REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Scrisoare BOMBĂ: Șefii curților de apel se revoltă împotriva judecătorului Danileț și cer CSM să ia măsuri față de inițiativele 'care îndeamnă la proteste și revolte publice'

Scrisoare BOMBĂ: Șefii curților de apel se revoltă împotriva judecătorului Danileț și cer CSM să ia măsuri față de inițiativele 'care îndeamnă la proteste și revolte publice'

Replica API 11 martie 2019 | 00:00 469

Cristi Danileț

Anunțul judecătorului Cristi Vasilică Danileț de la finalul săptămânii, potrivit căruia a adunat 30 de judecători și procurori cu care se va duce în 4 aprilie 2019 la Bruxelles pentru a-i explica prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans de ce protestează magistrații a înfuriat majoritatea judecătorilor din România. Gândul că un judecător, neales de ei să îi reprezinte, va recurge la o activitate cu caracter politic și se va duce la Bruxelles pentru a vorbi în numele tuturor judecătorilor și procurorilor din România despre protestul pe OUG 7/2019, și nu numai, i-a determinat pe judecătorii cu funcții de conducere din cadrul curților de apel să se adrese Secției pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a lua măsuri față de apucăturile lui Danileț, relatează luju.ro.

Demersul judecătorilor de la curțile de apel îl precede pe cel al judecătorilor de la tribunalele din România care, la rândul lor, au anunțat că se delimitează de formele radicale de protest și de acțiunile judecătorului Danileț.

Astfel, într-o scrisoare trimisă membrilor Secției pentru judecători din CSM, prezentată de Lumea Justitiei, președinții și vicepreședinții a 14 din cele 15 curți de apel din România anunță că își exprimă ferm dezacordul față de modul în care unii judecători care participă la protestele radicale pe OUG 7/2019 ales să acrediteaze ideea că aceste manifestări reprezintă voința și dorința majorității judecătorilor din România.

Iată scrisoarea deschisă:

"Subsemnatii, presedinti si vicepresedinti ai curtilor de apel din Romania, adresam SECTIEI PENTRU JUDECATORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII prezenta

SCRISOARE DESCHISA

prin care ne exprimam dezacordul fata de modalitatea deformata in care, in aceste saptamani, s-a inteles, de catre unii colegi judecatori, asumarea rolului si locului constitutional si legal al magistratului, prin respingerea oricarui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea si exacerbarea protestelor in afara instantelor, pe scarile acestora, prin acreditarea ideii ca majoritate judecatorilor/instantelor iau parte la aceste forme de manifestare.

Precizam, in primul rand, ca, astfel cum am sustinut, in mod constant, existenta statului de drept nu poate fi conceputa decat in respectul principiului independentei judecatorului. De aceea, atunci cand s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, in mod concret (si nu doar la nivel de idee generala), am fost de acord ca trebuie sa luam pozitie si sa aparam statutul care ne este conferit constitutional, nu ca privilegiu, ci pentru ca actul de justitie sa se poata desfasura in coordonatele respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

In acest context, subliniem, insa, ca manifestarile de dezacord fata de actiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc intr-un cadru care sa duca in derizoriu demnitatea profesiei de judecator, dupa cum nu ne putem ingadui nici ca aceste manifestari sa aiba forme de pactizare cu politicul sau sa indemne, fie si tacit, la revolte publice.

Este adevarat ca statornicirea, in Legile Justitiei, a unor principii, cum este cel al separarii carierelor judecatorilor si procurorilor – in acord cu statutul constitutional si legal al acestora – a fost solicitata, in repetate randuri, din interiorul sistemului de justitie. De asemenea, este adevarat, ca atenuarea/incalcarea acestui principiu, prin masuri luate in regim de urgenta, in pofida votului dat in Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemultumeste profund si cu privire la care ne-am exprimat nemultumirea indreptatita.

Dezaprobam, insa, in mod justificat, transformarea nemultumirii in forme radicale de protest, in respingerea vehementa a oricarui dialog cu celelalte puteri, in prezentarea trunchiata, nereala a faptelor in spatiul public, de catre unii judecatori, in scopul obtinerii unor efecte „de strada”, pentru ca, din perspectiva constitutionala si legala, acestea nu pot avea de-a face cu statutul de judecator, cu echilibrul care trebuie sa caracterizeze demnitatea acestei profesii. Orice abordare contrara inseamna incalcarea atributului de impartialitate fara de care se neaga tocmai principiului independentei judecatorului, in numele caruia, in mod fals, sunt derulate toate aceste manifestari de vreme ce, prin modul lor de realizare, arata ca nu au legatura cu scopul declarat.

De asemenea, ne exprimam dezacordul ferm fata de modul in care se incearca, la nivel intern si international, de catre unii judecatori, participanti la forme radicale de protest, acreditarea ideii ca aceste manifestari constituie vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania, in conditiile in care doar 6% din instante au initiat forme de protest! In acest context, este de neconceput ca un judecator (Cristi Vasilica Danilet) sa se erijeze in persoana „reprezentativa” pentru Justitia Romana si sa vorbeasca in numele judecatorilor, respectiv sa decida ca un grup de 30 de judecatori trebuie sa mearga la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situatia sistemului de justitie, in sens catastrofal, adica al incalcarii grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie sa guverneze statul de drept.

Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului.

Prin urmare, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, care are si abilitarea legala de a ne reprezenta drepturile si interesele, sa ia act de pozitia noastra si sa aiba in vedere masuri concrete menite sa apere aceasta independenta, la nivel intern si international, fata de efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, cum sunt cele anterior redate, de care ne delimitam in mod clar si indreptatit pentru ca respectam statutul de judecator, rolul nostru in societate si dreptul la un proces echitabil.

Solicitam ca aceasta scrisoare deschisa sa fie transmisa Consiliului UE – Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Judecator Liviu Gheorghe Odagiu – presedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Aurelian Gheorghe Mocan – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Adrian Emil Hancas – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia

Judecator Loredana Albescu – presedintele Curtii de Apel Bacau

Judecator Maria Violeta Chiriac – vicepresdintele Curtii de Apel Bacau

Judecator Elena Barbu – presedintele Curtii de Apel Brasov

Judecator Nicoleta Hadarean – vicepresedintele Curtii de Apel Brasov

Judecator Elisabeta Rosu – presedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Luminita Cristiu-Ninu – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Alina Nicoleta Ghica – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Elena Raluca Costache – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti

Judecator Marius Cristian Epure – presedintele Curtii de Apel Constanta

Judecator Eleni Cristina Marcu – vicepresedintele Curtii de Apel Constanta

Judecator Adina Ponea – presedintele Curtii de Apel Craiova

Judecator Anamaria Cercel – vicepresedintele Curtii de Apel Craiova

Judecator Cosmin-Razvan Mihaila – presedintele Curtii de Apel Galati

Judecator Cristina Trutescu – presedintele Curtii de Apel Iasi

Judecator Laura Baican – presedintele Curtii de Apel Oradea

Judecator Loreley Mirea – vicepresedintele Curtii de Apel Oradea

Judecator Marius Gabriel Sandulescu – presedintele Curtii de Apel Pitesti

Judecator Emilia Raluca Trandafir – vicepresedintele Curtii de Apel Pitesti

Judecator Andra Corina Botez – presedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Paul Fratilescu – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Ioana Cirstea Stoenac – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti

Judecator Maria Andries – presedintele Curtii de Apel Suceava

Judecator Cristinel Grosu – vicepresedintele Curtii de Apel Suceava

Judecator Andreea Ciuca – presedintele Curtii de Apel Targu-Mures

Judecator Ioana Lucaci – vicepresedintele Curtii de Apel Targu-Mures

Judecator Erica Nistor – presedintele Curtii de Apel Timisoara

Judecator Marian Bratis – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara

Judecator Carmen Parvulescu – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara"

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai BOMBE ne tranteste Replica de la o vreme incoace de parca toti am fi gibonii care casca gura la Antena 3 a turnatorului securist si condamnat penal voiculescu sau guita tv a altui penal ghita.
8
5
din magistratura cu acest instigator , cu o tinuta dubioasa - cantaret de manele la petreceri-care indeamna la anarhie . La puscarie cu denigratorii de anarhistii din Romania !
5
9
asta e un dement de alui Macovei eu v-am mai spuso tebuie dusi la psihiatru si sa vedeti voi ca sunt bolnavi si nu mai auvoie sa pofeseze
10
13
astia cu postarile pro DANILET lucrati si in tura de noapte ? Nici nu s-a crapat de ziua si ati si inceput sa mancati cacwt pe aici .Asa bai comunistoizilor ,bai bande de rezist cum era zicala ? Lupta de clasa nu doarme niciodata !Cat despre ce cititi am constatat ca va place presa care da doar titluri ca atat aveti rabdare sa cititi . Ce atata comentarii ,argumente ,dovezi tinuta morala a ziaristilor ? Va cade greu ca va demonteaza propaganda desantata !
9
10
Pe bune ??? Epure , despre care stie toata Constanta ca a luat terenuri moca de la Mazare ???
6
3
Judecatorii corupti u frica de DNA aserviti mafiei PSD.S au dat de gol!Si la Constanta aia l a eliberat la un momentdat pe Nicusor Constantinescu!
6
6
De cind un subaltern nu executa ordinele sefilor? Si pe banii nostri. Nu-ti place ,pleaca ,dle,si lasa-ne in pace, cum ni se spune noua la serviciu. Dar cum o sa plece ciinele de la mascelarie.Cica astia sint juristi? nu cunosc principii elementare de drept. Le place ca au avantaje si salarii enorme si raspundere zero barat. Unde s-a mai pomenit sa nu raspunzi pentru faptele tale. Ce democratie e asta. Doar pentru unii.AFARA!
6
4
Slugile PSD-ului.
8
10
Bai nea vasilica, matale faci politica, nu justitie. Esti in gasca infractorilor penali-tradatori Kurvessi, Macovei, romanul get-beget Klaus Werner, Bashitu, Orban, nume originale rumanesti.
14
14
Este un agitator, fara substanta si slab pregatit profesional, nu are ce cauta in magistratura!
20
15
am o propunere de luat in calcul:acesti presupusi sefi de curti de apel ce voebesc in nume propriu, sa renunte la magistratura si sa se inscrie in PSD de unde pot lupta mai bine impotriva poporului si pot fi siguri de pastrarea pensiilor speciale
14
23
Mai intai trebuia sa prezentati pe larg ce face, cu ce se ocupa, care este sustinerea populatiei si a celorlalti magistrati pt Cristi Danilet. Nu sa ne dati cativa jude din toata tara care se opun- oare de ce !?- ? Prezentati trunchiat stirile, dar nu puteti sa ne opriti sa vedem adevarul pe FB. Jud.C.D. este cel mai apreciat jude din tara,si asta nu suportati.Voi prezentati de obicei infractorii si penalii, nu promovati valorile, moralitatea, adevarul.
15
17
Bravo Replica, ne oferiti numai jurnalism de calitate inspirat din luju, stiripesurse, dcnews etc. Prost ala care va mai citeste. Hai sictir!
16
19

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218