REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Șeful Ambulanței: 'În 20 de ani, nu am văzut să folosească cineva, la accidente, trusa de prim ajutor auto!'

Șeful Ambulanței: 'În 20 de ani, nu am văzut să folosească cineva, la accidente, trusa de prim ajutor auto!'

Replica API 9 februarie 2019 | 07:22 472

Dr. Laurențiu Bădescu, managerul SAJ Constanța:

Dr. Laurențiu Bădescu, managerul SAJ Constanța:

Constănțenii se conformează legislației rutiere și au în portbagajul autoturismelor o trusă de prim ajutor auto. Așa spune la lege, se conformează mai ales că amenda pentru lipsa acesteia este destul de usturătoare! Dar, atrage atenția dr. Laurențiu Bădescu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, nu o folosesc niciodată în caz de accident rutier.

Trusa de prim ajutor este un accesoriu obligatoriu pentru toate autoturismele, potrivit legislației rutiere europene. Ba mai mult, inclusiv în momentul în care doresc să obțină permisul de conducere viitorii șoferi trebuie să învețe noțiuni minime de acordare a primului ajutor. Totul, pentru ca în momentul în care sunt implicați într-un accident rutier sau când sunt martori ai unui astfel de incident, să acorde o asistență medicală minimă, până la sosirea salvatorilor de pe ambulanțe.

Cum s-a întâmplat, de exemplu, la jumătatea lunii ianuarie a.c., când la limita dintre județele Gorj și Vâlcea a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două familii din Constanța; la acel moment, Lăcrămioara Ion, angajată a Ministerului Afacerilor Interne, a ajuns la locul accidentului și a acordat primul ajutor victimelor: a verificat rănile, pe cele care puteau fi mișcate, le-a așezat în poziție de siguranță, pe altele le-a curățat de sânge etc. E drept, aceasta a urmat un curs de prim ajutor și, în plus, lucrează la Departamentul pentru Situații de Urgență. Dar, după cum spun cadrele medicale, un minim ajutor, cu ajutorul trusei de prim ajutor auto poate fi acordat și de persoane fără studii în domeniu.

Dr. Laurențiu Bădescu, managerul SAJ Constanța a afirmat pentru „Replica de Constanța” că în cei 20 de ani de activitate în cadrul instituției, dintre care 18 în operativ, pe teren, nu s-a întâlnit niciodată cu situația în care martorii sau victimele accidentelor să fi apelat la trusa de prim ajutor.

„Oamenii nu înțeleg că până vine ambulanța ei trebuie să acorde primul ajutor. În orice autoturism există o trusă de prim ajutor, pe care nu am văzut însă, în 20 de ani, să o folosească cineva. Am mai explicat și repet: aveți o trusă de ajutor în mașină, puteți să vă trageți niște mănuși, să puneți un pansament, să opriți o sângerare. Nu este mai bine dacă se așteaptă și nu se intervine, cu un ajutor minim”, a afirmat dr. Laurențiu Bădescu, adăugând că, din păcate, încă nu avem cultura a ceea ce înseamnă „acordarea unui prim ajutor”.

Ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor din mașină:

-un dispozitiv cu valva unidirecțională sau filtru pentru respirație gură la gură.

-o foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm.

-o rolă leucoplast.

- cel puțin cinci pachete a câte 25 bucăţi de comprese de tifon sterile.

- cel puțin patru bucăţi de pansament rapid (plasture).

- cel puțin două bucăți de bandaj nedeformabil.

- cel puțin două perechi de mănuși de unică folosință.

- o fașă elastică.

- cel puțin două bucăți de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite.

- cel puțin o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m.

- cel puțin 6 ace de siguranță.

- o broșură de instrucțiuni de prim ajutor, autorizată de Ministerului Sănătăţii Publice.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar e un maniacodepresiv cu impulsuri de violenta BADESCU LAURENTIU SI PROST CA NOAPTEA. ASTEPTAM SA SE FACA DREPTATE SI SA L DEMITA PE IDIOTUL DE BADESCU. ARE DREPTATE COLECTIVUL CA E PACALICIUL AMBULANTEI. Sperie lumea ca el este PSDIST SI IL TINE MOGA IN FUCTIE. IDIOTULE DE ACOLO O SA CAZI DIRECT IN CAP SI ASA CUM SPUNE AL U LA MULTI ANI CU EXECUTARE ESTI UN HOT ORDINAR SI UN CRIMINAL DAR STI PACALICIULE CA ASTA CADE PE COPILUL TAU. ESTI AJUTAT DE TOTI INCOPETENTII CEALERE IACOB MOSJES IOAN DORCEA CARE NICI NU STIE SA LEGE DOUA CUVINTE. POATE SPUI CUM L AI ANGAJAT PE NASITU VIDICAN PE PSM
6
7
Bine ca mai exista si astfel de oameni. Romanii ar trebui sa se mai cultive cu notiuni de legislatie, prim ajutor, supravietuire in conditii extreme etc. , pt. ca aceste notiuni nu au fost incluse in invatamantul nostru dar niciodata nu e prea tarziu. Chiar s-au salvat vieti prin cunoastere!
10
1
Seful ambulantei. Badescu laurentiu pacalici. Prostul ambulantei. Schizofrenicul asta plingea prin curtea ambulantei ca da spaga oricit pentru post. Animalul de BADESCU LAURENTIU SI CU NEVASTASA RELI au omorit o fata din Navodari. Stati linistiti ca este dat la Procuratura si va plati pt asta. Este PACALICIUL AMBULANTEI. AVOCATA ARICI ESTE O PROSTA CARE IL AJUTA CA EL ESTE DOBITOC. Badescule esti o lepra si un schizofrenic. Sa dea cancerul in familia ta de oligofreni. Noi colectivul ambulantei iti uram multi ani cu executare.
8
7
Pai va face cinste cu avocata lui blonda, daca aveti dosare, asta trebuie verificata pe unde a facut studiile, ca lumea are dubii in privinta ei, nu pare nici cu 8 clase, i-a cautati-o putin pe urata aia
3
7
belit de la HURSOVA ce mai ieste MOCIO TRUSA DE PRIM AGIOTURE Ca io luat CARNETIII PE spaga si SEFUL AMBULANTEI NU MAI ESTE POPESCU VACILE CARE CERUT PENTRU MINE CU DRAGANOIU MARI SPAGA SA MA ANGAGEZE CU CARNETI DE B LA SALVARIA HURSOVA MUIE PENTRU IEI
8
4
Pentru nestiutori si inculti. Legea 95 din 2006, art 87 alin 1 si 2 prevad obligatia ca orice cetatean, cu sau fara instruire, sa acorde primul ajutor pana la sosirea ambulantei. Cei fara instruire vor urma indicatiile primite sunand la 112, concomitent cu acordarea primului ajutor. Art. 88 prevede foarte clar ca persoanele care acorda primul ajutor in mod voluntar NU RASPUND PENAL SAU CIVIL. Orice alte comentarii sunt de prisos. Acordati primul ajutor semenilor vostri. Scopul este salvarea vietii. INDIFERENTA UCIDE. Si prostia, daca va inconjurati de prosti
14
2
corect, nu sunt medic profesionist si nu am garantia ca ceea ce-i fac eu victimei o ajuta in vreun fel - din contra s-ar putea sa se constate laspital sau mai grav la autopsie ca eu am nenorocit-o incercand sa o salvez si pe urma ghici cine-i de vina? tot eu ca nu stiu sa fiu si medic de ocazie PAI PLM de ce mai avem sistem national de sanatate si urgente? asa la misto? In SUA nu exista asa ceva plus ca n-am vazut niciun rutierist sa dea prim ajutor cand ajunge la locul accidentului!
5
9
Aaa, de asta ai scos medicamentele din trusele echipajelor? Ca sa foloseasca trusele din portbagaj? Ca nu mai avem cu ce sa lucram. Am ajuns sa chemam smurdul pt orice zgaiba. Ne-am transformat in taxiuri decontate de stat.
4
8
Bina, ma sau fa, ca esti tu educat, educata!!! De unde, mama dracului sa te ia, sa sti popualtia ce tot indrugi tu acolo, daca nici o institutie a ststului nu I-a invatat??? Du-ye dracu, te-ai bagat si tu in seama pe aici sa bestelesti poporul... Stii tu ce e aia un popor? Apropos, lucrezi pe undeva, iti platesti tu taxele sau ma-ta cu tac-tu iti dau bani ???
4
12
Aici sunt ! BADESCU CARE .... am uitat ce scriam ...
6
0
Plin de rahatei care ar lasa o pe ma sa sa moara de frica unui proces, idiotilor o sa va las sa sa muriti cand va vad in criza de hipoglicemie sau in stop pe strada ca mi e frica de proces daca ar gandi toti ca voi ..de fapt majoritatea asa gandeste deci sunteti irecuperabilii aia care merg la urgente cu o taietura la mana ca ei manele nu betadina au lipsit la lectia dezinfectarii si bandajarii
1
9
In primul rand dupa ce au primit carnetul,cei mai multi incep sa conduca dupa propria lor tartacuta si in scurt timp uita regulile de circulatie,fiind ca inainte de a se inscribe la scoala de soferi. Aia cu trusele depaseste enorm capacitatea majoritatii de a intelege utilizarea a orice inseamna mijloace de ajutorare a cuiva. De fapt,psihicul majoritatii este grav avariat in cazuri deosebite si oamenii se gandesc cum sa scape basma curata,nu cum sa ajute o victima.Truse ?!!! Pai sa dai analfabatilor dictionare si abacedare , sa-i trimiti sa educe copii de clase primare,cam asta e comparatia.
11
0
Badescu asta minte prin omisiune, nu va spune ca daca interveniti puteti sa va nenorociti in cazul unui proces.
8
11
Educatule, sa folosesti tu defibrilatorul pe ma-ta cand o sa faca stop cardiac sa vezi cum isi revine. Stati cuminti oameni buni, daca nu va pricepeti nu va bagati ca faceti mai mult rau decat bine plus ca la un eventual proces civil puteti ramane in pielea goala.
10
10
Populatie needucata in Romania nu stiu nici sa faca resuscitare cardio-respiratorie sau sa foloseasca defibrilatorul semiautomat si dupa aia ii auzi ca le a murit X Y ca a facut stop si a venit ambulanta in 30 minute pai bun si in alea 30 minute cat ai resuscitat? A deloc ca te au interesat mai mult manelele si prostia decat sa inveti ceva util? Pai atunci e ghinionul decedatului ca s-a inconjurat de needucati
12
6
Unde esti ma ala care nu aveai loc de asta? Hai, ca ti-a ridicat-o la fileu replica.
8
3
Am vazut medici de familie care nu au intervenit la accidentele rutiere de frica dosarelor penale si dumneata ma bagi pe mine intr-un asemenea risc, ma aperi dumneata de efectele legii?
17
7
NICI EU NU AM VAZUT UN POLITIST SA UMBLE LA TRUSA PANA VINE AMBULANTA, CUM NU AM VAZUT NICI IN AUTOBUZ CAND CINEVA FURA UN PORTOFEL SI TOTI SE UITA PE GEAM, CUM NU AM VAZUT PREA MULTE..,.
29
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212