REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
20.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Sinagoga din Constanța, salvată de o firmă din Iași, pentru 9 milioane de lei

Sinagoga din Constanța, salvată de o firmă din Iași, pentru 9 milioane de lei

Andreea VREJOIU 23 iunie 2023 | 00:00 2003

Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcașuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al municipiului Constanța, intră în sfârșit în reabilitare. În cursul zilei de luni, 12 iunie a.c., a fost semnat și contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare la Templul Israelit din Constanța. Contractul în valoare de peste 9 milioane de lei, pus la bătaie de Compania Națională de Investiții, a fost câștigat de o societate din Iași, cu datorii de peste 130 de milioane de lei în anul 2022,  fiind vorba despre Conest SA, deținută de Cozma Viorel.

Sinagoga din Constanta, salvata de o firma din Iasi, pentru 9 milioane de lei

Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța este o clădire pe lângă care nu poți trece fără să o admiri, chiar dacă se mai sprijină doar pe câteva ziduri. Lăsată în paragină de toate administrațiile locale de până acum, iată că, în sfârșit, Compania Națională de Investiții a semnat contractul pentru reabilitarea acesteia. Luni, 12 iunie a.c., a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța. Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți.

Sinagoga din Constanta, salvata de o firma din Iasi, pentru 9 milioane de lei

Licitația pentru ,,Proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: ,,Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitare generală – Templul Israelit Constanța”, a fost atribuit unei societăți din județul Iași. Este vorba despre societatea Conest SA, deținută de Cozma Viorel, un cunoscut afacerist în județul Iași.

Sinagoga din Constanta, salvata de o firma din Iasi, pentru 9 milioane de lei

În anul 2022, firma a realizat o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei, un profit net în valoare de peste 5 milioane de lei, dar și datorii record de la înființare în valoare de 136.227.458 de lei. Cozma Viorel apare și în cadrul societăților Conest Rezidential SRL, Conest Parc Residence SRL sau Iorga Business Center SRL.

Sinagoga din Constanta, salvata de o firma din Iasi, pentru 9 milioane de lei

În prezent, bălăriile de aproape 2 metri, ziduri crăpate, pereți surpați sunt doar câteva din accesoriile dezolante cu care te întâmpină vechiul lăcaș de cult al evreilor. Între 1941 - 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după război a redevenit lăcaș de cult. Degradarea a început după Revoluție. Expertiza tehnică realizată în urmă cu câţiva ani a scos la iveală faptul că structura de rezistenţă trebuie sa fie complet reabilitată, acoperişul este complet prăbușit, iar elementele decorative trebuie să fie restaurate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comentați, dracu’ sa va ia de semi-analfabeți, pe articol și nu pe commenturile altora sa căutați scandal, ca nu v-am cerut nici părerea, nici n-aveți nas sa intrati in discuții cu mine.
1
0
Nu, nu sunt sărac. Și de treaba cu apa o sa se ocupe sclavii ca tine, fără coloana si fără creier. Hai, sictir. Și tu și boul celălat de mai jos, luați-va de mâna și mergeti sa-i pupați in cwr pe jidani. Hai ca deja v-am bagat prea mult in seama și nu știu de ce v-ați bagat voi in seama.
1
0
Nu i așa ca ești sărac? Și nu o sa le speli nici picioarele ca jidanii au pretenții sa nu le spele prostii picioarele , poate doar apa sa le o arunci tu la canal . Atât te încadrezi !
2
3
Titlul este gresit,nici nu ma mir la ce ziaristi are"replica",Sinagoga nu este salvata de firma din Iasi mai a*****a draga ci de cine da bani,daca firma de constructii reabilita Sinagoga din bani ei atunci da titlul era bun.
2
1
Înainte doar banuiam acum sunt convins ca sunteți niste frustrați pe viață.... e o cladire istorica a Constanței foarte bine ca se baga bani reabilitarea ei doar no sa dea banii aia la sinte lepre frustrate ca voi astia de se ataca în comentarii.....
1
6
Uite pe ce cheltuie banii, leprele... Asa, sclavilor, sa le faceti hogeacuri jidanilor ca mai e putin si vin si sa gaseasca totul impecabil, si o sa le spalam picioarele la propriu. Tot ce se intampla este orchestrat de mizeriile astea umane. Nu se vor lasa pana nu distrug europa. Achtung! Juden!
9
5
Pentru asta intrebati-l mai multe pe Lupu care pana nu demult a activat ca politician de Iasi, care si-a facut casa de pe malul marii pe un teren ce apartinea Sinagogii etc...hai ca v-am dat material...
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212