REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Scandalul diplomelor. O învățătoare din Constanța cere să fie despăgubită de Universitatea Spiru Haret

Scandalul diplomelor. O învățătoare din Constanța cere să fie despăgubită de Universitatea Spiru Haret

Replica API 30 decembrie 2018 | 00:00 1350

Goana după profit a universităţilor particulare a dat naştere unui adevărat scandal în 2009, scandal ce a durat ani de zile. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universitătii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. În timp ce băieţii deştepţi s-au îmbogăţit din taxele exorbitante şi din lipsa de seriozitate faţă de studenţi, ascunzându-le acest lucru, absolvenţi au rămas cu ochii în soare, aşteptând eliberarea diplomelor.

Mii de absolvenții au deschis acțiuni în instanță pentru recunoaștere diplomelor, iar deciziile au fost în favoarea reclamanților: ministerul Educației a fost obligat la editarea documentelor.Însă, până la o decizie definitivă în acest sens, foștii studenți au avut foarte mult de suferit, pe plan profesional în primul rând. Fără o diplomă de licență, salariul nu se ridica la nivelul studiilor urmate. Acesta este și cazul unei învățătoare din județul Constanța. Cadrul didactic cere să fie despăgubit de Universitatea Spiru Haret, pentru perioada în care nu și-a putut încasa salariul, în raport cu studiile terminate, din cauza lipsei diplomei de licență.

Luminița M. este învățătoare la o școală din apropiere de Medgidia. În perioada școlară septembrie 2012-decembrie 2014 a primit salariul diferențiat, deoarece nu i-a fost eliberată, de către Universitatea Spiru Haret, diploma de licență. Unitatea i-a emis, în 2009, la absolvirea Fcaultărții de Psihologie -Pedagogie, doar o adeverință valabilă 12 luni. Din acest fapt, învățătoarea a decis, la începutul anului 2017, să acționeze universitatea în instanță, solicitând despăgubiri pentru faptul că nu și-a putut încasa salariul, în raportul cu studiile absolvite, în perioada mai sus menționată. Dosarul a fost plimbat, timp de mai bine de un an, de la o instanță la alta, când la Judecătorie, când la Tribunal, ba la secția civilă, ba la contencios administrativ. Într-unl final, s-a decis că cea din urmă secție este abilitată să judece dosarul. Și s-a pronunțat, însă nu în favoarea reclamantei. Motivul? Instanța a considerat că Universitatea Spiru Haret nus e face vinovată de neemiterea diplomei de licență. Adică, fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție, ci urmare a emiterii Ordinului nr. 3235/09.02.2010 emis de Ministerul Educației, studiile reclamantei nefiind recunoscute prin acel ordin. Ultimul cuvânt îl are instanța de recurs, respectiv Curtea de Apel Constanța.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Moraru madalina este un curvoi , o codoasca , si o imputiciune zisa slinoasa care a saturat sexual toata politia nationla cat si locala !
2
0
Cred ca se invarte in mormant daca ar afla ce institutie ii poarta numele si ce profesori predau acolo. Toti stundetii care merg la aceasta universitate, o fac ptr ca sunt semianalfabeti si isi doresc si ei o diploma!
1
0
Si grefierele au st superioare
2
0
Stimata doamna absolventa de contabilitate banci numele persoanelor se scriu cu litera mare.Daca de cativa ani de la absolvire va dati cu parerea ca ala a fost sau nu profesorul de anumita materie inseamna frecventa dvs la cursuri.Pentru persoanele care detineti diplome false emise de o universitate care nu avea voie sa functioneze este bine sa le predati inapoi.Detineti un act fals de care v ati folosit ptr a trece intr o functie superioara si a ti primit bani nemeritati de la statul roman pe care trebuie sa ii inapoiati.Veti suporta rigorile legii dupa caz material,penal,dupa caz.
6
1
Si secretarele si greierele au st superioare
5
1
Pai de cand cu facultate de psihologie-pedagogie trebuie sa ocupi un post de invatatoare? Atunci liceele pedagogice ce rost sau rol mai au?? Parca noua lege a salarizarii spune ca daca postul impune studii superioare.Vor fi mereu discrepante chiar daca fac aceeasi munca, doar pe motivul studiilor. Ai diploma de invatator , deci asta ti- e meseria, ai alta diploma du- te si fa altceva, nu ocupa un loc si un salariu nemeritat.
4
3
Decanu de la Spiru, marele Drumea Mihnea si-a luat doctoratul cu 1000 dolari la Chisinau! QED
9
3
sa ma ioerte dumnezeu dar cam peste tot nu se mai face scoala Faxcultatile sunt fabrici de dipplome si de stors bani de la cei fraieri care vor nmeaparat sa fie titrati si apoi stau cu diplomele in buzunare farta sa aiba nici o competenta plus ca majoritastea sunt asa restul f putine exceprii invata pe branci si tot dau spagi ca asa e moda
8
4
E ridicol sa spui ca prezenta ta la cursuri este o dovada de exigenta a profesorului. Eu am terminat facultatea -de stat- in urma cu 20 de ani si nu se discuta sa nu mergem la cursuri. Iar faptul ca nu-ti mai amintesti numele profesorului arata cat de exigent era. Eu si acum stiu numele profesorilor. Ma intreb de ce ai ales sa platesti taxa la aceasta facultate cand aveai alternativa de a urma una de stat fara taxa. Poate pentru ca stiai ca nu faci fata. Imi pare rau, dar nu cunosc absolventi de facultati particulare buni profesionisti. Or fi. Dar ii cunosc pe unii care au functii de conducere
8
0
boi cu diplome de asta avea nevoie ciuma rosie incepand cu anii 90 .ce om sanatos la cap se inscria in pcr-psd si atunci au inventat fabricile de diplome trebuiai ca boii sa aibe diplome .toti repetentii si ceretinii au diploma nu poti sa stai de vorba cu boul pt ca se crede destept ,el e mai prost ca noaptea.toti din primaria constanta au diplome de la spiru ati vazut vreu absolvent de liceu Mircea,Ovidius,Traian ,Decebal etc sa mearga la spiru .sau alte fabrici dubioase doar repetentii si cocalarii de la liceele teh de acolo acum 30 de ani ieseau mecanici ,tractoristi ,dulgheri
9
5
CERNAVODA....functioneaza universitatea...MADALINA-MANOLE.. adica una individa care sta si fumeaza zi si noapte,si care le ia banii cu japca la toti prostii..apoi le cere sa fie f.activi,pentru asi cere drepturile...ce ma,nu esti cu ...DIPLOMA...dar ce-o scrie pe diploma ??? zice unul...stai sa vad ce scrie pe acea diploma...
11
0
De ce le trebuie facultate la invatatoare??
12
5
Ai probleme cu mansarda! Daca facultatea nu e recunoscuta ce nu intelegi, puteai sa faci ore si cu Donald Trump...se vede ca esti redusa mintal si nu ai facut o facultate la stat. Nu are treaba spaga cu faptu ca nu este recunoscuta institutia
11
6
Am citit comentariile, sunt uimita drept sa spun. Am urmat si eu studiile la spiru si am sustinut si promovat exam de licenta. Chestia e ca nu e chiar asa cum spuneti voi mai jos. Eu am facut finante-banci si chiar am invatat. Adica s-a facut carte cu noi frate,am facut matematica, engleza, contabilitate, informatica cu niste profesori exceptionali. Mai ales contabilitate am facut cu rectorul parca, nu mai stiu cum il cheama dar omul ne-a zis in fata cine lipseste de la orele lui nu intra in examene si fara spaga. Eu am luat examenele toate si licenta fara sa dau una de 1 leu.
4
21
Tac din gura. Asa si au marit functiile. La fabrica de diplome. Penibili. Mediocri penali. Infecti. O mocirla totul.
19
1
Aceasta pseudo-universitate! Ce este la Constanta, jale mare, incepand de la conducere si pana la cadrele didactice. Aici nu se invata nimic, treci examenele ca gasca prin apa!
15
1
Spiru, soguna, dimitrie, hiperion si multe alte pepiniere de acest gen care au dat o suma de cadre destoinice societati. Cunosc judecatori care au terminat la Hiperion si acum sunt propuse. Cunosc farmacisti care au terminat pe vremea lui Rabit. Si asa mai departe. Cu obladuirea cui au fost infiintate aceste pepiniere? Cine le-a pastorit? Hai ca suntem glumeti. Sigur o jumatate din ziaristi de la voi au frecventat aceste pepiniere. Nu am scris ca le-au si absolvit. Se vede !
21
3
...pe noptiera....Se cam vede treaba ca acolo nu era spiru haret ci, SHPILU HAREM. Cam multe duduitze ,,licentioase,, scotea pe an.Nici vaporenii nu reuseau sa calareasca toata promotia.Oricum,multumim fratelli pentru asigurarea ,,salii de sedinte,, a licentioaselor.
12
5
la medicina la Ovidius e mai bine? ridici orice student sa iti indice partile corpului si nu stie nici dreq. Pitiponcele doctor la fratelli dupa vaporeni.
18
10
obtinute de multe cadre astazi active din ministerul de interne.U.S.H Cta nu avea acreditare ,cursuri nu se faceau iar la examene "studentii" se intrebau ce profesor vine si care este cheta cu care vor lua examenul.In al doilea rand daca universitatea nu avea acreditare nu trebuia sa functioneze.Apoi printr un artificiu dupa multe tergiversari le au emis diplome de absolvire pe sediul din Bucuresti la presiunea asa zisilor absolventi.Stimati domni de la m.a.i nu s au sesizat de ilegalitatea acestor diplome,in concluzie proverbul"interesul poarta fesul" functioneaza.
19
4
Invatatoare cu Spiru Haret????!!!!
17
2
Pe madam asta care a absolvit psihologie pedagogie la distanta si care acum se revolta, cu toate ca stia ca la Spiru Haret la distanta nu se face scoala si este pe riscul ei, as trimite-o la o facultate de stat, sa vedem daca isi mai ia licenta. Cred ca nu trecea nici de semestrul I. Asa ca, si proasta si cu gura mare!
26
5
Pentru ce mai functioneaza Spirulina Haret??? Ce produce organizatia asta in afara de semianalfabeti cu "dipluma"?
26
10
Da vrajeala proasta,personal,am absolvit cele 4 facultati in acelasi timp,la Chisinau,in schimb doctoratul l-am sustinut la Balti,in 16 minute a fost gata,in schimb,a trebuit sa le dau de baut 4 zile si 5 nopti la rand,aluia care mi-a facut lucrearea si comisiei care a examinat-o.Oameni de treaba,parerea mea...
29
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272