REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Sezon estival cu încasări mai mari cu 25%, bazate pe vouchere de vacanţă şi intensificarea rutelor de zbor intern

Sezon estival cu încasări mai mari cu 25%, bazate pe vouchere de vacanţă şi intensificarea rutelor de zbor intern

Replica API 4 octombrie 2018 | 00:00 206

Sezonul estival 2018 a generat încasări cu până la 25% mai mari datorită, în principal, voucherelor de vacanţă şi intensificării rutelor de zbor intern, dar şi intrării pe piaţă a unor companii aeriene care conectează Europa de mai multe oraşe din România, au precizat, conform AGERPRES mai mulţi specialişti din turism.

"În 2018 am avut un sezon estival cu încasări cu până la 25% mai mult ca anul trecut, datorită tichetelor de vacanţă. Aportul acestora nu a fost însă consolidat de evenimente şi de promovare. Lipsa evenimentelor şi a promovării, precum şi lipsa forţei de muncă, au fost cele trei minusuri care ar fi afectat major sezonul dacă nu ne salvau tichetele de vacanţă. Ministerul public nu a derulat nicio acţiune de promovare, iar autorităţile locale nu ştiu şi nici nu au capacitatea sa facă promovare", a precizat Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România - FAPT.

Aceasta apreciază că litoralul romanesc nu era pregătit să primească cu 30% mai mulţi turişti.

"Spun asta referindu-mă la autorităţile locale şi minister. Inerţie totală, lipsa evenimente cu eficienţă, absenţa coordonării în sectorul public şi mai ales a dialogului real cu operatorii privaţi, lipsa continuităţii în Strategia Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, organizaţia de management de destinaţie care a generat creşteri constante şi planificate ale numărului de turişti români şi străini în ultimii ani. Toate acestea sunt minusuri, salvate, însă, de creşterea adusă de circulaţia tichetelor de vacanţă", spune Corina Martin.

Preşedintele FAPT apreciază că au fost atinse creşterile programate prin Strategia Asociaţiei Litoral-Delta Dunării. Creşterile au fost realizate inclusiv pe segmentul de turişti străini, obiectiv atins prin introducerea zborurilor şi rutelor noi aduse în ultimii trei ani. Cu toate acestea, Corina Martin apreciază drept "inadmisibilă" inexistenţa unor hărţi ale staţiunilor, "nici măcar în română", materiale de informare, case de bilete de autobuz, panouri de informare în engleză, a unui calendar de evenimente publicat sau a unor broşuri cu informaţii despre ce anume, unde şi când să vizităm.

"După ce lunile iunie şi iulie au fost foarte ploioase, voucherele de vacanţă au ajutat extrem de mult atât hotelierii de pe litoral, cât şi pe cei de la munte sau din staţiunile balneo, luna august fiind probabil cea mai bună lună din turismul românesc de după 1989. Introducerea voucherelor de vacanţă a încurajat românii să călătorească mai mult în ţară, să exploreze şi zone unde poate nu ajunseseră, şi, de asemenea, mulţi dintre cei care nu mergeau în vacanţe acum au profitat de tichetele gratuite şi le-au folosit", a precizat Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic.

În opinia acestuia, intensificarea rutelor de zbor intern a ajutat foarte mult, astfel că turişti din nordul sau vestul ţării au ajuns mai uşor pe litoral, şi, de asemenea, creşterea numărului de zboruri Wizz Air, Blue Air, Ryanair, Tarom sau intrarea pe piaţă a altor companii aeriene care conectează Europa de mai multe oraşe din România.

"În plus, mulţi turişti străini tineri au ajuns în România, poate pentru prima dată, la festivalurile organizate în Cluj, Bucureşti sau pe litoral, iar industria evenimentelor de acest gen a ajutat mult cu cifre bune la circulaţia turistică. Au fost, este adevărat, şi provocări. Mă refer la adaptarea la sistemul voucherelor de vacanţă (mulţi au fost reticenţi la început să accepte această formă de plată), depăşirea problemelor legate de sezonalitate, mai ales pe litoral, şi, mai ales, lipsa forţei de muncă calificate, problemă cu care s-a confruntat şi în acest sezon estival industria turismului din Romania", spune Răzvan Pascu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272