REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Starea de alertă pe înțelesul tuturor. Cum va arăta viața românilor după 15 mai

Starea de alertă pe înțelesul tuturor. Cum va arăta viața românilor după 15 mai

Replica API 5 mai 2020 | 23:56 6886

Important de precizat este că drepturile românilor vor fi în continuare limitate, însă nu într-o măsură atât de mare ca până acum. Cetățenii vor fi nevoiți să aibă o declarație pe proprie răspundere doar în momentul în care părăsesc localitățile de domciliu în interes de serviciu sau pentru activitate fizică individuală.

De asemenea, ordonanțele militare își încetează aplicabilitatea odată cu sfârșitul stării de urgență, însă asta nu înseamnă că cetățenii care nu respectă noile recomandări nu vor putea fi amendați. Acest aspect urmează a fi reglementat prin lege, de Parlamentul României. Specialiștii afirmă că orice limitări sau restrângeri de drepturi ar putea fi impuse doar prin adoptarea unui act normativ de tipul unei legi organice.

Primii pași spre normalitate

Saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele își vor deschide porțile începând cu 15 mai. Tot din această dată, românii nu vor mai avea nevoie de declarație pe proprie răspundere atunci când ies în spațiul public, în interiorul localităților, însă președintele României transmite cetățenilor că nu este bine să exagereze cu plimbările.

Din localități se va putea ieși doar pentru probleme medicale, în interes de serviciu, cât și pentru activitatea sportivă individuală. În ceea ce privește localitățile carantinate, aici nu se vor lua măsuri de restricție.

Klaus Iohannis

"Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise! Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.", a declarat Klaus Iohannis, președintele României. Purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie pentru spațiile publice închise, cât și pentru transportul în comun.

Relaxare treptată, din două în două săptămâni

Șeful statului a mai precizat că relaxarea se va face gradual, cel mai probabil din două în două săptămâni, în funcție de evoluția epidemiei.

"Vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe.", a mai precizat președintele României.

Competițiile sportive nu vor fi reluate prea curând, însă sportivii de performanță vor putea, în condiții speciale, să înceapă cantonamentele. După perioada de pregătire, competițiile s-ar putea relua în după mijlocul lunii iunie, cel mai probabil în lipsa spectatorilor.

Starea de urgenţă a fost instituită la data de 16 martie şi a fost prelungită de preşedintele Iohannis, ulterior, până la data de 14 mai.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Voin antaa tyylikkaan suihin valokuvassa olevalle herralle
0
0
Desffintati politia locala, cocina plina de imbecili pusi de Fagabou si platiti din banii nostrii! Plecati inapoi la stana idiotilor!
10
0
Pe teritoriul Europei n au purtat masti!De ce?WWG1WGA
4
0
Daca nu iesim in strada ca in alte tari, de aia isi bat joc de noi!!!!
11
0
garcea va trebui s-o suga mai intai si apoi sa ceara declaratie. Odata cu terminarea starii de urgenta ingradirea liberei circulatii e o incalcare grava a constitutiei
18
1
Coaforurile erau importante de deschis,cred ca au fost presati politicienii nostri de sotiile lor pt asta,acolo nu se infecteaza cand le spala pe cap dar pe terase te infectezi daca stai la masa...
14
0
Cu telaxarea asta sa nu se ajunga la altele m urate
6
5
Cu bicilcleta in afara localitatii esti mai putin expus decat cu masina personala? Daca vreau sa-mi vad o ruda la Constanta sau Bucuresti,e cam amendabil,insa pot ca mangaliot sa stau la hotelul President cu mancarea de acasa la pachet,daca trec podul spre statiuni iar orice organ ma poate batjocori zicand ca transmit virusul ,ca nu sunt pe bicilcleta ,adica o mare labareala. Nici aia mari nu stiu ce dracului vor.Abuzurile vor fi interzise oare,sau va fi ca acum?Mai periculosi sunt politaii decat virusul. Amenzile nu sunt asimptomatice .
15
0
DIFERENTA E CA IN STAREA DE ALERTA NU MAI TREBUIE SA MA ASCUND CU SPARANGHELOTII POT SA ANUNT PUBLIC IN CONFERINTA DE PRESA CU RANJETUL MEU LARG PE FATA COMERTUL CU SCLAVI PE CARE IL PRACTIC .. POFTIM? COMERTUL CU LEMN? NEM TUDOM ! VEDETI CE PRESEDINTE CAPABIL AVETI? AM INVATAT SI LIMBA MAGHIARA!!
9
5
nu mai sunt declaratii nici la iesirea din localitati
9
0
Bai timpitilor,cum plm sa nu pot sa ies din localitate?!sinteti timpiti?!Pai vreau sa ma duc la Auchan,la Dedeman,la Spa,la futut la hotel in Mamaia,la plaja,la plimbari pe faleza sau in parc la Tabacarie!sinteti cretini?!adica ce Mai intreb?!la mine in localitate nu sint astea....imi ingraditi drepturile aiurea,nu exista asa ceva in legislative decit ptr motive intemeiate cum are fi CARANTINA!acolo da!si nu cred ca parlamentul m ai aproba ineptiile lu' mandolina si iohanus!hai sictir!
14
3
cum sa arate.saracii tot saraci ,iar bogatii mai bogati
13
1
pana la sibiu?
12
0
MULT MAI URATA DECAT A TIGANILOR DIN HARSOVA IN PERIOADA ASTA NOI NE VEDEM DE TREABA FURAM BEM VINDEM SI CUMPARAM CIREALE CA NU SUNTEM PROSTI CA ROMANII SA STAM IN CASE MUIE POLITIE
2
5
toate restrictiile trebuie a fi indicate in lege ! fara lege sunt doar vorbe in vant, mai cu seama ca restrictiile indicate in ordonantele militare isi inceteaza efectele. informati lumea corect !!!
19
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614