REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° ConstanÈ›a Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
14.2° ConstanÈ›a Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Șeful de la Evidența Populației, Ion Constantin, vrea să extindă Hanul Balcan! Video

Șeful de la Evidența Populației, Ion Constantin, vrea să extindă Hanul Balcan! Video

Andreea VREJOIU 30 decembrie 2022 | 00:00 3515

Din luna august a anului curent, Hanul Balcan, situat în cea mai populată zonă din oraÈ™, pe strada Ștefan cel Mare, are un nou proprietar în persoana fostului prefect al ConstanÈ›ei, Ion Constantin. Iată că la doar câteva luni distanță de la tranzacÈ›ia de 650.000 de euro, Primăria ConstanÈ›a a eliberat în cursul zilei de joi, 29 decembrie a.c., un document de urbanism cu scopul de construire, reconstruire, reparare, consolidare, protejare È™i restaurarea imobilului. De asemenea, se dorea È™i extinderea monumentului, însă acest lucru nu este posibil întrucât Procentul de Ocupare al terenului (POT) este deja depășit È™i nu se admit creÈ™teri suplimentare.

Ion Constantin, fostul prefect al ConstanÈ›ei, È™i È™eful DirecÈ›iei Generale EvidenÈ›a PopulaÈ›iei ConstanÈ›a, a uimit pe toată lumea atunci când s-a aflat că a cumpărat Hanul Balcan din ConstanÈ›a, o fostă cârciumă de lux din buricul oraÅŸului. Nu orice È™i-ar permite să arunce 650.000 de euro pe o clădire în paragină însă, având în vederea poziÈ›ionarea acesteia, e de înÈ›eles interesul.

Construită la începutul secolului XX, clădirea i-ar fi aparÈ›inut unui enigmatic bogătaÈ™, ce i-a comandat unui arhitect să-i construiască o casă de vacanÈ›a.

Ulterior, a transformat-o în restaurant, cu terasă în curtea interioară, pentru ca mai apoi Hanul Balcan să devină o cârciumă de lux din buricul oraÅŸului.

Așa ar urma să arate Hanul Balcan după reabilitare

Însă cu trecerea timpului a fost lăsat de izbeliÈ™te, la fel ca alte clădiri monument de pe strada Ștefan cel Mare sau zona Peninsulară a ConstanÈ›ei. AÈ™a cum arătam È™i mai sus, în cursul lunii august 2022, fostul prefect al ConstanÈ›ei, Ion Constantin, a achiziÈ›ionat imobilului contra sumei de 650.000 de euro.

Ion Constantin

Iată că, în afară de lucrările de reabilitare, Constantin vrea È™i extinderea clădirii, dar nu poate. În cursul zilei de joi, 29 septembrie a.c., Primăria ConstanÈ›a a eliberat un document de urbanism ce prevede ,,Construire, reconstruire, reparare, restaurare a monumentului istoric Hanul Balcan (Hotel, restaurant, spaÈ›ii comerciale - se păstrează destinaÈ›ia iniÈ›ială), împrejmuire È™i organizare execuÈ›ie. Nu poate fi utilizat în scopul: Extindere monument istoric întrucât POT este deja depășit È™i nu se admit creÈ™teri”.

Istoria Hanului Balcan

Istoria acestui han este întortocheată. Hanul Balcan a fost ridicat în anul 1900, la doi paÈ™i de o Geamie. LăcaÈ™ul de cult musulman a fost demolat ulterior, fiind în stare avansată de degradare. Proprietarul hanului de pe atunci era un evreu-polonez. MoÈ™tenitorii acestui han l-au vândut după RevoluÈ›ie dar nu au fost mulÈ›umiÈ›i de suma primită, iar asta a condus la o serie de neînÈ›elegeri între aceÈ™tia È™i cel care a cumpărat în acea vreme proprietatea, ducând la abandonul imobilului. Mai târziu, în declaraÈ›ia de avere a fostului senator PDL Cristian Rădulescu apare această clădire, însă nici acesta nu s-a ocupat de reabilitare, lăsând clădirea în paragină între magazinele È™i chioÈ™curile de pe strada cândva emblemă, Ștefan cel Mare.

Așa ar trebui să arate Hanul Balcan după reabilitare:

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O cioranie că multe altele. Va sfârșii prin a se face acolo un turn cu 23 de etaje. Va face expertul imobiliar a lui Mazăre, care lucrează în port acum și expertizează terenul statului că la privat, o expertiză prin care se va declara pericol public și se va demola.
2
0
Saracul dreaqului, bugetar din tata-n fiu
4
0
buna locatia,in ttiganime.ppapagalos asta a avut diN salariu 650000 euro?citi Bani a platit impozit ptr Banii astia si restul,din care a trait?aNaful,sa audiiii?mizeria aia a perfecta ptr locuitorii zonei.
5
0
Acest investitor este nepotul lui Nicusor Constantinescu, venit la Constanta in 2004, un coate goale. A fost facut director in CJC inainte cu un an sa termine o facultate dubioasa. De atunci numai slujbe bine platite la stat.
7
0
cineva la oo pe ionel de unde gatlejul mamitzicii lui a avut bani de achizitie ??? Atentie, eu nu intreb de banii de renovare. Mwie cu kkt hotilor !!! Asta pentru ca nu gasesc controlori sa-i mwiesc.
9
2
Stie cineva, pe cineva, sa ma angajez la stat? Dau atentie. Vad ca majoritatea bugetarilor au bani multi de investiti. Vreau si eu la stat sa fac bani!
13
2
toata strada este o paragina, in centrul ctei! in majoritatea oraselor partea veche este in reabilitere, la cta in paragina si asta prin grija primariei. mai ales cu reabilitarea!
12
0
A furat , dar macar face ceva pentru oras
11
7
Este foarte bine ca un roman investește in HORECA!Succes!
5
10
Mircea Banias , asta, trebuia de mult sa fie in puscarie !!!!!!!
14
0
Sper ca aceasta persoana sa readuca la viata aceasta cladire emblematica a orasului. Avem atatea de oferit dar japca si hotia au dus la debandada din oras care s a intins pe ani de zile. In alte orase cladiri cubistorie si carciumi cu renume, Jaristea, Hanul cu Bere, au viata si isi continua traditia. Domnule Constantin, daca citesti acest mesaj, sa stii ca ai datoria morala ca propietar sa readuci la viata Hanul Balcan. Este timpul ca acest loc sa revina la viata si sa repuna pe harta orasului acest simbol important. Succes
12
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272