REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

SOARTA carierei de piatră Ciobăniţa: firma care a exploatat-o 10 ani a dat faliment, primarul din Mereni vrea să facă bani cu ea!

SOARTA carierei de piatră Ciobăniţa: firma care a exploatat-o 10 ani a dat faliment, primarul din Mereni vrea să facă bani cu ea!

Replica API 20 septembrie 2018 | 00:00 3143

Județul Constanța dispune de importante resurse minerale. Drept dovadă, interesul firmelor private pentru carierele de nisip și pietriș, calcar, loess sau argilă caolinoasă. Deși aceste cariere ar putea fi sursă de venit la bugetele locale, sunt și situații când firmele le exploatează, fără a achita redevență către unitatea teritorial administrativă pe raza căreia se află exploatația.

Este cazul carierei de nisip cuarțos de la Ciobănița, după cum a precizat primarul Silviu Florentin Gârea pentru „Replica de Constanța”. Firma care concesionase cariera de piatră (nisip cuarțos), SC Iris Team SRL, este între timp în procedură de faliment, iar administrația locală s-a constituit parte credală în dosarul aflat pe rolul instanței.

Resursele naturale din subsolul județului Constanța sunt variate. Potrivit specialiștilor, șișturile verzi și cuarțiturile, materiale foarte duse, se exploatează în carierele din zona Istria, Topalu, Cernavodă sau Sibioara, calcarele – materiale folosite în construcții – în zona Medgidiei sau Saligny.

În apropierea comunei Mereni, la Ciobănița există zăcăminte de nisipuri cuarțoase și, după cum ne-a declarat primarul Silviu Florentin Gârea, cariera a fost concesionată unei firme, în urmă cu câțiva ani. Inițial, contractul a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, concesionară fiind firma SC Iris Team SRL. Ulterior, concesiunea s-a mai prelungit pentru încă cinci ani. Dar beneficiile pentru administrația locală au întârziat să vină.

„Nu plăteau nicio redevență pentru că au fost probleme în contract. În contract scrie că valoarea redeveței este stabilită prin caietul de sarcini, iar în caietul de sarcini este stipulat că valoarea redevenței este stabilită prin contract. Zece ani au exploatat cariera de nisip, dar acum au intrat în faliment”, a afirmat primarul Silviu Florentin Gârea.

Astfel, firma SC Iris Team, care în 2017 figura ca având un angajat, o cifră de afaceri de 62.212 lei și pierderi de 80.403 lei, face obiectul dosarului 3882/118/2017, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, privind procedura de insolvență la cererea creditorului.

Dosarul a fost deschis în septembrie 2017, iar creditori s-au constituit SC PORT PREST SERVICES SRL, DGRFP Galați, prin AJFP Constanța, TOPO MINIERA SRL și TOPO SOFT INVEST SRL. De asemenea, primarul Gârea ne-a precizat că și administrația locală din Mereni s-a constituit creditor în procesul respectiv. Între timp, instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a firmei și a fiat următorul termen de judecată pentru 22 octombrie a.c..

Ce se va întâmpla mai departe cu cariera de nisip de la Ciobănița?

Primarul Silviu Florentin Gârea speră ca odată soluționată problema privind funcționarea Consiliului Local Mereni – după cum am arătat în edițiile precedente, Consiliul Local Mereni nu funcționează de aproximativ un an, neavând loc nicio ședință și nefiind adoptată nicio hotărâre! – să se găsească o soluție care să aducă venit la bugetul local.

De exemplu, a arătat primarul, o soluție ar putea fi înființarea unui Serviciu de Gospodărire Comunală, ca societate comercială, care să exploateze cariera respectivă și să comercializeze cea mai mare parte din zăcământul exploatat. Rămâne de văzut, însă, dacă odată întruniți consilierii locali vor susține ideea primarului!

Cariere aflate în exploatare, în județul Constanța

Potrivit dateler centralizate la nivelul Agentiei Naționale de Resurse Minerale, până la 18 septembrie a.c., la nivelul județului Constanța sunt în derulare următoarele permise și licențe pentru exploatare: Ministerul Sănătății care exploatează apele minerale naturale din zonele Mangalia Hercules, Laborator și Sanatoiu I; Silicat Explorer Company SRL exploatează cariera de argilă caolinoasă de la Țitribu; Cemart Invest SRL – cariera de calcar de la Corbu, Dobromin SA Constanța – cariera de calcar de la Valea Canaraua Fetei – Băneasa, CRH Ciment SA România – cariera de calcar Luminița – Tașaul, Xannat Minerals SRL – cariera de calcar de la Nicolae Bălcescu, Cariere Agremin SRL – cariera de calcar Sitorman, CRH Ciment SA România – cariera de calcar Remus Opreanu și cariera de calcar marnos Medgidia, Dobromin SA Constanța – cariera de dolomită Ovidiu, CRH Ciment SA România – cariera de loess Medgidia, Dunav Shipping Company SRL Călărași – cariera de nisip și pietriș Cochirleni, km. 308 – 309, Lufadori Extract SRL Constanța – cariera nisip și pietriș Cochirleni – Dunăre km 306 – 307, Comprest Util SRL Constanța – cariera de șisturi verzi Sibioara – Năvodari III.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cariera de la Ciobanita mai este deschisa??
0
0
Bine ca are interes dul Garea
8
1
Daca aveati interesul cetatenilor veneati la sedinta asa ca ati avut interesul vostru personal ca deaia s a dizolvat Consiliu. Acum ce mai vreti ?
1
9
nu ne mai face cretini,am fost la vot,vrem CL,NU PREFECTURA A VOTAT,CI CETATENII COMUNEI.DELEAGA SECRETAR SI AVEM C.L.,LASATI VRAJEALA CU PREFECTURA SI PUF SAU SIMONCA
10
0
Ba voi sunteti cretini nu ati vazut ca nu exista hartie de validare de la prefectura ce tot o dati cu consiliu cum poate primaru sa si asume daca prefectura nu o face
0
10
Ai dracu de snapani......iulian oltean si chiriac....nu le-ar mai muri alti inainte
0
12
Este vorba ca are nevoie de consiliu...
12
0
Cariera Ciobanita are o datorie foarte mare la primarie ca nu a dat nici un ban, toate spagille si le.a luat Olteanu,vice,si Chiriac sa ii lase sa functioneze asa. Au facut jaf pe banii publici
15
1
Dn Ionescu ramai fara mustata, Compania care a administrat cariera are o datorie de 5 miliarde lei vechi la bugetul primariei, a fost o combinatie a vechiului primar
5
12
Deci.dle primar aveti nevoie de CL.de ce nul convocati......
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272