REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Singura persoană din lume care îl poate influența pe Putin

Singura persoană din lume care îl poate influența pe Putin

Replica API 9 martie 2022 | 23:07 1004

„Există un singur om în lume care are influență asupra lui Vladimir Putin – și acesta este președintele Chinei, Xi Jinpig”, a declarat pentru CNBC economistul Stephen Roach.

„Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face China în acest moment este să negocieze un acord de pace între Rusia și Ucraina. Xi Jinping are un atu în mână și ar fi păcat să nu profite de acest moment”, precizează Roach, fost președinte a băncii Morgan Stanley Asia.

SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au grăbit să lovească Rusia cu sancțiuni după ce a invadat Ucraina. China nu va participa la sancțiuni și a refuzat să numească atacul Rusiei asupra Ucrainei drept o invazie.

Între timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a subliniat luni că prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, menționând că Beijingul deja „face oficii de mediator” în conflictul din Ucraina.

„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a declarat şeful diplomaţiei chineze în conferinţa sa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului care se desfăşoară în această săptămână la Beijing.

Pe de altă parte, Wang a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei.

Aceste comentarii au venit în aceeași zi când ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a spus că “lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez”.

În timp ce unele voci au făcut paralele între situaţia Ucrainei, care încearcă să respingă trupele ruseşti invadatoare, şi Taiwan, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii din partea forţelor chineze, China respinge o astfel de comparaţie, spunând că Taiwanul a fost mereu parte a teritoriului său şi este vorba de o chestiune de politică internă, potrivit național.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272