REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Şefa CE: Absenţa unui acord asupra viitoarei relaţii post-Brexit ar afecta mai mult Londra decât UE

Şefa CE: Absenţa unui acord asupra viitoarei relaţii post-Brexit ar afecta mai mult Londra decât UE

Replica API 19 decembrie 2019 | 00:00 288

Ursula von der Leyen

Absenţa unui acord asupra viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi Londra "ar avea un impact mai puternic asupra Marii Britanii" decât asupra blocului comunitar, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

"Dacă nu vom putea încheia acordul până la (sfârşitul lui) 2020, vom fi din nou pe marginea prăpastiei. Acest lucru ne-ar afecta clar interesele. Însă ar avea un impact mai puternic asupra Regatului Unit decât asupra noastră", a firmat ea în Parlamentul European la Strasbourg.

În acest caz, UE ar continua de fapt "să beneficieze de piaţa sa unică" şi "de acorduri semnate cu partenerii săi", spre deosebire de Marea Britanie, a adăugat şefa CE.

Londra ar urma să părăsească UE la 31 ianuarie 2020, dată la care va începe o perioadă de tranziţie care are ca scop evitarea unei rupturi brutale şi în timpul căreia Marea Britanie ar trebui să negocieze cu UE un acord privind viitorul relaţiei lor.

Această perioadă de tranziţie, în timpul căreia Londra va continua să aplice regulile europene, se va încheia la 31 decembrie 2020.

Pentru a putea fi prelungită, Londra trebuie să facă solicitarea până la 1 iulie 2020, însă premierul Boris Johnson, reales săptămâna trecută cu o largă majoritate, a afirmat miercuri că vrea să interzică legal prelungirea.

Acest lucru nu le-ar lăsa negociatorilor la dispoziţie decât 11 luni pentru a se înţelege asupra acestei viitoare relaţii, în special asupra relaţiilor comerciale.

"Calendarul este extrem de ambiţios", a subliniat joi Ursula von der Leyen.

Dar "vom organiza aceste negocieri pentru a profita cât mai mult de această scurtă perioadă", a adăugat ea, exprimându-şi speranţa pentru "un parteneriat fără precedent" cu Londra.

"Nu este sfârşitul istoriei. Este începutul noilor relaţii între vecini, iar eu îmi doresc ca noi să devenim bun vecini cu prietenii noştri din Marea Britanie", a concluzionat ea.

Boris Johnson vrea să încheie cu blocul comunitar un acord de liber-schimb inspirat de cel încheiat între UE şi Canada, potrivit purtătorului său de cuvânt. El se aşteaptă de asemenea să negocieze un "ambiţios acord de liber-schimb" cu SUA. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272