REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şefa PMP din Kogălniceanu, Elisabeta Şapte, ACUZATĂ că a obţinut fonduri APIA cu semnătura unei femei care e moartă de 50 de ani!

Şefa PMP din Kogălniceanu, Elisabeta Şapte, ACUZATĂ că a obţinut fonduri APIA cu semnătura unei femei care e moartă de 50 de ani!

Replica API 23 februarie 2018 | 10:06 1498

Tată şi fiică, judecaţi pentru falsuri

Tată şi fiică, judecaţi pentru falsuri

Nu eşti din Mihail Kogălniceanu (judeţul Constanţa), dacă nu ai auzit vreodată de fraţii Caratană, care, din câte se pare, făceau legea în zonă. Cine poate spune că nu a auzit vreodată de „isprăvile” acestora, începând cu scandalurile din sediul Poliţiei, urmate de sechestrarea ciobanilor pe care i-au transformat în sclavi, apoi dosarul pentru fraudă electorală, când au fost acuzaţi că au mituit alegătorii în vederea sprijinirii în alegeri a un anumit candidat la primărie, iar lista poate continua. Dar ca să ocupi o ditamai suprafaţa de teren agricol, aparţinând altcuiva, în baza unui contract falsificat, cu semnătura unei persoane care, în realitate, este moartă de aproape 50 de ani, şi să mai obţi şi bani de la APIA în baza acestor falsuri, este prea de tot!

Vorbim despre Mihăiţă Caratană, fermierul în vârstă de 52 de ani, din Mihail Kogălniceanu, trimis în judecată împreună cu fiica lui, Elisabeta Şapte, de 27 de ani, consilir local din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi preşedinte al acestuia la nivel local, ambii acuzaţi de falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au fost trimişi în judecată în vara anului trecut, în urma unei plângeri penale, formulată, după cum spuneam, în urma unor falsuri grosolane care le-au adus beneficii materiale.

S-au contrazis în declaraţii

În fapt, o constănţeancă, Adriana Elena Alexe (care moşteneşte o suprafaţă de teren de 10 hectare, în extravilanul localităţii Târguşor, de la bunica sa, Marghioala Lupu), acuză faptul că Mihăiţă Caratană i-a ocupat terenul respectiv, ba l-a şi exploatat, cultivând cereale şi obţinând fonduri APIA pe baza lui. Potrivit rechizitoriului din dosar, între Adriana Elena Alexe şi Mihăiţă Caratană a existat, la un moment dat, un contract de arendă, între 2008 şi 2012, dar după expirarea acestuia, Caratană nu a mai vrut să-l prelungească. În 2013, Mihăiţă Caratană şi fiica acestuia, Elisabeta Şapte, au întocmit în fals un contract de arendă, pentru următorii 5 ani.

Părţile contractului erau, pe deoparte, bunica defunctă a proprietarei, Marghioala Lupu, iar de cealaltă parte, Elisabeta Şapte, fiica lui Caratană şi consilier local. Potrivit procurorilor, înscrisul era în mod evident falsificat, în condiţiile în care Marghioala Lupu nu putea semna un contract în 2013, fiind moartă încă din 1970. Audiată iniţial ca martor, Elisabeta Şapte a delarat că nu are cunoştinţă despre acest contract, însă a fost contrazisă chiar de către mama ei, Carmen Caratană, care a declarat anchetatorilor că amândouă au fost la Primăria Târguşor, pentru înregistrarea aşa-zisului contract. La rândul lui, Mihăiţă Caratană a declarat că, de fapt, a stabilit cu proprietara terenului să prelungească contractul şi că aceasta i-ar fi spus să semneze el în locul ei. Numai că el, din greşeală, a trecut numele bunicii ei!

Potrivit documentelor depuse la dosar, în septembrie 2015, Adriana Elena Alexe l-a notificat pe Caratană ca în termen de 5 zile să elibereze terenul proprietate personală. Potrivit acesteia, Caratană s-a folosit de acest teren în perioada 2012 – 2015, obţinând profit, fără a avea contract de arendă. Femeia a mai solicitat despăgubiri în valoare de 35.000 lei. Numai că, acum, Caratană invocă prescrierea dreptului material la acţiune, pentru anul 2012, însă instanţa i-a respins acţiunea ca nefondată.

A indus în eroare un funcţionar public – martor în proces

Odată cu trimiterea dosarului în instanţă, cercetarea judecătorească a scos la lumină şi alte aspecte. Pe data de 31 ianuarie a.c., instanţa a audiat-o ca martor pe Elena Iacobici, o fostă angajată a Primăriei Târguşor, care ocupa funcţia de inspector la Registrul Agricol în perioada când au fost comise faptele menţionate în rechizitoriu. Martora a declarat că, în 2013, la Primăria Târguşor s-au prezentat Elisabeta Şapte, împreună cu mama ei, Carmen Caratană, cu un contract de arendă unde Elisabeta apărea ca arendaş, iar arendator era o persoană despre care, ulterior, avea să afle că era decedată.

Contractul era deja semnat când a fost depus, potrivit martorei, astfel că nu avea de unde să ştie cine este partea cealaltă din contract. După înregistrarea lui, fiica lui Caratană a mai solicitat şi o adeverinţă necesară obţinerii de fonduri de la APIA. Fosta angajată a primăriei a mai declarat în faţa instanţei că, după jumătate de an, la Registrul Agricol s-a prezentat o altă femeie, Adriana Elena Alexe (reclamanta n.r.) care s-a interesat de terenul respectiv, moment în care aceasta a avut surpirza să afel că este arendat, deşi nu semnase nici un nou contract în acest sens. Abia atunci a aflat şi fosta angajată a primăriei că a fost martora comiterii unei infracţiuni de fals, respectiv faptul că una din părţile contractului era moartă de 43 de ani la semnarea acestuia!

Acuzaţii şi subvenţii

În mod concret, în acest dosar penal, în sarcina lui Mihăiţă Caratană s-a reţinut că, în anul 2013, a făcut un contract şi a falsificat semnătura bunicii reclamantei, pe care l-a dat fiicei sale pentru a-l înregistra la Primăria Târguşor, pe data de 15 mai 2013. În sarcina fiicei sale, Elisabeta Şapte, s-a reţinut că pe aceeaşi dată, s-a deplasat la primăria menţionată unde a înregistrat contractul de arendă nr. 5714/15.05.2013, cunoscând faptul că acesta este fals, a indus în eroare funcţionarii primăriei şi a solicitat o adeverinţă pentru o suprafaţă totală de 59 de hectare de teren agricol, incluzând în aceasta şi terenul de 10 hectare aparţinând Adrianei Alexe.

Pentru această suprafaţă totală, Elisabeta Şapte a obţinut de la APIA o subvenţie în cuantum de 57255,36 lei, pentru anul 2013. Pentru a completa materialul probator, la ultimul termen de judecată, de pe data de 14 februarie, s-a pus în discuţie posibilitatea de a se solicita de la APIA informaţii despre persoanele care au cerut subvenţii pentru terenul respectiv, în perioada 2007 – 2015, dar şi despre persoanele care au primit subvenţiile respective.

Şeful de partid Palaz nu ştia nimic despre dosar

După cum spuneam, Elisabeta Şapte, fiica lui Caratană, ocupă funcţia de consilier local şi preşedinte al PMP la nivel local. Dar, din câte se pare, şeful său de partid, Claudiu Palaz, nu ştia nimic despre faptul că femeia este trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi că pătează imaginea partidului din care face parte, ba mai ocupă şi o funcţie în cadrul acestuia „Habar nu aveam de asta. Nu mi-a zis nimeni nimic”, ne-a declarat Palaz.

De precizat că Mihăiţă Caratană, împreună cu fratele său, Mişu Caratană, dar şi cu soţul fiicei sale – Cristian Enache Şapte, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, în dosarul ciobanilor ţinuţi în regim de sclavie, la fermele lor de la Kogălniceanu. Mihăiţă Caratană are de ispăşit 9 ani de închisoare, iar ginerele său, Cristian Enache Şapte, a fost condamnat la 8 ani de detenţie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DUMITRU CACIANDONE ....
0
0
Primiti spaga sa stergeti comentariile ?
2
0
UN CETATEAN ESTE GIGI KARAKOSTEA DE LA PALAZU . Este un jegos de om care mananca cacat pentru ca a fost dat la o parte de primarita si nu are curaj sa spuna in fata . Karakostea si fiul lui popo sunt perversi si asa minte fraieri sa se duca la puscaria aia de discoteca de pe camp .
9
1
Va futu-va-n gura de hoti!
5
0
Machidoni imputiti care put a cacareze de oaie cu jegu sub unghii ca cacatil de caine ! Astia , cu toate milioanele lor de euro .... tot tembeli ramain ! Parasuta asta de 27 de ani vindea anul trecut cas si lapte la piata din tomis 3 ! Ce bot de muista are !
16
0
Se vorbeste prin targ ca frumoasa Elisabeta ar avea o relatie fff speciala cu casarul gigolo Pufleanu de la Targusor. Ciocnirea are loc la hotel Royal din C-ta!
8
2
Care daca ies din Constanta se pierd cu toti banii lor!
10
0
El nare habar da saraaaacu inocent.Fimiar sciiirba.
3
1
Ciumat esto tu, de prostrie prostule Mai e unu, IPS di la Gheorghiteni, pe ala nu l ai reperat din fonduri ?
1
0
Cum adica este de la PMP,nu de la ciuma sorie?! Adica este de la cei cu statul de drept Basisto-Iohanist? Pai atunci nu trebuie sa fie luata pe sus,ci efectiv propulsata sus. Cine se leaga de orice hot din alte partide decat PSD,sa intre la bulau! Orice criminal ,daca se dovedeste ca face parte din opozitia de azi,trebuie sa aiba imunitate pe viata !
3
4
Faruk Mutalup isi baga nevasta sa o faca cu doi seara de seara urla ca o nebuna trezeste toti locatarii
6
1
Cum dracu sa te cheme Sapte?
18
4
sotia lui victor e frumoasa rau.e de la nivodari.lucra la primarie
5
5
diana de la cernavoda , o sugativa de nu se poate , o suge prin birouri de nu ti vine sa crezi
7
0
Ce buze are mekedoanka, iti dai seama ce vacuu face?
19
1
Are Palaz numai scursuri alaturi de el in PMP.La Costinesti pe Ser Alina, la Targusor pe aceasta machedoanca Sapte Elisabeta s.m.d.Astias oameni cu care defileaza si mai vroia sa castige o parte din primarii.Niciodata cu astfel de zdrente !
22
2
ce se mai aude de dosarul lui Gigi Enache cu fabrica de tigari? a dat destula spaga sa l inchida?
25
2
O cioara ... ce sa ceri , ciorile astea si jegurile din guvern trebuie incendiati in casele lor .. doar asa o sa scapam de jeguri .
16
2
CE VA MAI MIRA UITATI CIN II IN CONS DE ADMIN LA PRIM CTA II FECALA PALAZ SPUGA LUI BASESCU SI NIMIC MAI MULT.INCASATOR DE SAL PE NE MUNCA PE NIIIIMIC.
14
5
Caratana a fost sponsorul primaritei! Asa a castigat Ancutza alegerile! Drept rasplata i-a dat o vulcanizare in comuna, 3 terenuri la padure si altele.De actele lor la Apia se ocupa chiar sotul primaritei!!
25
3
v-am facut prostilor.pufta iei pe viata acum si bonus vine si fiita.mai injuri pe muri fraiere?te-a facut cu parnaie la tot neamul tau.
16
1
Aceasta consilera cu cap de oaie este cea mai proasta din clanul penalilor caratana.
22
4
primarita ancuta cunoaste si dicteaza toate smenurile
25
3
Plaga acestui judet.
20
2
Bai husanilor. A obtinut fata voturi si are PMP incredere in ea sau nu? Este consilier deci i-ati dat votul asa ca tacere va rog. PMP este pe val si va castiga alegerile
7
21
Daca semianalfabeta aia de SAPTE ELISABETA care vindea branza in PiataTomis lll, a ajuns consiliera ... atunci mai bine inchideti Primaria ! Bivolii aia de CACAratana si-au cam largit gaozul la Poarta Alba . Iar raman mieii nevanduti de Paste ...
32
4
Esti fata mare?
14
1
Ce fata de bidon are machidoanca asta slinoasa!
33
4
Aceasta familie merita impuscati,toti,ptr ceeace le-au facut ciobanilor,ptr faptul CA sint o familie de mafioti,care fac ei legile in Kogalniceni,merita stirpiti rasa asta nenorocita,ma refer in exclusivitate la aceasta familie de puroi,de criminali
34
3
Machidonii mandria Dobrogei.
11
25
Fata, ne-ai pus pe jar cu Mutalap asta. Banuiesc ca e o capatana de oaie mongola, dar ce e cu fetitele si unde e Miraj???
12
4
Faruk Mutalap talibanul constantei, ce faci umbli cu audi a7 prin zapada ? pe unde te duci lasi pozitia aprinsa, vrei sa pari mai interesant ciobanule? Vrei sa fii vazut ... chiria la miraj cand mi-o platesti? Acolo iti tii fetitele?
11
2
Continutul articolului ma lasa rece, insa domnule jurnalist, ati terminat o facultate de aveti aceasta meserie! Macar redactati-va articolul corect gramatical.."CARORA, din cate se pare.."
10
9
Peste tot in judet si tara sant angajati apia sefi de asociatii si cu primarii sifoneaza bani de la apia de pe izlazuri si terenurile care nu sant ale lor talharind banii taranilor mergeti la Harsova acolo este o gasca de hoti apia .
23
0
Sefa PaMPa tine piept la seful ei inmuiat de plescoi?
18
1
Eu sunt sapte si am facut-o cu sapte odata !
17
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614