REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Statele Unite condamnă 'solidaritatea' cu Rusia a preşedintelui brazilian Bolsonaro

Statele Unite condamnă 'solidaritatea' cu Rusia a preşedintelui brazilian Bolsonaro

Replica API 19 februarie 2022 | 00:00 401

Departamentul de Stat american l-a criticat joi pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, pentru declaraţia de ''solidaritate'' cu Rusia făcută săptămâna aceasta, în timpul unei vizite la Moscova, în timp ce trupele ruseşti se concentrează la frontierele Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Momentul exprimării solidarităţii preşedintelui Braziliei cu Rusia, chiar când forţele ruse se pregătesc să lanseze atacuri asupra oraşelor ucrainene, nu putea fi mai prost. Astfel se subminează diplomaţia internaţională care urmăreşte evitarea unui dezastru strategic şi umanitar, precum şi apelurile făcute chiar de Brazilia pentru o rezolvare paşnică a crizei", arată un comunicat al Departamentului.

Ministerul de externe de la Brasilia şi un purtător de cuvânt al preşedintelui Bolsonaro nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta declaraţia Washingtonului.

Comentariul SUA a constituit, potrivit agenţiei citate, o critică neobişnuit de dură la adresa guvernului celei mai mari ţări din America de Sud, cu care Statele Unite au relaţii în general cordiale. Bolsonaro a fost un aliat ideologic puternic al fostului preşedinte american Donald Trump, dar relaţiile s-au răcit în mandatul actualului preşedinte, Joe Biden, pe fondul unor dispute privind schimbările climatice şi alte probleme, apreciază Reuters.

Miercuri, în timpul vizitei de stat pe care a făcut-o în Rusia, Bolsonaro a declarat, în timp ce se afla alături de preşedintele rus Vladimir Putin, că este "solidar cu Rusia", însă nu a intrat în detalii.

Un comunicat comun difuzat ulterior de cei doi şefi de stat a arătat că "suntem solidari cu toate ţările care doresc pacea şi fac eforturi pentru ea".

Bolsonaro a mai declarat că "avem colaborări intense în forumuri internaţionale cheie, cum ar fi BRICS (grupul ţărilor cu economii emergente format de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - n.red), G20 şi Organizaţia Naţiunilor Unite, unde apărăm suveranitatea statelor, respectul pentru legislaţia internaţională şi Carta Naţiunilor Unite".

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că s-a creat o "poveste falsă" conform căreia Statele Unite cer Braziliei să aleagă între Washington şi Moscova, în timp ce Bolsonaro a decis să participe la summitul cu Putin în contextul crizei ucrainene. "Nu este cazul. Ţine de faptul că Brazilia, ca o ţară importantă, pare să ignore agresiunea armată a unei mari puteri împotriva unei ţări vecine mai mici, o poziţie neconcordantă cu importanţa acordată istoric de Brazilia păcii şi diplomaţiei", arată comunicatul de la Washington.

Săptămâna aceasta, Bolsonaro a declarat presei braziliene că criza ucraineană a fost menţionată în dialogul său cu liderul de la Kremlin. "I-am spus preşedintelui Putin că Brazilia susţine orice ţară care doreşte pacea. Şi aceasta este intenţia sa".

Joi, după ce s-a întâlnit la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orban, preşedintele brazilian a revenit asupra subiectului, afirmând că un război între Rusia şi Ucraina "nu este în interesul nimănui".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212