REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

SINAGOGA din Constanța: de ce întârzie RENOVAREA și de ce nu este încă MONUMENT ISTORIC!

SINAGOGA din Constanța: de ce întârzie RENOVAREA și de ce nu este încă MONUMENT ISTORIC!

Replica API 4 iunie 2019 | 00:00 836

Sinagoga Mare sau Sinagoga Așkenază se află, în prezent, din păcate, într-o stare avansată de degradare. Planuri pentru reabilitarea ei există, după cum a subliniat și vicepremierul Daniel Suciu, cu prilejul celei mai recente vizite în Constanța. Dar procedurile sunt... de durată. Lăcașul de cult a fost preluat de Compania Națională de Investiții, iar demersurile sunt „blocate” la nivelul organizării licitației pentru atribuirea lucrării. Între timp, Asociația „Verde Urban” atrage atenția că va insista pentru ca Sinagoga să fie inclusă, de urgență, pe lista monumentelor istorice.

La capătul străzii CA Rosetti, nr. 2, în Peninsulă, se află clădirea Sinagogei Așkeneze. Din păcate, în prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare. Doar zidurile mai păstrează amintirea frumuseții de altă dată a lăcașului de cult. Planuri pentru reabilitarea sinagogei sunt, ba chiar sunt în derulare de ceva vreme. Astfel, imobilul a fost predat de Comunitatea Evreiească către Compania Națională de Investiții, în vederea restaurării, de peste un an. Inclusiv, sunt fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea lăcașului. Dar demersurile s-au împotmolit la faza organizării de licitații. Altfel spus, aceeași poveste precum în cazul Cazinoului, doar că de data aceasta „personajul principal” este un alt edificiu emblematic al Constanței.

Între timp, reprezentanții Asociației „Verde Urban” insistă în demersul de a clasa lăcașul de cult pe lista monumentelor istorice. „La sfârșitul lunii martie a acestui an, VERDE URBAN a transmis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța. Ulterior, au fost vehiculate în presa locală informații potrivit cărora asociația noastră nu ar avea capacitatea legală de a face un astfel de demers și că o astfel de procedură ar fi fost deja întreprinsă de către reprezentanții comunității evreiești locale. În ceea ce privește primul aspect, menționăm că Asociația VERDE URBAN este îndreptățită să intervină în conformitate cu prevederile legii 422 din 2001, modificată prin legea 259 / 2006, la art 21: (2) “Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa procedura de clasare de urgenţă, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate.”În ceea ce privește cel de-al doilea aspect, am primit scrisoarea Ministerului prin care se precizează ca nu au existat solicitări de clasare a Sinagogii din parte comunității, deși în cadrul avizului Direcției Județene pentru Cultură Constanța nr 1796/14.12.2015 privind Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitarea generală – Templu israelit Constanța, documentație depusă de comunitate, s-a menționat de către autoritatea locală necesitatea clasării clădirii ca monument istoric de arhitectură.

Totodată, în adresă se precizează că există deschidere din partea instituției pentru clasarea clădirii ca monument istoric, motiv pentru care vom cere audiență în vederea obținerii tuturor informațiilor privitoare la componența dosarului de clasare.

Faptul că documentația menționată se află în procedura atribuirii lucrărilor de execuție la Ministerul Dezvoltării, cu întârziere ce nu mai miră pe nimeni, cauzată de probleme în aplicarea legii achizițiilor publice, nu ne împiedică din a ne continua demersul de a conferi acestui imobil patrimonial, cu valoare de

necontestat, statutul de monument istoric”, se menționează în comunicatul transmis de asociația constănțeană.

Referitor la acest aspect, președintele Comunității Evreiești, Sorin Lucian Ionescu, a afirmat pentru „Replica de Constanța” că, în momentul actual, imobilul se află în custodia Companiei Naționale de Investiții, iar Comunitatea Evreiască nu mai poate face demersurile necesare pentru înscrierea ei pe lista monumentelor istorice.

„În momentul de față, Sinagoga se află în proprietatea provizorie a CNI, către care a fost predată cu proces verbal. Banii pentru reabilitare sunt alocați de către Guvernul României. Deocamdată, demersul s-a „blocat” la licitații. Dar va fi reabilitată, așa cum a fost reabilitată și sinagoga de la Tulcea, și cea de la Deva.

În momentul în care m-am ocupat de documentație, inclusiv de avizul de la Direcția de Cultură, mi s-a comunicat că din cauza stării avansate de degradare, demersul pentru clasarea ca monument istoric trebuiau realizate înainte, doar de către proprietar sau de autoritatea locală. Dar nici proprietarul, nici autoritatea locală nu au făcut aceste demersuri. În prezent, acestea trebuie realizate după ce se termină renovarea”, a arătat Sorin Lucian Ionescu.

De subliniat că numai strângerea documentelor necesare demarării proiectului de reabilitare a durat aproape patru ani.

F.B.

Citește și: Sinagoga din Zona Peninsulară. Sorin Lucian Ionescu, despre reabilitarea clădirii: 'Şase luni le-am pierdut din cauza arhitectului Vânturache'

De ce a ajuns Sinagoga din Zona Peninsulară o ruină? Sorin Lucian Ionescu: „Este un mister”

A ÎMPLINIT 107 DE ANI de când a fost construită, iar acum este o ruină. Ce spune CNI despre proiectul de reabilitare a Sinagogii din Constanța

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu si cu seful meu Nas de la Medgidia ne prostituam si ne futem mai ceva ca nevestele noastre veniti ca sa ne coaseti ca pe nas l-au batut futut lachit baietii...
2
0
Daca era biserica ortodoxa, sarea replica de ce se cheltuie banul de la spitale, dar daca e sinagoga, e alta treaba.
5
1
solutia romananeasca...CONSTRUITI UN BLOC ,E MAI SIMPLU
6
0
Are dreptate Nae , evreii stapanesc banii la nivel mondial , cu putina bunavointa o pot renova din temelii !
5
0
Sa fie renovata din banii comunitatii evreiesti, nu din banii publici.
11
0
sinagoga e de jidani
11
4
Lasati Sinagoga, nu avem nevoie de o pepiniera de islamisti ! Ocupati-va de Cazinoul din Constanta care cu adevarat este un simbol al intregului oras !
8
4
Pai inca nu am preluat toate propietatile nerevendicate in istanta. Plus de asta Mazare, Fagabou si alti supusi marelui arhitect inca nu ne-au inpropietarit cu terenuri pentru holoches. Noi POPOrul ales stam in blocurile si vilele sociale construite ALANDALA cu subventie de la copii copiilor vostri. Noroc de la NOROCEL pentru adormiti.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212