REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Vin., 24 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6312
9.8° Constanța Vineri, 24 Martie 2023 Anul XX Nr. 6312

Soceanu: se va construi o rută alternativă spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

Soceanu: se va construi o rută alternativă spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

Mirela PASCAL 18 ianuarie 2023 | 00:00 5944

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat marți, 17 ianuarie a.c., în studioul REPLICA,  pentru a discuta despre proiecte, administrația locală, politică și alte subiecte de interes local. Cu această ocazie, edilul ne-a prezentat și bilanțul activității administrative pe anul trecut, anunțând că Primăria Techirghiol a intrat în noul an fără datorii. Iulian Soceanu a venit și cu vești mai puțin bune: s-au dublat facturile la utilități, așa că trebuie să ia măsuri urgente.

Soceanu: se va construi o ruta alternativa spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

Trăgând linie, pot să spun că am finalizat anul 2022 în condiții foarte bune și aici mă refer la faptul că am reușit să ne ducem proiectele pe care le-am avut la un nivel de implementare foarte avansat; pe unele le-am și finalizat. Din punct de vedere al datoriilor Consiliului Local sau al Primăriei, către alte terțe persoane fizice sau juridice, nu avem datorii; ăsta este un lucru bun. Totodată, am pregătit și proiecte pe care le-am depus către finanțatori pentru a putea în continuare să dezvoltăm comunitatea noastră. Am încercat să vedem care sunt sursele de finanțare și Programul Național de Reziliență și Reconstrucție a fost una dintre aceste surse de finanțare spre care noi ne-am îndreptat, dar și Programul Național Anghel Saligny. Pe cele două componente de finanțare am depus proiecte, pe PNRR am depus 6 proiecte, dintre care, pentru două am semnat deja contractele de finanțare, iar pe Anghel Saligny am depus 5 proiecte, dintre care doar pentru unul am semnat contractul de finanțare. Așteptăm în perioada următoare să semnăm și al doilea contract de finanțare. Cam astea au fost zonele de finanțare spre care ne-am îndreptat”, a spus Soceanu.

Soceanu: se va construi o ruta alternativa spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

22 de străzi intră în reabilitare

Care sunt cele mai importante proiecte semnate pe cele două programe amintite mai sus: „Am semnat la începutul lui 2023, pe PNRR, modernizarea și reabilitarea corpului 1 al Primăriei orașului Techirghiol și al doilea proiect semnat: extinderea pistei de biciclete în localitatea noastră. Anul trecut am semnat contractul de modernizare străzi, etapa 2, prin Anghel Saligny. Prin acest program urmărim modernizarea a 11 străzi și cred eu că, probabil până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie, să semnăm un alt contract  de finanțare, tot pe Anghel Saligny pentru modernizarea a încă 11 străzi. În total, 22 de străzi vor intra într-o reabilitare completă în orașul nostru. Am ales zona aceasta de dezvoltare a infrastructurii rutiere deoarece, în cei 2 ani care au trecut, am avut în orașul nostru două proiecte foarte importante: racordarea orașului la rețeaua de gaze și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în oraș. Aceste două proiecte au creat un disconfort foarte mare și, bineînțeles, fiind o infrastructură subterană, a făcut în așa fel încât foarte multe străzi au fost afectate. Am anticipat că urmează, după finalizarea lor, proiectele pentru modernizarea tramei stradale și în acest sens am depus pe Anghel Saligny cele două proiecte. Da, în acest an vom intra pe reabilitarea tramei stradale. În continuare ne dorim să finalizăm 3 proiecte pe care le avem pe programul național regional, proiecte foarte importante care sunt în proporție de implementare de 90-90 și ceva %. Până în iunie a.c., le vom termina și pe acestea trei. Cam astea sunt proiectele mari depuse și cele pe care le vom finaliza”, a mai precizat primarul.

Soceanu: se va construi o ruta alternativa spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

Facturi duble la utilități...

Cum face față Primăria Techirghiol scumpirilor la utilități?! ”Facem față destul de greu cheltuielilor la utilități. Probabil că vom lua niște măsuri privind iluminatul public. Aproape ni s-au dublat facturile pe care le plătim lunar. Dacă într-o lună normală plăteam iluminatul public în jur de 40-50.000 de lei, în luna aceasta am plătit 100.000 de lei. Probabil că vom ajunge să luăm niște măsuri, ne vom consulta cu colegii din Primărie, cât și cu colegii din Consiliul Local, să vedem care este cea mai bună variantă. Am văzut că mulți colegi primari au venit și au intervenit pe sistemul de iluminat prin stingerea unei lămpi, probabil e o măsură pe care o vom aplica și a doua este să nu mai mergem pe celula prin care se aprinde iluminatul public, și să mergem pe un timer: adică la oră fixă să se stingă și să se aprindă lumina.”, a precizat edilul.

Bugetul pe anul 2023... 10 mil. de euro

Este un buget echilibrat pe 2023. Avem un buget per total, din toate veniturile existente, dar și cheltuieli, undeva la 10 milioane de euro. Acest buget este compus din taxe și impozite locale, respectiv banii pe care îi încasăm noi la primărie din resursele proprii, cote din sume defalcate, care ne vin de la bugetul de stat și fondurile europene. Toate acestea însumează 10 milioane de euro, iar din aceasta sumă, 66% este dusă către zona de dezvoltare a orașului. Consider că acest procent este unul foarte bun pentru dezvoltare, dar, în același timp, nici nu am neglijat toate celelalte componente pe care le avem în administrare, și aici mă refer la zona de cultură, de învățământ, de curățenie, de sport. De aceea am asigurat resursele financiare, ca acestea să se poată dezvolta în condiții foarte bune, spune edilul.

Despre Drumul Expres... în 2, 3 ani

În luna decembrie am aprobat deja o documentație tehnică în studiul de fezabilitate și traseul unde urmează să fie acest drum expres pentru că el va trece și pe raza unității administrativ-teritoriale Techirghiol, iar toate localitățile prin care ar trece acest drum expres, trebuie să aprobe această documentație. Cred eu că va fi aprobată finanțarea pe următorul exercițiu financiar, pe POIM, pe infrastructură mare. Da, cred că el va fi implementat; cam în 2-3 ani ar putea să înceapă această lucrare. Nimeni nu știe ce probleme sunt în implementarea unui astfel de proiect; totul a plecat și de la finanțare: a încercat să fie prin PNRR, nu s-a putut prin PNRR, acum am înțeles că va fi introdus pe POR, pe POIM, pe infrastructură mare. Sunt convins că aici va avea finanțarea necesară. Trebuie să mai avem puțină răbdare. Da, toate lucrurile importante se clădesc oarecum puțin mai greu, dar eu cred că se va face acest proiect.”

Soceanu: se va construi o ruta alternativa spre sudul litoralului, prin Techirghiol. Video

În paralel, Consiliul Județean are în proiect Drumul Județean 393, Constanța-Techirghiol-Arsa

E clar că, în paralel, și cei de la Consiliul Județean au depus un proiect pentru care deja au obținut finanțare: este vorba despre drumul Județean 393 Constanța-Techirghiol-Arsa, care trece prin Techirghiol și se descarcă pe zona comunei 23 August. ”Din punctul meu de vedere, acest proiect are o viteză mult mai mare de implementare pentru că deja are resursa de finanțare asigurată prin Anghel Saligny. Știu că cei de la CJ fac toate demersurile ca să îl poată implementa. Eu cred că acest proiect se va implementa mult mai repede decât alternativa Techirghiol, dar este un plus pentru că va descărca toată circulația auto din zona de sud a litoralului către zona de autostradă, evitând astfel localitatea Tuzla și cele două Eforii, unde vara se creează ambuteiaje. Prin această alternativă a drumului județean 393 cred eu că se va descongestiona foarte mult acel ambuteiaj. Va dezvolta foarte mult și localitatea noastră, și acest drum județean, dar și această alternativă pentru că avem o societate foarte importantă în zona noastră care și-a construit un depozit logistic. E clar că, într-un depozit logistic, infrastructura de mare viteză dezvoltă și mai mult acea zonă. Eu cred că, după ce vom avea și alternativa Techirghiol, se vor dezvolta și mai multe activități economice în zona acestui mare retailer din România, e vorba despre Dedeman”.

Despre rocada de la Guvern...

Indiferent de cine va fi premier, nimeni nu va avea de suferit pentru că nimeni nu are intenția să blocheze ceva. Faptul că există acest protocol PNL-PSD care ar trebui respectat din punctul meu de vedere. Din această rocadă știu că PNL-ul va avea Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor. Dar cred eu că acest protocol trebuie respectat. Tot ce s-a negociat, tot ce s-a semnat nu se va schimba, indiferent de cine va fi prim-ministru. Cel mai important este că cei care sunt pe acele poziții, să ducă mai departe, să împingă lucrurile care sunt deja pe drumul lor. A fost o mare problemă de-a lungul anilor când, prin schimbarea mai multor guverne și anumitor miniștri, erau lăsate la o parte proiectele, pentru că fiecare venea pe strategia lui, și atunci un proiect de asemenea anvergură, cum sunt: autostrăzile, spitalele, drumul expres, nu sunt proiecte care se pot face în 4 ani, nu ai cum! Dar faptul că Guvernele se schimbă din 4 în 4 ani, un nou Guvern, cu altă viziune, abandona proiectul care era cu studiul de fezabilitate aprobat probabil. Și tot așa, de-a lungul anilor, s-au făcut studii de fezabilitate, fără să se facă ceva concret”, a mai spus Soceanu.

Cât despre o eventuală candidatură la Primăria Techirghiol, în 2024... ”Da, eu voi candida în continuare. Astăzi da, spun că voi candida pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le voi începe și vor trebui finalizate. Dacă cetățenii vor considera să-mi acorde votul încă o dată, le voi cere acest lucru. Dar nu văd motiv pentru care nu aș mai candida”.

Puteți urmări interviul mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
352410482840
5/49
21246111913
joker
36197331516