REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Se vrea REAMENAJAREA PLAJELOR! În ce condiții pot fi amplasate construcțiile!

Se vrea REAMENAJAREA PLAJELOR! În ce condiții pot fi amplasate construcțiile!

Replica API 13 februarie 2020 | 00:00 1104

Actualizare PUZ

Actualizare PUZ

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea (ABADL) a demarat procedura pentru amenajarea plajelor din Mamaia și Constanța. În acest sens, a depus un memoriu la Agenția pentru protecția Mediului în vederea obținerii acordului de mediu pentru actualizarea planului urbanistic zonal. Amenajarea plajelor va avea în vedere valorificarea potențialului turistic și de agrement, lucru ce se va realiza prin amenajarea zonei cu dotări specifice agrementului și/sau alimentației publice, prin construcții cu caracter provizoriu, astfel încât la sfârșitul fiecărui sezon estival, zona să fie adusă la starea inițială, în condițiile legislației specifice in vigoare. Toate construcțiile și amenajările cu caracter provizoriu de tip beach bar realizate în baza unei autorizații de construire se vor conserva în bună stare pe perioada extrasezonului, astfel încât să permită realizarea lucrărilor.

Noul P.U.Z. presupune amenajarea și protecția acestei zone, ținând seama de dezvoltarea economică și socială legată de prezența mării.

Scopul acestui plan are caracter de reglementare și control al activităților desfășurate pe plajă prin: Asigurarea cadrului legal de utilizare a plajei ca bun public de interes național și crearea unui cadru unitar de reglementare a utilizării turistice a plajelor; Crearea unui management eficient al plajelor; Dezvoltarea și amplasarea rațională a amenajărilor de plajă; Realizarea de către operatorii economici a investițiilor privind dotările de agrement specific plajei; Asigurarea premizelor pentru aducerea plajelor la standarde de nivel internațional; Facilitarea eliberării Certificatelor de Urbanism și emiterea autorizațiilor de construire.

Condiții de amplasare a construcțiilor

Zonificarea funcţională propusă prin P.U.Z. va asigura compatibilitatea dintre destinaţia construcţiilor şi funcţiunea dominantă a zonei. Pe baza acestei zonificări s-au stabilit condiţiile de amplasare şi conformare a construcţiilor.

Pe sectoarele/subsectoarele de plajă se admit construcții și instalații demontabile care: nu necesită fundații, sunt constituite din prefabricate, module și nu necesită turnarea de betoane sau de materiale de construcţie similare (prefabricate din beton, zidărie); sunt asamblate și dezasamblate în mod secvenţial, fără a necesita demolări.

Fiecare tronson de plajă cu adâncimea mai mică de 30 metri se va agrementa și se va dota în modul următor: ZONA DE ACCES – pe o adâncime de 5.00 m măsurată de la limita dinspre uscat a apei. ZONA 1 - zona destinată pentru închirierea şezlongurilor, umbrelelor în suport fix și de plajă pe nisip. ZONA 2 și ZONA 3 se va comasa și vor fi permise dotări, închirieri de şezlonguri, umbrele în suport fix cât și plaja pe nisip. În acest caz ZONA 1 va fi egală în adâncime cu ZONA 2 + 3, iar delimitarea acestora va fi cuprinsă între limita ZONEI DE ACCES și limita dinspre uscat a sectorului/subsectorului de plajă.

Scopul acestui plan are caracter de reglementare și control al activităților desfășurate pe plajă prin:

Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor și umbrelelor în suport fix (Zona 1 și Zona 2) va fi de maximum 70% din suprafaţa aferentă zonei 1 și 2, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă. (conf. NORME METODOLOGICE din 26 martie 2010 privind autorizarea plajelor în scop turistic).

Înălțimea maximă admisibilă a construcțiilor este de 5,0 m măsurată de la nivelul terenului natural până la coama acoperișului. Construcțiile vor avea regim de înălțime PARTER.

Aspectul exterior al construcțiilor va exprima caracterul și reprezentativitatea funcţiunii şi va ţine seama de caracterul general al zonei şi de arhitectura clădirilor din vecinătate, cu care se află în relaţii de co-vizibilitate. Se va evita folosirea culorilor stridente și se vor folosi culori preluate din peisajul natural marin. Materialele acceptate pentru construcții: lemn, metal, mesh, pânză, stuf.

Se admit plante naturale în jardiniere sau ghivece. Se interzice îngroparea jardinierelor sau ghivecelor în nisip.

Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă. (conf. NORME METODOLOGICE din 26 martie 2010 privind autorizarea plajelor în scop turistic).

Amplasarea construcțiilor în interiorul subsectorului/sectorului de plajă

Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă se respectă regulile de amplasare specificate în regulament de urbanism și în anexele acestuia. Toate construcțiile se vor retrage cu minim 2,0 m (respectiv 5,0 m pentru zonele de faleză înaltă) de la limita dinspre uscat a sectorului/subsectorului de plajă. Toate amenajările propuse pe sectoarele/subsectoarele de plajă vor fi retrase cu minim 5,0 m de la limita dinspre linia apei. Toate construcțiile vor fi retrase cu minim 0,6 m de limitele laterale ale sectorului/subsectorului de plajă. Amplasarea construcțiilor și amenajărilor permise se va face în raport cu prevederile la nivelul zonelor funcționale.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Le-au luat banii sa iilase sa isi ridice terase, baruri desi nu era legal si acum vor sa le rada sa mai incaseze spagile o data.
3
0
Sandramalele construite abuziv pe plaje cu doi ani inainte de termen, prilejuiesc adunarea unei flore si faune greu de descris. Noptile locuitorilor din preajma acestor plaje s-au transformat in cosmar datorita decibelilor la care se asculta muzica pana in zori de zi. Nu exista wc-uri, nu exista drumuri de acces pentru cei care vin pe plaja, nu exista locuri de parcare special amenajate, nu exista suficiente cosuri de gunoi, vantul poarta gunoaiele si mirosurile peste tot, turistii sunt recalcitranti, ne incalca dreptul de proprietate, parcand haotic, ingreunand accesul spre propriile case
6
0
Armanlu nu chiari....
0
4
...atentie la nivelul de zgomot de la aceste sandramale...noaptea este un dezastru pentru locuitorii din apropierea plajelor...veniti cu masuri de izolare fonica...cel putin in Faleza N...unde este cartier de locuinte...nu statiune...noaptea ...in aceste sandramale au loc petreceri care tin pana dimineata la 6...si ca o noutate de anul acesta amenzile pentru cei care organizeaza petreceri private si folosesc aparatura muzicala nepotrivita - in apropierea locuintelor sau a imobilelor cu caracter social din orase - amenda este intre 3000 - 6000 lei...
9
0
de a aduna cat mai multa spaga !!! Muie fagadau, muie uzun !!! Cu mult cacat !!!
10
0
Dar nici unul nu face trimite re la persoane cu handicap
5
0
Cine le controleaza! La Eforie este dezastru , pun sezlonguri pana in buza apei, intrebati fiind proprietarii spun ca nu le este frica de nimeni ,, atata timp cat ei dau spaga celor de la ABADL
11
0
Nu mai amplasati nicio constructie pe plaja. Arata ca un ghetou. Sunt destule baruri se restaurante la hoteluri.
13
0
Constructiile pe plaje sunt un dezastru. In caz de furtuna valurile pot ajunge si la 60m de la linia apei catre tarm.
4
1
Ce face Primaria Constanta cu privire la nivelul de zgomot al beach-barurilor amplasate in apropierea zonelor cu locuinte? Ne asteapta o alta vara cu nopti albe din cauza muzicii date la maxim.
10
0
pina una alta ce faceti cu cotetele de pe plaja saturn venus?alea sint permanente,desi n.au voie. de ce nu le demolati? primaria mangalia a facut in venus lA hotelulnlii udrea,ex Adriana,o mega parcare,pe bani europeni,in care nu e parcata toata varanici o masina.Ue stie?deturnare bani. Naspa turisti,veniti cu drag intre betoane,primaria mangalia cu pesedeua si Polaris mazare defriseaza tot!statiunile arata jalnic!
8
1
CARE AMPLASARE.....CA ACELE CONSTRUCTII NU AU FOST DEZAFECTATE......CI CONSERVATE PE TIMPUL IERNII....DRAGA REPORTERULE DA O FUGA PE MALUL MARII.
13
0
Hristu uzun
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272