REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Câți bani au băgat partidele politice, din bugetul statului, pentru propagandă și promovare? Video

Câți bani au băgat partidele politice, din bugetul statului, pentru propagandă și promovare? Video

Mariana MURAT 26 aprilie 2024 | 00:00 1768

Nu mai este o noutate că, în partidele mari ce conduc țara de ani de zile, banii publici se învârt ca într-o familie, o familie mare separată de principii bine stabilite. Ca să înțelegeți mai bine cum stau lucrurile, potrivit legii, partidele parlamentare primesc anumite sume lunar care sunt stabilite în raport cu numărul de mandate în Legislativ. Mai exact, partidele politice au cheltuit cei mai mulți bani din subvențiile din venitul public pentru presă și propagandă. Iar dacă nu știați, formațiunile politice sunt singurele organizații care pot să-și păstreze în conturi banii de la un an la altul, fără să-i returneze la final de an fiscal, ba chiar pe termen nelimitat...

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? Video
Partidele politice din România au primit în ultimii trei ani de zile sume de peste 140 de milioane de euro de la bugetul de stat. Legat de modalitatea de alegere a cheltuirii banilor publici, un sfert din suma prezentată mai sus, a rămas necheltuită. Iar pentru că legea le permite, cele patru mari partide - PNL, PSD, USR dar și AUR, au păstrat în conturi pentru marea bătălie electorală din 2024 banii din subvențiile primite în anii trecuți. 

Cine s-a ales cu cea mai mare sumă din banii publici și unde au fost distribuiți?

Potrivit „gradației de merit“, pe primul loc la însușirea banilor publici se situează PSD, cu o sumă de peste 88 de milioane de lei primită numai anul trecut. Însă un lucru bine ascuns de ochii publicului este faptul că 44 de milioane de lei bani au rămas necheltuiți. Per total, în perioada 2020-2023, PSD a primit 277,5 milioane de lei, echivalentul a 55,5 milioane de euro. O mare parte din suma colosală a fost cheltuită pe reclama partidului, pe Facebook, în valoare de 1,5 milioane de lei. Marcel Ciolacu, președintele partidului, a fost cel mai promovat pe rețelele de socializare, unde s-a investit nici mai mult nici mai puțin de 160.000 de euro. Cea mai celebră postare - „am promis, am făcut- a reușit să adune 29,9 mii de aprecieri și 1,1 mii de distribuiri.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? Video

O sumă importantă a mai fost cheltuită de PSD, în 2023, pe sondaje de opinie, vorbim de 1,54 milioane de euro. Iar alte 6,5 milioane de lei s-au investit anul trecut în consultanța politică. Așadar, într-un final se pare că PSD a reușit să economisească 43,7 milioane de euro, care așteaptă sub salteaua confortabilă a partidului. 

PNL cel chibzuit...

Liberalii au fost mai chibzuiți, clasându-se pe locul doi la manipularea banilor din subvențiile statului. Din cele 235 de milioane de lei primite de la buget, au cheltuit 161,5 milioane de lei. O mare parte din suma prezentată, ca și în cazul democraților, s-a dus pe presă și propagandă. În 2023, PNL  a cheltuit pentru reclama de Facebook 1,47 milioane de lei, iar alte 8,8 milioane de lei pe consultanță politică.

În 2022, Europa Liberă a scris despre alte contracte pe care PNL le avea cu mass-media prin intermediul unor firme de publicitate. Iar cea mai de succes postare pe Facebook a PNL în 2023 festivitățile prilejuite de Ziua Marinei - a depășit peste 35,2 mii de like-uri.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? Video

Așadar, suma necheltuită rămasă în conturile partidului este de peste 73,5 milioane de lei. 

Unde se situează USR?

Se pare că nici USR nu se situează prea rău, lăudându-se cu o sumă de 122 de milioane de lei, de trei ori mai puțin față de social democrați. Puțin peste 20 de milioane de lei au fost cheltuiți pe propagandă și presă, 1,8 milioane de lei reclamă Facebook.

Cea mai de succes postare e a lui Cătălin Drulă, președinte al partidului, de pe 6 iulie 2023, în care cerea demisia ministrului Gabriela Firea, după scandalul azilelor de bătrâni. Suma investită pentru promovarea paginii lui Drulă a fost de 200.000 de euro.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? Video

La 1 ianuarie 2024 USR s-a ales cu 33,3 milioane de lei economisiți. 

AUR investește în... bunuri materiale

Într-un final, se pare că AUR investește pe bunuri materiale. Mai exact, în 2023 AUR a lansat caravana medicală și a cumpărat microbuze pentru transportul școlar, în cadrul programului „microbuze școlare pentru elevii de la sate“. În anul 2021-2022, partidul a declarat 139 de lei, cu toate că partidul a fost înzestrat cu suma de 38,2 milioane de euro. Așadar restul banilor primiți de la stat au rămas în conturile partidului. Interesant este faptul că 16,4 milioane de lei a fost investită în bunurile materiale. Investiția în presă și propagandă între anii 2021-2022 a fost zero, iar în 2023 de 2 milioane de euro. Pe Facebook cea mai mare sumă investită a fost de 14.000 de lei. Cea mai apreciată postare din 2023 prezintă Caravana Medicală organizată de George Simion, care a adunat peste 94,6 mii de reacții. Se pare că Simion a plătit 2.200 de euro pentru promovarea paginii personale.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? Video

Un scurt bilanț arată că în conturile partidului AUR la sfârșitul anului 2023 au rămas peste 16,3 milioane de lei.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? VideoRăzvan Pantelimon

Ce zice Răzvan Pantelimon, analistul politic, despre banii pentru partide

Ca o paranteză, trebuie punctat faptul că banii cheltuiți primiți de partide, de la stat, au devenit un subiect discutat și de unii politicieni sau analiști politici. De exemplu, Răzvan Pantelimon, analist politic și lector universitar, a declarat, pentru Replica, legat de acest subiect: „Se duc la presă că așa ni se spune, banii partidelor se duc la presă dar în fine, nu prea i-am văzut nici unii dintre noi. Acești bani sunt justificați prin diverse documente, acum este o întreagă dezbatere între banii de la stat finanțarea publică sau finanțare privată, sunt adepții finanțări publice care spun că aceasta este o formă prin care mai elimini corupția și eventual dependențele partidelor de anumiți oameni de afaceri pentru că eu în momentul în care te finanțez ca partid, e clar că nu o fac de dragul tău, adică aștept și eu ceva dacă ajungi la putere și atunci în momentul în care primești ceva de la stat nu mai e nevoie neapărat din zona privată. Dacă vorbim de partea de publicitate, sunt date după rezultatele electorale anterioare, dacă ai sau nu ai parlamentari, și atunci asta este o formă prin care de fapt sunt favorizate partidele mari”, a declarat pentru Replica Răzvan Pantelimon, analist politic.

Video 1:

Murad: Noi suntem specialiști în a găsi cum să scoatem bani din conturi

Mohammad Murad, candidat la consiliul județean Constanța din partea  AUR, într-un interviu acordat pentru Replica, a declarat faptul că nu este de acord cu finanțarea de zeci de mi de euro din bani publici pentru campania electorală, mai mult decât atât recunoaște faptul că parlamentarii sunt experți la a scoate bani din conturile statului și a-i vira... în alte conturi.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? VideoMohammad Murad

Opinia mea personală, jumătate din bani ar trebui să se ducă pe zona centrală iar cealaltă jumătate la nivel județean încât presa, de exemplu, să aibă șansa și ea să primească niște bani. Nu e normal ca un ziar din București să primească pentru o campanie un milion de euro și un ziar din Constanța n-are acces la 5.000 de euro. În general nu rămân, să știți că noi suntem specialiști în a găsi cum să scoatem bani din conturi. Ei sunt experți în a scoate bani din conturi și a băga în alte conturi, dar dacă mă întrebați pe mine sunt împotriva acestor bani, nu e normal să dai bani în anul electoral, nu e normal să se dea fiecărui partid zeci de milioane și după aceea ne plângem că nu avem bani de pensii.”

Video 2:

.

Teodorovici susține că ar trebui scoasă finanțarea partidelor de la bugetul de stat

Din punctul meu de vedere, am spus-o întotdeauna, în România trebuie scoasă finanțarea partidelor de la bugetul de stat. Iar partidele trebuie să folosească pentru finanțare sisteme din țările democratice, dacă ne tot place America sau altă zonă la care ne raportăm, putem urma acele modele de finanțare pentru partide. Este problema aceasta cu finanțarea din buzunarul fiecărui român pentru felul în care partidele după aceea se întorc și îi mint exact pe cei care le-au finanțat. O altă chestiune, odată cu scoaterea acestei finanțări a partidelor, adică fiecare să se finanțeze după cum poate și după cum lumea crede în ceea ce fiecare partid propune, se înlătură și o altă nedreptate și anume ponderea finanțării – sunt partide parlamentare care se finanțează, cum știți foarte bine, în funcție de numărul de parlamentari de consilieri, de mandate primite de fiecare partid, dar avem și poate partide noi care doresc să se înființeze și care nu au altă posibilitate decât cea pe care o propun a se face pentru toate partidele și anume finanțarea în funcție de credibilitatea pe care o are fiecare om politic în fața cetățeanului pe diferite zone – zona privată, etc. exact cum se face în țările moderne. O să auziți o replică a unora că așa se pune capăt finanțărilor sau mitei electorale, nu, este o prostie – sistemul transparent este cel care presupune acest lucru – finanțarea de către cei din piața din România, cetățeni sau firme, în funcție de felul în care se prezintă fiecare politician, ce cât de credibil este el în fața finanțatorilor. Se pun transparent – cetățeni și firme, astfel încât cu toții să știm exact cine ce a finanțat în timpul unei campanii – cred că este cel mai corect mod de finanțare”, a declarat, pentru Replica, Eugen Orlando Teodorovici, fost Ministru al finanțelor.

Cati bani au bagat partidele politice, din bugetul statului, pentru propaganda si promovare? VideoEugen Orlando Teodorovici, fost Ministru al finanțelor

Așadar, cine nu are partid... să-și facă! Într-o perioadă în care toate Guvernul bagă mâna adânc în buzunarul cetățeanului plătitor de taxe și impozite, parlamentarii cheltuiesc banii cu nemiluita. Deși regulile trebuie să fie pentru toată lumea la fel, parlamentarii sunt păziți de părintele legiuitor și rămân cu sume impresionante pe care le cheltuiesc când au ei chef, cum au ei chef și pe cei au ei chef, pe motivul că țara are suficiente resurse în acest sens.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atat timp cat stam si nu facem nimic, ne meritam soarta.....si ...GATA....
1
0
Ashtia sunt bani care se vad,adica nimica tot in comparatzie cu cat au furat partidele de la putere prin directori numitzi de ei la societatzile de stat sau prin tot felul de sinecuri si prin primari carora le-au dat mana liberale la furat cu conditzia ca din ce fura sa dea si la partid, este cam cum face Theodosie Spagoveanu cu subordonatzi lui,pe m**e nu il intereseaza ce fac popi atata timp cat el ishi primeshte santa contributzie.
3
0
Niste nemernici care cheltuie banul public pt.campaniile lor electorale!Deci ,bani sunt dar pt.orice ,numai pt.salarii si pensii nu sunt!RUSINE!
3
0
PE TOATA STRAZILE PATRIEI, SUNT ATARNATE BENERE CU VIITORII PROFITORI...TOTI PROMIT...TOTI VOR FACE...TOTI VOR DREGE...TOTI SE ANGAJEAZA....SA FACA...K.....KATUL PRAF... PENTRU TOT BINELE DIN LUME....VOTATI CIOLACU...PESEDE...
4
0
r*mânia mai are o șansă unirea muncitorilor din toate domeniile tineri și pensionari formarea unui partid pentru bunăstarea țării În următorii ani sărăcia mafia și corupția va fi iar la butoane De la anul taxele și impozitele mărite vor săraci poporul r*mân Anul ăsta e cu vrăjeală la anul ne taxează iară pentru furatul din țară
5
0
Trebuie organizat un referendum pentru stoparea finanțării partidelor politice din bani publici. Acele milioane de euro trebuie să fie folosite pentru sănăt**e, ptr copii și ptr pensii. Este de ajuns cât au furat de la stat! Vrei partid politic? Pune bani de la tine și fă-ți partid!
3
0
trebuie taiate toate subventiile de la stat, inclusiv cele ptr culte. mai trebuie taiate pensiile speciale: armata, justitie, servicii, parlamentari. toate anomaliile sint aparute datorita statului: asa zisele partide extremiste, consumul de droguri, violenta, coruptia, lippsa de educatie, etc
4
0
am facut o de ...oaie si la asa zisa revolutie ! s au ridicat tupeisi, nesimtiti, mincinosi,profitori ,hotomani ,au distrus tot ce a fost bun , au facut averi ce nu le poti face cinstit in trei, cinci generatii ,tineretul si specialisti buni au plecat inafara, betivi si ,,boschetarii,, au primit ajutoare sociale in tara si cand neam trezit am ajuns slugile Europei care aveau nevoie de sclavi,si piata de consum a lor, asta am facut cu tara dupa 89! Astazi pensionarii care au muncit o viata sa, se imprumuta la c a r sa traiasca, cei care muncesc cinstit traesc mediocru si cei ce au acaparat averi si partide politice, guvernantii se plimba si traesc zece vieti!
5
0
Partidele PSD și PNL ar trebui desființate pentru distrugerea țării timp de treizeci de ani Cu alți oameni cu alte mentalități Romania azi trebuia să fie în primele zece țări din UE În următorii patru ani cu aceste partide țara va fi pe marginea falimentului Deși sânt fonduri UE țara merge greu nu se investește în nimic Dacă într-o țară nu investești în tineri învățământ transporturi sănăt**e agricultură totul e haos
4
0
Nu ne mai mira nimic. Noi suntem de vina ca nu avem puterea necesara sa schimbam ceva asa cum am reusit sa facem si la revolutie. Sa starpim raul de la radacina. Din pacate este prea tarziu
8
3
Tara de k*t
7
2
eu zic sa ne intoarcem la dictatura dar am vazut cum e de stanga acum sa o facem de dreapta cum a avut coreea de sud care acum ne vinde mobile si obuziere si era mai rau ca noi acum 75 de ani
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212