REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Sinagoga din Zona Peninsulară: lucrări întârziate şi de arhitectul Vânturache

Sinagoga din Zona Peninsulară: lucrări întârziate şi de arhitectul Vânturache

Replica API 29 martie 2019 | 00:00 465

O asociaţie cere clasarea clădirii ca monument istoric, deşi n-are vreo treabă, legal, să intervină!

O asociaţie cere clasarea clădirii ca monument istoric, deşi n-are vreo treabă, legal, să intervină!

Asociaţia Verde Urban, prin preşedintele Gheorghe Caragheorghe, a depus în atenţia Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale o solicitare de clasare în regim de urgenţă pentru Sinagoga Aşkenază. În expunerea de motive, asociaţia arată că sinagoga, deşi valoroasă, nu este clasată ca monument istoric, fiind într-o stare de degradare avansată.

„Sinagoga Aşkenază, situată în Constanţa, pe strada C.A. Rosetti nr.2, nu este înscrisă în Lista Monumentelor istorice. Cel mai important argument pentru prezentul demers de clasare şi reabilitre al acestui monument este acela al unei particularităţi de o valoare turistică şi culturală probabil unică la nivel european: sinagoga completează panteonul religios peninsular. Constanţa se poate mândri cu existenţa în zona sa veche a unui număr de 8 monumente religioase aparţinând unor culte diferite.

Este vorba despre Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Bazilica Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, Moscheea Carol I, Biserica Bulgară Sfântul Nicolae, Geamia Hunkiar, Biserica Greacă Metamorfosis, Biserica Armenească Sfânta Maria, Sinagoga Aşkenază”, se arată în cerere.

Contactat de „Replica”, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Constanţa, Sorin Lucian Ionescu, declară că, într-adevăr, sinagoga nu este clasată ca monument istoric. Nu a fost nimeni preocupat să facă acest lucru, până când a devenit el preşedinte al comunităţii, însă demersurile sale în acest sens s-au lovit de faptul că respective clădire este degradată.

Până când aceasta nu va fi consolidată şi restaurată, orice demers al ltcuiva este… pierdere de timp sau „campanie de imagine”. De ce? „Conform legii, numai proprietarul clădirii sau primarul poate declanşa o astfel de procedură. În momentul de faţă, provizoriu, proprietarul clădirii este Compania Naţională de Investiţii (CNI), căreia i-am predat clădirea, în vederea reabilitării”, a declarat Sorin Lucian Ionescu.

Ce se întâmplă cu reabilitarea clădirii? Mai are puţin şi se prăbuşeşte!

„A durat foarte mult, ani, până când a fost făcută toată documentaţia aferentă depunerii proiectului în vederea reabilitării clădirii. Pe lângă obţinerea avizelor de la diverse instituţii, 6 luni au fost pierdute din cauza arhitectului şef al Primăriei Constanţa, Radu Vânturache, care nu era de acord cu denumirea proiectului...

I se spunea că aşa trebuie să fie denumirea, pentru ca CNI să aprobe la finanţare, el spunea că nu e bine. I-au trebuit 6 luni să se convingă: proiectul se numeşte ‘Executarea lucrărilor de primă urgenţă – reabilitare generală templu israelit Constanţa’. A fost aprobat prin ordin de ministru nr. 6300 din 3 octombrie 2017, predate CNI, a fost în procedura de depunere oferte, nimeni nu a fost interesat… Şi aşteptăm. Banii, 6 milioane şi jumătate de lei, aferenţi lucrărilor, au fost alocaţi”, a mai declarat Sorin Lucian Ionescu.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mazare a vanduto si pe aia
0
0
Zici Vanturache si poti sa tragi apa dupa el . Asta este repetentu clasei la arhitectura un inutil dar o carpa buna pt altii
13
0
Tov. ionescu ar putea sa darame aceasta ruina cu banii lui fasole. Ca sia asa l-a ajutat sa-i faca scenariile pentru bal mascat in mamaia . Traian, Stefan cel mare, Ofiter ss Ciutacu e de vina ca i-a bagat clestele in gura lui Mazare. Prins in corzi pastaia mereu a fost scapat de catre slugile din justitie care au primit case de la ANL.
6
0
Alta mare realizare a lu Fagadau e prostul asta de Vanturache, care nu e nici macar architect, ci o struto-camila numita urbanist. Un plin de aere si bun de nimic, ca si shef-su. Frane, piedici si intarzieri degeaba, in timp ce orasul se duce dracului incet-incet. Nu uitati sa stati in casa la alegeri, ca cine stie unde mai gasim altii atat de prosti.
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272