REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

STAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI în România lui 2018: copii care învaţă în sediul unui fost CAP, la căldura unei sobe cu lemne!

STAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI în România lui 2018: copii care învaţă în sediul unui fost CAP, la căldura unei sobe cu lemne!

Replica API 30 noiembrie 2018 | 12:18 319

CJC alocă bani. Şcoala din Darabani va fi demolată, cea de la Vâlcelele se va închide

CJC alocă bani. Şcoala din Darabani va fi demolată, cea de la Vâlcelele se va închide

sursa foto SetConstruct

Consilierii judeţeni s-au întrunit luni, 26 noiembrie, în şedinţă ordinară, în Sala Remus Opreanu. Printre proiectele aflate pe ordinea de zi, s-a aflat și proiectul iniţiat de preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2018.

Bani au ajuns în mai multe localităţi din judeţ, printre care se numără şi oraşul Negru Vodă. Primarul localităţii, Petre Urziceanu, a precizat că suma, 25.000 lei, va acoperi o parte din costul studiilor necesare derulării proiectelor europene iniţiate de autoritatea locală.

Unul dintre proiecte prevede construirea unei noi şcoli in satul Darabani. “Banii îi folosim pentru dezvoltare locală. În urmă cu două luni am depus trei proiecte pe POR. Unul dintre acestea prevede construirea unei şcoli noi la Darabani cu teren de sport şi cu sală de sport. Tot cu fonduri europene vrem să construim un centru multifuncţional de tineret cu bazin semiolimpic acoperit”, a precizat primarul Petre Urziceanu.

La Vâlcelele învaţă în sediul fostului CAP

Actuala şcoală din Darabani va fi dărâmată, urmând să fie construită una nouă. “Atât copiii de la Darabani, cât şi cei din Vâlcelele învaţă în condiţii improprii. Niciuna dintre unităţi nu corespunde din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi al normelor sanitar-veterinare. Şcoala din Darabani a fost construită în 1902.

De atunci a fost reparată, însă niciodată nu a trecut printr-o reparaţie generală. Geamurile şi podelele şcolii sunt foarte vechi. Podeaua este praf, trebuie schimbat acoperişul. Expertul de proiect ne-a precizat că este de preferat să o demolăm şi să facem una nouă, întrucât o reparaţie generală ar costa mai mult decât construcţia alteia”, a explicat primarul de la Negru Vodă.

Potrivit oficialului, la Vâlcelele, copiii învaţă în sediul fostului CAP, şi după construirea noii şcoli, acest sediu se va închide, elevii urmând să fie mutaţi la noua unitate de învăţământ din Darabani.

“Avem deja două microbuze şcolare şi am mai solicitat încă unul pentru a putea asigura în viitor transferul copiilor de la Vâlcelele la Darabani”, a precizat şeful autorităţii locale. Pentru proiectul european, autoritatea locală a solicitat suma de 720.000 de euro. În cele două unităţi de învăţământ învaţa în acest moment 90 de copii preşcolari şi de scoală primară. Cei de la gimnaziu şi cei de la liceu fac naveta la Negru Vodă. Menţionăm şi că în total, în Negru Vodă, urmează studiile unei forme de învăţământ 964 de copii cu vârsta preşcolară, primară, gimnazială şi liceală.

Nu s-a găsit o altă soluţie pentru copii

Primarul a precizat şi că o soluţie de moment, până la ridicarea unei noi unităţi de învăţământ, o reprezenta mutarea elevilor la şcoala din Negru Vodă, însă părinţii s-au opus navetei, fiind vorba de copii de şcolară primară şi de preşcolari. Motivarea părinţilor a fost că aceştia sunt prea mici ca să facă naveta din localităţile Darabani şi Vâlcelele la Negru Vodă. “În cele două unităţi, copiii beneficiază de condiţii minime de studiu. La Darabani, căldura este asigurată de o sobă pe lemne”, a menţionat primarul Petre Urziceanu.

Sală de canto la Negru Vodă

Centrul multifuncţional de tineret va adăposti pe lângă bazinul semioplimpic şi o sală de cato cu instrumente muzicale. În cadrul centrului se va ţine şi cursuri de pregătire profesională. Centrul va fi construit la 500 metri de primărie, pe un teren viran în suprafaţă de 7.000 metri pătraţi, 2000 de metri pătraţi urmând să fie efectiv construiţi, iar restul suprafeţei va fi destinată parcărilor şi spaţiilor verzi.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu furati banii, aveati scoli. Dati scolile in seama Bisericii si veti avea scoli si oameni pregatiti. Comunisti imputiti ce sunteti, se rasucesc stramosii in pamant cand vindeti pamantul la straini, cand va avortati pruncii si nu stiti decat sa cereti de la stat. Tiganizatilor!
2
1
asta-i nimica toata dar un copil roman a murit de foame in timp ce guvernul i-si ridica fustele in cap in fata popartarilor care ridica cazemata neamului de hoti la niste preturi exorbitante
2
1
Pai banii trebuie sa mearga la magaoia aia de catedrala neamului sa aiba unde sa mearga viitorul tarii care acum se chinuie sa sa invete in cotetele astea di foto
2
1
singurul caracter nepermis, din punctul meu de vedere, a aceluia care a facut studii la vremea lor si cu examene dure- este ca voi nu sunteti capabili, nu aveti coloana vertebrala, traiti in alte sfere ce apartin unei lumi paralele compusa din oameni imbogatiti din furt, analfabeti la baza
2
0
Dragnea ,auzi cum invata VIITORUL tari in conditi Mizere,Tariceanule se aude ....sau numai BURTILE voastre conteaza...RUSINE GUVERNANTI ,DE 20 de ani ne MINTITI si FURATI,v-am dat si marja de eroare citiva ani...RUSINE...fara SCOLI si MANUALE...HALAL POLITICIENI...!!!
1
0
sau smecherit acum ,,vor calorifer cu telecomanda.
0
3
s-a intrebat cineva cati copii de la tara raman cu cele 8 clase, iesind astfel prematur din sistem si ingrosand randurile celor ce vor sta cu mana intinsa, peste cativa ani, sa-si primeasca ajutorul social? De mirare ca lucrul asta nu e exploatat politic de opozitie. Ar fi aici o paine da mancat, caci, pentru Dragnea, in Romania nu exista decat studenti, pentru ei se gasesc bani sa cutreiere tara in lung si-n lat, dar pentru naveta elevilor catre scolile de la oras, nu.
4
0
Ei si? Ce daca e soba cu lemne? Important e ca da caldura.
4
2
Si ce ne spuneti noua despre starea invatamantului in Romania. SPUNETI-LE PREAMEREUFERICITULUI DANIEL, LUI TEODOSIE SA STIE SI EI CUM SE CHINUIE COPIII LA SCOALA. SPUNETI DESPRE STAREA INVATAMANTULUI SI FAMILIEI REGALE DIN ROMANIA CARE TOACA BANI DE LA BUGETUL ROMANIEI SI MERG SA VIZITEZE DOAR SCOLILE MODERNE DIN TARA. Statul roman sa le mai dea bani la cei de mai sus si sa se mire ca ii huiduie rezistentii.
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367