REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Joi, 20 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6766
36.4° Constanța Joi, 20 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6766
 

Se administrează PROBE în DOSARUL DNA, în care apare și FOSTUL ȘEF al ISU Dobrogea

Se administrează PROBE în DOSARUL DNA, în care apare și FOSTUL ȘEF al ISU Dobrogea

Replica API 2 noiembrie 2021 | 15:41 2974

Continuă procesul penal, în faza de apel, fiind vorba de dosarul instrumentat de DNA Constanța, în care au fost trimiși în judecată, pentru infracțiuni de corupție, mai mulți foști angajași ai ISU Dobrogea, între care și fostul șef Viorel Costache. Pe fond au fost achitați, acum urmând ca decizia finală să fie luată de Curtea de Apel Constanța. Pentru administrarea probelor, cauza a fost amânată, următorul termen fiind stabilit pentru data de 18.11.2021.

Viorel Costache

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Viorel Costache, Constantin Miroiu, Virgilia Crina Ciochină şi Vasilica Vasile, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Viorel Cobzariu, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei. Concret, Viorel Costache, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate. În acelaşi context, Constantin Miroiu, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, Virgilia-Crina Ciochină, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasilica Vasile, subordonată a inculpatului Constantin Miroiu. În aceleaşi circumstanţe, Viorel Cobzariu a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie, după cum au precizat anchetatorii.

Decizia instanței de fond

Dosarul a ajuns în instanță pe 28.10.2015, iar pe 29.11.2019, magistrații Tribunalului Constanța s-au pronunțat, persoanele trimise în judecată fiind achitate.

Pe 07.04.2021 a fost înregistrat apelul.

Dosarul în faza de apel

Menționăm că Viorel Costache, fostul șef al ISU, a fost condamnat într-un alt dosar.

Detalii aici: Fostul şef al ISU Dobrogea, ELIBERAT condiţionat

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Clar ca sunt o gramada de putori de la isu care citesc pe aici si stau cu frica acum ca o sa fie damascati dupa frauda.spor baieti
5
0
Te-a angajat si pe tine asai ?
0
0
Ce va mai doare capul de Costache! L-au bubuit si prima data degeaba,unii au luat banii iar el a luat anii! Daca acest om se face vinovat de ceva,atunci singura vina a lui este ca a semnat ca primarul fara sa verifice,a avut incredere in cei care trebuiau sa faca verificarile sau i s-a impus politic sa semneze.
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616