REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Simularea la BAC se lasă cu foi goale sau foi cu revendicări. Află ce nemulțumiri a scris pe foaia de examen președintele CJE, Tasnim Chazli

Simularea la BAC se lasă cu foi goale sau foi cu revendicări. Află ce nemulțumiri a scris pe foaia de examen președintele CJE, Tasnim Chazli

Replica API 19 martie 2019 | 00:00 559

Examenele de bacalaureat nu mai pun accent pe gândirea critică, ci pe tocit

Examenele de bacalaureat nu mai pun accent pe gândirea critică, ci pe tocit

Liceenii au recurs la formă de protest în cadrul simulărilor la Bacalaureat, întrucât structura acestora s-a schimbat cu o lună înainte de desfășurarea acestora. Președintele Consiliului Județean al Elevilor din Constanța (CJE Constanța) și în aceleași timp vicepreședinte al acestei structuri la nivel național, Tasnim Chazli, ia și ea parte zilele acestea la examenele privind simularea bacalaureatului. În semn de protest, aceasta a scris pe foaie o serie de nemulțumiri privind sistemul de învățământ.

“Tocmai am ieșit de la simulare. Eu am scris despre sistemul de învățământ, despre nemulțumirea mea la adresa sistemului de învățământ și, mai mult decât atât, despre nemulțumirile mele privind faptul că nimeni nu face nimic pentru a rezolva problemele din sistem”, a precizat, luni, 18 martie 2019, Tasnim Chazli.

Iată ce a scris Tasnim Chazli pe foaia de examen

Tasnim Chazli ne-a dezvăluit ce a scris pe foaia de examen, pe care a preferat să o preda conținând o serie de nemulțumiri, și nu goală. “De exemplu, am scris despre faptul că educația este subfinanțată și de aici apar mai multe probleme, precum fondul clasei, fondul școlii.

De asemenea, nu avem o infrastructură proprice pentru desfășurarea orelor, formarea profesorilor este precară, planurile cadru și programa națională nu sunt făcute în conformitate cu nevoile noastre reale și școala nu ne pregătește pentru integrarea pe piața muncii sau în societate și sunt multe alte probleme.

Reprezentanții Ministerului nu ne consultă în mod real, ci doar ca să respecte anumite articole din anumite regulamente, dar niciodată sau cel puțin, în ultimul timp, nu ne-au luat opinia în considerare într-un mod real”, a mărturisit Tasnim Chazli, președintele CJE și vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor.

Foile albe sau cu revendicări vor primi punctul din oficiu

Foile de examen vor fi raportate în principiu de școli și de inspectoratele școlare. Nu vor primi un tratament special față de celelate foi de examen. Toate trec prin aceleași proceduri de corectare.

Cele lăsate albe sau cu revendicări vor primi punctul din oficiu sau vor fi anulate. Nota nu va fi trecută în catalog decât la solicitarea liceenilor.

Revendicările vor fi centralizate. “Clar va fi și un raport la nivel național, că până la urmă campania se desfășoară la nivel național. Dar nu contează atât numărul foilor goale, cât ideea simbolică a protestului și cerințele pe care le-am enumerat la Minister”, a precizat Tasnim Chazli.

O să existe o urmare a campaniei, dar va apărea după finalizarea simulărilor. “A fost săptămâna trecută simularea la Evaluarea Națională, în cadrul căreia la fel s-a desfășurat protestul foilor goale. Așteptăm să treacă și simulările de clasa a XI-a și a XII-a susținute pentru examenul de Bacalaureat, ca să continuăm campania într-un mod fluid”, a punctat Tasnim Chazli.

Președintele CJE a declarat că și la următoarele examene din cadrul Simulării Bacalaureatului va preda foaia goală sau cu revendicări. “Următorul examen îl am la matematică și voi da foaia goală sau voi scrie despre sistem la fel cum am făcut și astăzi (n.r. luni, 18 martie 2019), pentru că noi ne-am săturat să fim niște experimente ale Ministerului, să nu fim beneficiarii primari ai educației, așa cum scrie în lege, și ne-am săturat să fim percepuți ca niște numere, niște statistici”, a conchis Tasnim Chazli, care urmează cursurile Liceului Teoretic “Ovidius” din Constanța.

Structura simulărilor schimbată cu o lună înainte de desfășurarea lor!

Simulările au fost simplificate în defavoarea liceenilor, susțin reprezentanții CJE Constanța. “Ideea protestului a fost că noi am participat la Comisia de dialog social pentru a discuta despre modificarea structurii simulărilor.

Nu am fost de acord să se schimbe structura simulărilor cu o lună înainte și chiar să se schimbe într-un mod care nu ne-ar ajuta pe termen lung. Practic s-au simplicat simulările, adăugând itemii obiectivi, pentru că nu ne verifică capacitatea de a gândi critic, ci doar cât de mult putem să tocim informații. Examenele în felul acesta devin un scop și nu mijloc prin care să ne evaluăm competențele cerute pe piața muncii”, a explicat Tasnim Chazli.

Citește și https://www.replicaonline.ro/incepe-simularea-pentru-bac-2019-prima-proba-la-limba-si-literatura-romana-385345/

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate fetele frumoase care nu iau bacu puneti mana la munca cu decolteul larg
1
0
nu am nevoie de bac, plec in strainatate
5
3
Elevii incearca sa ascunda nestiinta prin "problemele din sistemul de invatamant". Deci oricine este de vina pentru lenea si ignoranta lor, mai putin ei. Din nefericire unii mai sunt incurajati si de parinti.
7
2
Toti cei ce au dat foaia goala sa nu aiba dreptul sa participe la ore de pregatire pentru BAC in cele doua sesiuni din acest an,ei sunt prea destepti si nu au nevoie de asa ceva.Elevii ceelanti sa sesizeze procuratura cu profesorii care ii pregatesc pe acestia si sa fie luate masuri in justitie cu acestia.De asemena sa sesizeze in timpul examenelor orice incercare de fraudare a examenelor,sa vedeti ce bine va fi in citva ani.
6
1
Nu vad ce legatura au revendicarile cu testul care trebuie dat. Acest aspect serveste la ascunderea nepregatirii elevilor. Tasnim Chazli - reprezentant al elevilor constanteni ! Ciudat !
7
2
Va plac animalele ? Va doriti sa fiti in preajma lor tot timpul ? La noi gasiti cele mai bune oferte in ferme de porci, facut curatenie boxe in Germania.Salariul este de 1800euro
11
0
avem nevoie de muncitori calificati in industrie ,va astem cu drag va trecem BAC-UL la smardan ,o sa fie jale mare la bacalaureat o sa cada pe capete
16
0
Voi astia care comentati mai jos ati dat examen de bacalaureat cu tema de perspicacitate sau logica?? Ce tot frecati menta sa miroase a busuioc.
7
1
se pregateste spagi pentru bacalaureat cu sosii cu buletinul in mana ,fiti cu ochiipe ei autoritatile infractiune mare
13
0
Dai foaia goala pentru ca nu esti instare sa-ti exprimi cunostintele.Iti doresc succes la cules capsuni si la impins vagoane.Asta e roman sau imigrant? Asa ii spala pe creier si ii deturneaza de la obiectivul de baza,acumularea de cunostinte si experienta.
19
4
Datoria copiilor este sa invete dar sa isi traiasca si copilaria
10
1
programa prea incarcata, copii nu mai au timp sa se joace sau sa practice un sport. La ce ii trebuie unui copil de clasa a sasea ore de tehnologie, optionale, educatie sociala care oricum nu se face , mergi in clase si constati ca anumiti profesori nu sunt in stare sa mentina un climat propriu la ore, e harmalaie si degringolada sub ochii profesorului
9
4
viitoarele generatii de curve din italia si spania sau de la bariera de pe caraiman .atit poate generatia asta
12
4
cine pizda ma-sii sunt cretinii care se cred Dumnezeu ? datoria lor este sa invete , nu sa etaleze moda si prafurile ....daca nu sa plece in mortii mamelor lor in alta tara , sa nu influenteze negativ copiii care chiar vor carte .
8
4
au dreptate. de ce nu ii invatam sa gandeasca? sa tea test de logica si de perspicacitate la BAC
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920