REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Scrisoare către edilul oraşului, de la o mămică

Scrisoare către edilul oraşului, de la o mămică

Replica API 16 mai 2017 | 00:00 1365

Problema locurilor de joacă pentru copii a fost semnalată de luni de zile. Nu de puţine ori, constănţenii au cerut administraţiei locale să investească în noi spaţii pentru copii ori, dacă nu, să le modernizeze pe cele existente. Nisipul este neschimbat de ani de zile, toboganele sunt sparte, iar leagănele rupte. O mămică din Constanța i-a adresat o scrisoare deschisă primarului Constanței.

''Nu aș putea începe aceste rânduri, domnule primar, fără a mă prezenta; mă numesc Cristiana și sunt o mamă a doi copii pe care ii iubesc ca pe ochii din cap, și nu aș putea concepe ca ei să pățească ceva vreodată. Să îi știu în siguranță acasă, la scoală, la orele de fotbal și înot sau atunci când îi las în week-end la bunici este la fel de important pentru mine ca pentru orice alt părinte responsabil. Mi-aș fi dorit ca acestă siguranță să mă cuprinda totdeauna, dar este imposibil domnule primar. Copilăria înseamnă joacă, și-mi este teamă să-i las să-și petreaca timpul în locurile amenajate de autoritățile locale. Și noi am fost copii, ne plăcea să ne dăm în leagane fie stând în fund, fie în picioare, în tobogane deseori uitam poziția normală și plonjam direct pe burtă până jos. Eu nu pot uita nici de balansoarul pe care-l împărțeam cu sora mea, în timp ce alți copii așteptau la rând, iar noi parcă nu ne mai săturam. Mi-aș dori ca și copiii mei să-și aminteasca peste douazeci de ani, cum se jucau cu prietenii lor în locurile de joacă ale orașului, denumite poate și tărâmurile copilăriei. Dumneavoastră, domnule primar, v-ați lăsa copiii să intre în actualele locuri de joacă ale orașului? Vi-i simțiți în siguranță atunci când trec pragul a ceea ce numeam noi odată tărâmul toboganelor și al leagănelor? Nu-mi răspundeți, domnule primar, este evident că nu. Dotările locurilor de joacă de acum, sunt cele pe care le-am folosit eu când eram copil, iar timpul a trecut și peste ele și au devenit impracticabile. Sunt ruginite, rupte, lipsesc piese din componența lor, suprafața locurilor de joacă este dezastruasă și plină de cioburi, pietre, chiștocuri de țigară, sa nu mai zic de bălțile care se formează atunci când plouă. Nu voi mai continua deoarece știți și dumneavostră situația în care se află acestea, domnule primar. Poate că nu v-aș fi scris aceste rânduri dacă nu aș fi știu că și dumneavoastră aveți copii, și stiu sigur că ați da orice ca ei să se bucure de acei ani în care tot ceea ce contează este jocul. La final, da-ți-mi voie să vă adresez o ultimă întrebare: oare nu cumva suntem noi toți vinovați pentru starea locurilor de joacă? Noi, parinții pentru ca nu am reacționat și nu am cerut locuri de joacă decente pentru copii noștri și dumneavoastra pentru ca nu v-a păsat?''

Din vară locurile de joacă intră în reabilitare

Începând din vara acestui an, spațiile de joacă din municipiul Constanța vor intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Prin proiectul inițial, municipalitatea a alocat suma de 10.464.000 lei pentru modernizarea a 63 de spații de joacă. Întârzierile au fost cauzate de modificările aduse legislației din domeniul urbanistic. Lucrările vor fi demarate de îndată ce vor fi finalizate documentațiile privind obținerea autorizațiilor de construire și licitațiile pentru achiziția materialelor necesare lucrărilor de investiții. În prima etapă vor fi reamenajate următoarele locuri de joacă: Lotul I se va axa pe zona Nord a orașului și vor intra în reabilitare locurile din strada Dispensarului, Aleea Hortensiei, strada Adamclisi, bulevardul Tomis, zona de agrement Badea Cârțan, strada Primăverii, parc Tomis II, strada Navodului, Palazu Mare. Lotul II merge pe zona centrală și vor intra în reabilitare spațiile de joacă din Aleea Mălinului, strada Pescarilor, Parc Dragoslavelor, Parc Teatru Oleg Danovski, Aleea Lupeni, strada Traian, strada 1 Decembrie și bulevardul Ferdinand zona Gară. Lotul III merge pe partea de Sud a orașului și vor moderniza locurle de joacă din Șoseaua Mangaliei, Parc Far, strada Caraiman, strada Dunării, bulevardul Aurel Vlaicu și bulevardul I.C. Brătianu. Ultimul lot, cel de-al patrulea se referă la reparațiile ce vor avea loc în zonele Baba Novac-Coiciu-Casa de Cultură. Aici intră strada Constantin Brâncuși, strada Dionisie cel mic, strada B.P.Hașdeu, Aleea Daliei, Parc Casa de Cultură, bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Pentru a preîntâmpina eventualele situații neplăcute, Primăria Constanța va lua măsurile necesare în vederea alocării de fonduri și efectuării procedurii de achiziție a lucrărilor de reparare sau dezafectare, după caz, însă numai pentru locaţiile care nu au fost incluse în proiectul de reamenajare sau care nu intră în prima etapă a acestuia. În ceea ce priveşte amenajarea unor locuri de joacă noi, au fost identificate 20 de locaţii, pentru care au fost aprobate fonduri de la bugetul local pentru anul 2017.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba voi ce interes aveti?toata stima pentru curajul mamei respective!pagini pe f-book vor aparea de aci-nainte,special sa nu se mai creada cei ca voi stapanii Dobrogei!daca sunteti animale fara intelegere fata de copii,noi care vrem sa ne cacam in gura voastra o s-o facem,ca protest pentru grija deosebita.Da,noi vrem locuri de joaca civilizate,nu doar cluburi de pensionari si de manele!si ne cacam si-n gura machidonilor care fac blocurile din parcul Tabacariei si in Constanta la 2 metri de geamurile vechilor blocuri,de nu mai poate sa respire omu!
0
0
si in plus nisipul e folosit pe post de wc de catre toti maidanezii civilizati din zona , dupa care vin copii mici si se joaca cu mainile acolo si ne mai miram de ce se imbolnavesc
4
0
stai in banca ta taranco ! acum vrei sa ai tot ce vezi in reviste ? sunt multe problema in cta , dar locuri de joaca sunt , unele mai utilate ,altele mai putin atragatoare . tu , cristiana , esti paduchele din frunte , de de nu veniti si voi locatarii si faceti curatenie si remediati eventualele defectiuni ale inst . VREI SA STAI PE FB SA FUMEZI SI SA BEI CAFEA , IAR COPIII SA FIE IN SIGURANTA ? MERGI LA LOCURILE DE JOACA PLATITE !
2
2
Ce interes ai de faci atata valva? ai creat si o pag pe fb,vrei sa iei in administrare locurile de joaca? cersesti niste bani de la primarie? du-ti copilul unde crezi ca se pot juca,oricum peste 2-3 ani nu se vor mai putea juca ca vor creste si aia e.Ce urmaresti? in orasul asta fara un interes personal nimeni nu se rascoala.mai scuteste ne ca nu esti sincera si nici nu credem in tine.
3
4
Da va rog ,,poftiti'' de va cacati organizat,rezidential,cu aerisire langa geamurile vecinilor si de muste va feriti cu pliciul.Fara spatii de joaca,vremea toboganelor a trecut,tableta e baza
4
3
d-le primar,sunt un machidon imputit care construiesc blocuri pe spatiile verzi,in parcuri,locuri de parcare si mai ales chiar langa blocurile oamenilor,fix la 2 metri de geamul lor.daca dvs.reparati locurile de joaca,eu unde mai ridic blocuri??eu si neamul meu de reptilieni lacomi,va rugam sa ne dati tot parcul Tabacariei daca se poate!in copilarie,ne cacam in fundul curtii si ne roiau mustele in jurul gurii,acum suntem domni si vrem sa investim.va multumim pentru intelegere!
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212