REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Schimbările climatice și impactul acestora. Alexandru Mustață: 'Nu este tragic încă, dar în câțiva ani o să fie catastrofal'

Schimbările climatice și impactul acestora. Alexandru Mustață: 'Nu este tragic încă, dar în câțiva ani o să fie catastrofal'

Replica API 31 octombrie 2019 | 09:21 403

Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, a organizat miercuri, 30 octombrie, la Sala Senatului din cadrul Universității o dezbatere cu tema “Schimbările climatice și impactul acestora asupra cetățenilor și dezvoltării regionale”.

La dezbatere au fost prezenți și au luat cuvântul Mihai Roșioru, șef al Biroului Parlamentului European în România, Dr. Roxana Bojariu, coordonator al Secției de Climatologie, Administrația Națională de Meteorologie, Alexandru Mustață, coordonator al campaniei Asociația Bankwatch România, conf. univ. dr. Marius Skolka, decan al Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole UOC, conf. univ. dr. Marius Laurențiu Lungu, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, UOC, primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău și mulți alții. Tema dezbaterii vizează impactul schimbărilor climatice asupra Uniunii Europene și asupra României, asupra cetățenilor și dezvoltării regionale, asupra mediului de afaceri și economiei, iar evenimentul și-a propus să identifice propuneri care să răspundă nevoilor de acțiune imediată în acest domeniu și să contribuie la promovarea și conștientizarea importanței acestei problematici în România. „Este necesară urgent cel puțin o acțiune pentru a combate aceste modificări climatice și anume: reducerea emisiilor poluante. Ritmul acestor schimbări climatice este galopant și nu doar în România ci și în Uniunea Europeană. De exemplu, luna septembrie a fost cea mai caldă din 1880 în coace. Lunile iunie și iulie au ocupat locul 2 ca și temperaturi, ceea ce face ca vara 2019 să fie a doua în top de când se fac observății meteorologice, nu departe de vara anului 2018. Vara 2019 a fost cea mai caldă vara la nivelul Europei iar efectele acestei încălziri se observă asupra tuturor elementelor mediului” a precizat conf. univ. dr. Marius Laurențiu Lungu.

Alexandru Mustață, coordonator al campaniei Asociația Bankwatch România a mai adăugat: „Este problema noastră a tinerilor să ne ocupăm de acest subiect și din ce efecte au fost până acum putem spune că nu este tragic încă, dar o să fie catastrofal prin anul 2030. Ni se tot spune că trebuie să luăm măsuri și să nu mai folosim pungi de plastic și paie însă nu această măsură trebuie luată mai întâi, problema cea mai gravă și cea mai semnificativă fiind emisiile de CO2 de la temocentralele de energie.”

Și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și-a exprimat opinia despre această problematică: „Felicit această inițiativă și îmi dau seama că acest decalaj poate fi interpretat și din lipsa de informare a cetățrnilor care nu identifică cauzele și efectele catastrofale ce urmează să se producă. În Constanța sunt vizibile aceste schimbări climatice însă trebuie să vedem cum se pot rezolva aceste lucruri. Efectele acestui fenomen sunt vizibile și în orașul nostru însă încercăm încet dar sigur să îl combatem. Vă pot spune că pentru prima dată avem o harta de poluare și una de zgomot ceea ce nu a existat până acum în acest oraș și sunt mândru că le-am putut obține. Ne dorim mult mai multe spații verzi în întreg municipiul pentru că acestea contrabalansează nivelul de CO2 din aer. Oamenii trebuie să știe și să conștientizeze că orice acțiune pe care o fac are un efect asupra naturii. Viitorul este important și pentru cine suntem noi și pentru ce lăsăm în urma noastră.”

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce cauta acolo Bobe spagarul?bine ca lipseste slugoii lui Elena Iordache si Ionut Barbu !
0
0
o sa mi iau un diesel de 3 litrii sa stim o treaba
0
0
l-ati uitat pe cel mai important personaj: Bobita internationalul, prorectorul specialist in toare dar cel mai habarnavist din UOC.
1
0
In europa se vorbeste de cogenerare pentru reducerea poluarii. De eoliene , de impaduriri, de parcuri , de reducerea poluarii apropo inclusiv prin centrale de aprtament si bloc. De eliminarea plasticului pe care necivilizatii il arunca oriunde in lume. Etc... De unde "vine nenea astia ecologistii- mete-orologi"? Manipulare prin informare defectuoasa a opiniei publice. Iar schimbarea climatica are si alte cauze. A observat ca pe planeta a crescut substantial suprafata de paduri din china si india? Deci sunt SI alte cauze pentru care se schimba clima. Nu ne ramane decat sa ne informam si no.
4
0
Sunt uimit cum se aduna somitati dar care nu au treaba cu subiectul si niste neica nimeni cum este acest Mustata care vorbeste de termocentrale si CO2. Nimeni nu spune adevarul. Nimeni nu vorbeste despre taierea padurilor planetei si ce prejudiciu urias aduce acest lucru. Stiti ca suntem singura tara din Europa unde nu exista legiferat prejudiciul de mediu pentru taierea vegetatiei arboricole pana si Moldova, Rusia si China au aceste legi. La noi nu se poate fiindca s-ar stopa definitiv taierile din paduri.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272