REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!

Replica API 17 iulie 2019 | 00:24 582

Un compartiment de terapie intensivă dat în folosință de anul trecut, paturi noi în tot spitalul, un laborator de analize medicale cu aparatură performantă – sunt doar câteva dintre dotările cu care se mândrește Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Mai sunt multe de făcut, mai ales că de doi ani, cadrele medicale așteaptă să înceapă reparațiile capitale, realizate din fonduri europene.

Infecții respiratorii, patologie digestive, boli eruptive sau boli tropicale. Meningite, gripe, rujeolă, scarlatină, HIV/SIDA - reprezintă doar o parte dintre cazurile care ajung în atenția cadrelor medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Într-un spital curat, în care s-au tot făcut investiții în ultimii ani, dar după măsura posibilităților, după cum a afirmat dr. Stela Halichidis, managerul unității spitalicești.

Astfel, toate paturile din spital au fost schimbate în iarna lui 2018, urmare a unei investiții din partea Primăriei Constanța. La fel, aparatura din laboratorul de analize al spitalului – de menționat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este printre singurele unități de stat cu laborator propriu! – este nouă, performantă, astfel că spitalul este Centru de referință pe acest domeniu. De asemenea, în cadrul unității de pe B-dul Ferdinand a fost dat în folosință, încă de anul trecut, un compartiment de terapie intensivă, iar de la începutul acestui an beneficiază și de linie de gardă. Investiții mai mici sau mai mari, care schimbă însă înfățișarea spitalului și îmbunătățesc calitatea actului medical.

Dar mai sunt multe de făcut. În primul rând, spitalul are nevoie de reparații capitale. Și chiar a fost pus pe hârtie și aprobat, prin Consiliul Local Constanța, un amplu proiect pentru reabilitarea clădirii spitalului. Valoarea estimativă a investiției este de peste 20,8 milioane de lei (TVA inclus), din care urmează să fie refăcute izolația exterioară, instalațiile termice, electric, iluminat, să fie înlocuit liftul și să fie montate sisteme regenerabile de energie.

Lucrările care urmează să fie realizate sunt ample. Mai ales că imobilul situat pe B-dul Ferdinand, nr. 100, are o „vârstă” considerabilă, fiind construit în 1938. Potrivit documentației anexate proiectului de hotărâre, sunt necesare lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor termice, electrice, iluminat, inclusiv lucrări de anvelopare, de utilizare a surselor regenerabile de energie, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a imobilului. Se dorește, de asemenea, izolarea termică a fațadei. Astfel, în cazul părții vitrate, va fi înlocuită tâmplăria exterioare cu tâmplării performante energetic, din aluminiu, cu geam termoizolant dublu, care va avea suprafața tratată cu strat reflectant. Pereții, adică partea opacă, vor fi căptușiți cu vată minerală. De menționat că spitalul a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani, dar la acea dată a fost folosit polistiren, care urmează să fie dat jos.

De asemenea, este propusă înlocuirea liftului, „având în vedere că acesta este în funcțiune din 1985, durata medie de utilizare depășită, un consum ridicat de energie electrică, nefiind performant și nu mai corespunde „normativului privind proiectarea clădirilor civice din punct de vedere al cerinței de siguranță în exploatare”. Liftul va avea capacitate minimă de opt persoane, inclusiv pentru persoane cu dizabilități”, se precizează în documentația realizată de autoritățile locale.

De asemenea, în cadrul lucrărilor este prevăzută montarea unei instalații de stingere cu apă a incendiilor, cu hidranți interiori și exteriori și a unei instalații de iluminat de securitate, cât și a unei instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendii. „Imobilul va fi dotat cu senzori de fum optici, adresabili, specifici destinației fiecărei încăperi, racordați la o centrală adresabilă de detecție și semnalizare la început de incendiu”, se mai precizează în documentație.

Lucrările mai prevăd și înlocuirea pardoselii, cât și a corpurilor de iluminat. În prezent, în spital există corpuri de iluminat fluorescent, în locul cărora urmează să fie montate corpuri de iluminat incandescent cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, de tip LED. Corpurile de iluminat vor fi prevăzute cu senzori de mișcare/prezență, pentru economia de energie pe holuri, casa scării și grupuri sanitare comune. După obținerea fondurilor necesare, proiectul va avea o durată de 33 de luni, dintre care 18 luni perioada de execuție a lucrărilor.

De doi ani se speră la fonduri europene...

Dar aprobarea alocărilor fondurilor se lasă așteptată.... Au trecut doi ani, spune dr. Halichidis de când se așteaptă fondurile europene necesare. În momentul în care vor începe lucrările, acestea se vor realiza etapizat, astfel încât activitatea medicală să nu fie afectată foarte mult. Totodată, vor intra în funcțiune și containerele care se află, în acest moment, în curtea instituției, unde vor fi mutate din birouri.

Turiștii ajung la spital fără acte medicale

Având în vedere că spitalul se autofinanțează – primind bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate în funcție de numărul de cazuri îngrijite – situațiile în care pacienții se prezintă la consult fără documente, fără CNP sau card de sănătate, îi pun în dificultate pe medici. „În cazul consultațiilor în regim de urgență, aceste acte nu sunt necesare. Doar noi nu avem urgență. Având monospecialitate, nu putem avea urgență, conform legislației din sănătate.

Vara, aproximativ 30% din numărul total al pacienților sunt turiști. Problema este că vin fără acte, fără CNP-uri sau carduri de sănătate. Noi îi primim, pentru că primează actul medical, dar suntem puși în dificultate ulterior. Ne sunt refuzate foile la plată, trebuie să contactăm primăriile, poliția, să găsim CNP-urile etc. Am avut și control de la Curtea de Conturi, ni s-a atras atenția că banii cheltuiți inclusiv cu pacienții neasigurați trebuit recuperați”, a afirmat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Proiect de amploare pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Investiţia este de peste 20 de milioane de lei!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
afara din oras cu infectia asta de spital
0
0
Am avut o ruda de familie internata in spitalul asta care a ramas surprinsa de curatenia din spital si de cum s-a purtat tot personalul cu ea fara sa dea un leu spaga.Nu am o parere buna despre machidoni dar mai sunt si oameni cu caracter printre ei.
1
2
stela sa te spag in ochiu maron draga.apropos barbatu tot asa intrata la apa o are.te cred draga mea de aici si placerea nebuna pentru traficul in rect.la greeeeu
2
3
bine ca in curand se vor taia salariile imense ale medicilor
12
4
Deci sa avem pardon se poate si fara excrementul de SORIN RUGINA.Tutancamonul spit de infectioase.Succes dna meneger Stela.ps.Nu sa mai auzit nimicuta de doasrul penal al tutancamonului acela de proasta gestionare de fonduri.Sa se fi trecut la si altele..
5
1
Stelo, ce facem cu liftul pt opt persoane? Ca daca te urci tu in el, mai incap inca max trei persoane ! Pune mana si slabeste, asta pt fluidizarea traficului !
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614