REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Senat - Arafat: Legea privind carantinarea, necesară pentru a lua măsuri de împiedicare a răspândirii bolii

Senat - Arafat: Legea privind carantinarea, necesară pentru a lua măsuri de împiedicare a răspândirii bolii

Replica API 11 iulie 2020 | 00:00 1176

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesar pentru oprirea şi împiedicarea răspândirii bolii, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în cadrul dezbaterilor privind acest act normativ din Comisia juridică a Senatului.

Raed Arafat

El a reafirmat că această lege nu este destinată strict COVID-19.

"Această lege nu este destinată strict COVID. Într-adevăr, am avut şi avem situaţia cu COVID, dar legea asta se uită la riscul epidemiologic şi biologic şi asta include şi riscul accidental al unor agenţi patogeni care pot să se răspândească dintr-un motiv de accident de transport, într-un laborator. Deci, sunt mai multe aspecte pe care ne-am uitat când a fost propusă această lege. Ce a cerut CCR, cel puţin ieri, la Camera Deputaţilor, după mai multe discuţii, s-au introdus mai multe prevederi care pot permite previzibilitatea măsurilor, gradualitatea lor, posibilitatea de a contesta, posiblitatea de a cere să se revoce o decizie şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a altor ordine", a explicat oficialul MAI.

Raed Arafat a adăugat că această lege este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el.

"De ce este necesară această lege? Legea ne pemite să putem să luăm măsurile foarte necesare de combatere a unei boli, de oprire şi limitare a răspândirii ei şi, mai ales, de protejare a populaţiei în general. (...) Dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală. Şi atunci trebuie să se găsească această balanţă şi aceasta am încercat noi prin această lege să clarificăm balanţa până unde un individ sau o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen sau care este bolnavă poate să spună: 'Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale' şi de unde încep drepturile celorlalţi pe care trebuie să-i protejăm", a explicat Arafat.

El a adăugat că, din punct de vedere al bolilor transmisibile, astfel de reguli există peste tot în lume pentru protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor, în general.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, el fiind adoptat joi seara de Camera Deputaţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toata stima fata de acest om , se lupta pt a deschide mintile oamenilor , pt ai proteja impotriva acestui virus dar niste escroci ca Teodosie si altii ca el ,pun in pericol populatia. De ce nu e arestat acest Spagoveanu ? Lu puscarie cu el , a furat si 380.000 euroi bani europeni si dosarul a fost masluit de un linge racle de judecator.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212