REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Sindicatele din Educaţie: Un cadru didactic din patru va trebui înlocuit, în următorii 10 ani

Sindicatele din Educaţie: Un cadru didactic din patru va trebui înlocuit, în următorii 10 ani

Replica API 7 octombrie 2019 | 02:06 522

România va trebui să înlocuiască, în următorii 10 ani, aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active, în condiţiile în care, în prezent, puţin peste un sfert (26%) dintre cadrele didactice au vârsta de 50 de ani şi peste, apreciază Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" într-un comunicat de presă.

"Dincolo de intenţia declarată a unui astfel de eveniment - de a aduce în atenţia publică un domeniu de activitate şi profesioniştii săi, o "Zi Mondială" este, de multe ori, şi un moment de bilanţ: se "contabilizează" reuşite, evoluţii, statut social, perspective, direcţii de dezvoltare. Anul acesta, Ziua Mondială a Educaţiei are ca temă "Profesorii tineri, viitorul profesiei!". Se încearcă astfel să se tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene ne confruntăm cu o îmbătrânire generală a corpului profesoral. În ceea ce priveşte România, potrivit Studiului Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (Teaching and Learning International Survey - TALIS) realizat în 2018, profesorii au, în medie, vârsta de 43 de ani, apropiată de vârsta medie a profesorilor din ţările participante la TALIS (44 de ani). Mai mult, 26% dintre profesorii din România au vârsta de 50 de ani şi peste (media OCDE fiind 34%). Aceasta înseamnă că, în următorii zece ani, România va trebui să înlocuiască aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active", notează sursa citată.

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, foarte puţini dintre absolvenţii de şcoală generală vor să urmeze un liceu pedagic, "pentru că, în ultimii 30 de ani, imaginea publică şi prestigiul profesiei de dascăl a fost complet distorsionată".

"Cum se face că aceste "reforme" sunt concepute exclusiv în "eprubetele" aşa-zişilor specialişti în educaţie, fără ca aceia care lucrează zi de zi cu elevii, cu părinţii - oamenii de la catedră - să fie consultaţi? Iar dacă, totuşi, li se cere părerea, e doar o formalitate, căci obiectivul principal este să copiem, fără discernământ, tot felul de "reţete" din afara ţării! Cine este vinovat pentru subfinanţarea cronică a şcolii publice româneşti, astfel încât generaţia tânără să nu-şi mai dorească să practice o profesie fără resurse materiale şi financiare, birocratizată şi politizată excesiv? Cum s-a ajuns la scăderea prestigiului social (până aproape de anulare) a profesiei de dascăl? Simplu! Prin ignorarea, prin devalorizarea muncii şi prin transformarea celui de la catedră în "vinovatul de serviciu" pentru toate defectele unei societăţi aflate în derivă", susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor "Spiru Haret".

Aceştia adaugă că profesionistul de la catedră rămâne exclusiv cu obligaţiile şi cu "dreptul" de a-i asculta pe toţi, de a accepta toate acuzele şi de a nu comenta. "Iar dacă "îndrăzneşte" - prin vocea câtorva organizaţii sindicale şi profesionale - să spună că nu este bine, nu este normal şi nu este sănătos pe termen lung ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc este etichetat imediat drept "incompetent", "retrograd" şi vinovat de toate relele prezente, trecute şi viitoare ale acestei societăţi!", se precizează în comunicat. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cand s-au taiat aiurea salariile si decontul pentru naveta majoritatea cadrelor au plecat in alta parte, astia care vin daca vor lua aceleasi masuri hotice se va duce dracului invatamantul! si va mai plangeti ca asa zisii profesori iau 2 si 3 la titularizare!
0
0
Oricum elevii scad ca numar asa ca mai vedem cum va fi cu numarul cadrelor didactice. Si chiar cu scolile care se vor desfiinta...
0
0
Cand s a incercat reformarea sistemului de invatamant, cine a iesit in strada si a blocat reforma? Raspuns... profesorii. Sistemul acesta nereformat este construit in jurul profesorului, elevul fiind pe locul 4.
1
1
Nu e nevoie sa fie inlocuiti, se vor comasa foarte multe clase si vor disparea multe catedre, ca nu prea mai sunt copii. In multe judete, profesorii sunt condamnati sa dea examen in fiecare an si abia daca gasesc o catedra pe un an de zile, chiar daca au luat peste 9.50. Am stat de vorba cu multi profesori tineri si obiectivele lor sunt: 1. Sa ia definitivatul; si asta doar pentru a avea o siguranta daca pleaca in alt domeniu si se razgandesc dupa aceea. 2. Sa plece in alt domeniu 3. Sa plece din tara, daca se poate si cat se mai poate. Sfatul meu e: fugiti cat mai puteti, nu merita efortul.
6
0
foarte bine
2
3
in zece ani la catedra vor mai fi doar femeile de servici
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212