii scrise iar meditatiile interzise prin lege si altele ....
14
4
Pai si de ce nu stiti sa scrieti cum trebuie??? Nu cumva tot din cauza voastra si a faptului ca nu dati doi bani pe scoala?? De citit o carte, cand ai citit ultima oara, pertinento???
7
15
In scoala se invata cretinitati. Invatam despre habitatul ornitorincului, teorema bisectoarei. Cu ce ne-au ajutat in viata? Dar in schimb nu stim ce efect au E.urile in organism, ce virusi si ce hepatite si ce herpesuri genitale se iau prin sex, ce trebuie sa faci ca sa reusesti sa deschizi sau sa conduci o firma, cum se schimba o roata la masina, ce cuprinde Codul Penal si ce este considerata infractiune a. i . sa stim cum sa ne aparam drepturile si sa putem sa ne descurcam intr-o societate corupta, ce efecte au stirile negative continue cu care suntem bombardati zilnic de media si ce efecte
23
4
imi cer scuze- draknea nu este PUSCARIAS
5
4
Pe vremuri , adica acum vreo 30 de ani se facea carte adevarata , scoala era vazuta ca un loc sfint si exista respect ptr institutia in sine , acum ptr elevi e loc de distractie si etalare de cele mai performante smartfonuri si parada modei . Nici elevii dar nici profesorii numai sint interesati de carte , unii se prefac ca predau iar ceilalti ca invata cind se trage linie rezultatul e zero barat .
9
2
Genial comentariu @Sss, pentru ca a injura si a da vina pe altii pentru esecul tau in viata a dus la cele mai mari progrese din istorie...
7
4
Toate gunoaiele care au comentat aici se dau desteptii pluii dar ei sunt de fapt dovada ca domnisoara asta are dreptate, niste gunoaie analfabete care nu accepta dialogul, pentru ca ei sunt de fapt doar niste comunisti frustrati si obositi de mizeria de viata pe care singuri si-au creat-o. Doar timpul poate sa curete mizeriile astea din Romania si atunci putem sa zicem ca vrem sa facem si noi ceva cu tara asta. Doar libidinosul ala cu Puiu lui ar merita merita doi pumni in cap scurt, puiu le zici la iubitii tai care te ard, ca n-ai fost coleg de banca cu domnisoara.
16
3
Sa nu si-o mai traga la greu in liceu, si sa invete, sa vedeti ce critica buna devine.
5
8
Sunt partial de acord cu tine, nu pot fi ipocrit. M-am lovit de profesori cu mentalitati invechite chiar si in anii de facultate. Dar faptul ca tu nu ai invatat nimic din liceu eu spun ca este vina ta, tu trebuia sa faci acele comentarii nu sa le copiezi din culegeri, si da, trebuia sa le dezbati impreuna cu profesorul tau pentru ca in timp ce TOTI trebuie sa stim sa scriem si sa citim, nu toti avem inclinatii spre literatura si atunci prin aceste dezbateri putem vedea parerea colegilor, a profesorilor cat si sa ne exprimam si parerea personala si ne deschidem orizonuturile si ochii.
4
9
Cap de Bostan, exprimare la nivel de exceptionalul Lic. Calinescu! Hai, ne lasi?
8
17
Inseamna ca sant multi liceeni in prag de examen ce nu stiu nici macar alfabetul ori tabla inmultirii asta pot deduce din exprimarea ei triviala ?
11
20
Puiu , scoala va vrea stiutori de carte , adica , scris-citit-socotit-gandit ! Daca atingeti aceste performante , cu siguranta , orice profesor se va simti implinit . Dar voi ajungeti manelisti , iubitori de trai neneaca , sex la liber , sau pe bani , fara meserie si fara obligatii , oricum salvati de banii babacilor ... La meclele voastre , nu veti face , zau , nimic serios in viata ! Umbra , degeaba , doar ...
11
16
Exista confuzie in sistemul romanesc de invatamant. Sistemul actual isi indeplineste foarte bine obiectivele. Tocmai aici avem noi probleme. Obiectivele scolii trebuiesc schimbate urgent, la fel si definitiile cuvintelor. De exemplu scoala se ocupa de educatie sau de invatamant?
20
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108