REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Spaniolii de la Bogaris încă visează la blocuri cu 39 de etaje, în fosta bază RATC! Video

Spaniolii de la Bogaris încă visează la blocuri cu 39 de etaje, în fosta bază RATC! Video

Mirela PASCAL 3 noiembrie 2022 | 00:00 4409

Spaniolii de la Bogaris Residential Rom Cuatro SRL nu renunță la tunul imobiliar de pe terenul unde a funcționat fosta bază RATC.  Dosarul tranșat, definitiv, de Curtea de Apel Galați, care a anulat PUZ-ul ce permitea investitorilor ridicarea unor zgârie nori cu 24 și 39 de etaje, s-ar putea redeschide. Bogaris a contestat decizia judecătorilor gălățeni, iar  Curtea Constituțională ar putea interveni în acest caz.

Într-o zonă din Constanța, compusă aproape exclusiv din locuințe individuale cu regim mic de înălțime, adică doar parter, un PUZ-ul aprobat în 2009 permitea edificarea unor blocuri cu 24, respectiv 39 de etaje, complex ce urma să poarte numele de Marina Park, o investiție de peste 240 milioane de euro.

Curtea de Apel Galați a anulat în vară, definitiv, PUZ-ul care permitea construirea tunului imobiliar în Piața Chiliei. Vorbim despre 9 blocuri cu 24 de etaje și 3 cu 39 de etaje.  Magistrații au anulat, astfel, HCL Constanţa nr. 116/25.02.2009 și au respins cererile de intervenţie formulate de Banco Santander Sa, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL Bucureşti şi MCF Construct 2000 SRL. Unul din avocații care s-au opus construcției și care a mers cu dosarul în instanță este city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.

Dosarul s-ar putea redeschide

Investitorii nu s-au resemnat și nu au putut să stea cu mâinile în sân, văzând cum pierd investiții de milioane, așa că au uzat de o cale extraordinare de atac, și anume contestația în anulare a hotărârii Curții de Apel Galați, pronunțată în iunie a.c. Înainte de primul termen de judecată, respectiv 24 octombrie, judecătorul căruia i-a fost atribuit dosarul a vrut să se abțină de la judecarea cauzei, însă președintele ședinței i-a respins cererea de abținere. Între timp, investitorii au formulat o cerere privind sesizarea Curții Constituționale în acest dosar, iar la termenul din 25 octombrie, magistrații au amânat pentru 8 noiembrie pronunțarea asupra cererii de sesizare a CCR.

Cum a început totul!

În februarie 2009, a fost adoptată HCLM 116/2009, prin care a fost aprobat „Planul Urbanistic Zonal Complex Imobile cu Regim Mare de înălțime - Locuire Colectivă, Comerț, Birouri și Hotel, în locul fostei baze RATC, teren în suprafață de 94.997,56 mp, proprietate Bogaris Residential Rom Cuatro SRL”. Ca efect al aprobării PUZ-ului, terenul a fost împărțit în 10 unități teritoriale de referință, dintre care una mixtă, destinată comerțului și serviciilor, locuințe, birouri și hotel, și alte 9 destinate locuințelor colective cu regim mare de înălțime, 3S+P+24E și a încă 3 blocuri cu același regim de înălțime, dar și cu 4 accente de altimetrie care permit edificarea a două blocuri de înălțime de 4S+P+39E. Suprafața terenului s-a diminuat ca efect al edificării magazinului Lidl care afectează cea 8.000 mp. Proiectul mai propune amenajarea a circa 4500 locuri de parcare in incinta, la nivelul celor 3 subsoluri generale.

Cum a fost obținut terenul!

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea celor 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa. Pe teren se aflau clădiri, facilități pentru parcul de troleibuze, ateliere mecanice, platforme, drumuri și rețele de utilități aparținând regiei de transport, o zonă verde superbă, un patinoar al Palatului Copiilor și sediul unei societăți în lichidare.

Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

De ce este nelegal PUZ-ul

PUZ aprobat în 2009 se află pe masa judecătorilor. Se pare că documentul are o serie de neconformități, aspect constatat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, în 2017. Planul Urbanistic Zonal aprobat prin hotărârea din 2009 ar fi nelegal din mai multe puncte de vedere: certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ ar fi fost emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că nu se specifică documentațiile urbanistice în temeiul cărora a fost emis. La regimul juridic certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.

De asemenea, la regimul tehnic certificatul de urbanism nu specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici, respectiv POT și CUT, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente terenului, precum și înălțimea minimă și maximă admisă. Prin CU nu a fost solicitat aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, amplasamentul studiat fiind situat în sit Arheologic Necropole.

Suplimentar față de cele constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, hotărârea ar fi fost adoptată cu exces de putere, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor zonei, motivat de împrejurarea că deși hotărâre/PUZ-ul modifică radical tot regimul zonei, aceasta nu cuprinde considerentele de fapt și de drept care au stat la baza aprobării acesteia.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Spaniolii sa viseze frumos pe langa betoane si locurile de parcari ,alee de acces chiar si spatiu verde ca vecinii lor,cei de la LIDL in vis au avut un scurtcircuit si a uitat de pietoni in special de pensionari,de tinerii pana in 18 ani ca sa le faca un confort de acces fara sa nu mearga speriati pe strada .Construit pe colt soferii iauvin viteza curba de la intersectia strazii soveja cu strada Chiliei Făra o trecere ,chiar daca si-a pierdut viata studentul de la UMC si alte proble din care partea vătwmatq a fost mai tot timpul cea vinovată fără camere de luat vederi si martori nu s-a luat nici o masura sa se ordobeze circulatia in intersectia aceea foarte periculoasa ,un SEMAFOR ar fi de mare ajutor atat pentru motociclisti ,soferi si in primul rănd pentru pietoni, tineri si batrăni .
2
0
Inainte de alte mizerii discutabile, 9 blocuri de 24 de etaje si 3 blocuri de 39 de etaje costa 240 de milioane? Vreau si eu unul! Se spala bani la greu! Pe carca prostilor, ca noi. Ala cu nume de leguma. Ala stie multe si spune putin. PSD renaste!
1
0
Terenul a fost retrocedat de Mazăre unor fantome iar planul de urbanism e la pachet aprobat tot de mazăre. Acum vedem niște investitori , totul e vrăjeală se construiește cu banul prostului ce cumpara
2
0
Pentru locuitorii ultimelor etaje. Veți ajunge acasă după programul enel. Cand or sa dea curent la lift ca ma gândesc ca e posibil sa pună și lift. A mai făcut un cap de oaie un bloc pe la casație și acum neghiobii cumpărători scutura prosoapele în curtea caselor vecine iar lift au doar în poze
8
1
Tot dam din gura pt. oprirea constructiilor in detrimentul parcurilor,spatiilor verzi, locuri de joaca, terenuri sportive. Cum era pe timpul comunismului, in fiecare cartier era un maidan unde jucam fotbal, etc. S-a ales praful de tot. Numai profitul unor lacomi se urmareste. Si cu retrocedarea , si acolo e f. dubios cum a decis imaculata justitia romana! Sa distrugi tu o baza de trans. pt. o urmasa plecata din tara de cand lupii albi. Banii aruncati ai constantenilor. Tb. odata si odata sa fim uniti si sa manisfestam impotriva nesatulilor, avarilor. Pt. ca noi suferim.
8
1
Si cei care au aprobat puz ul din 2009 nu au si ei nume si prenume? Sau inca sunt pe la primarie tot cu manevre. Ca astia ar trebui cautati acasa si un glont in cap direct
12
1
Or fi frumoase cladirile inalte,dar infrastuctura si utilitatile ?Stradutele inguste dinprejur cum vor suporta cateva sute kiar mii de masini zilnic in zona?Plus curentul ,canalizarile care la o ploaie mai serioasa deja da pe afara.Vorbesc doar cei care nu cunosc zona si vad filme la tv cu blocuri inalte in afara tarii.
17
7
Ce sa inteleaga menajera orasului din urbanism si dezvoltarea in secolul 21, sau daca intelege poate vrea niste zornaitori la buzunar. Un oras care se respecta are un nucleu central cu 15-20 de constructii foarte inalte care concentreaza viata economica si decongestioneaza urbanistic alte zone. Sunt atat de multe avantaje dar ar necesita timp si stiinta ca sa intelegi ceva. Menajera are timp dar cu stiinta si mintea nu da pe dinafara iar restul din primarie sunt de decor%
18
10
Pai noua nu ne place sa avem cladiri inalte demne de un oras mare. Noi construim doar cotetze mediocre de 10 etaje. Uneori am impresia ca se vrea voit stagnarea dezvoltarii orasului. Pana si pe google maps, dimensiunea fontului cu care e scris numele orasului, este la aceeasi dimensiune cu orasele mangalia, navodari, cernavoda, etc. Pana si aia saboteaza expunerea in google maps drept un oras mare. Vor sa ne faca sa parem neinsemnati.
21
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218