REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Statistici ALARMANTE: CANABISUL și ETNOBOTANICELE, pe primele locuri la Constanța!

Statistici ALARMANTE: CANABISUL și ETNOBOTANICELE, pe primele locuri la Constanța!

Replica API 5 februarie 2020 | 00:00 235

Pe lângă multele probleme existente în România, un nou flagel pare să facă din ce în ce mai multe ravagii în rândul populației adulte și nu numai. Astfel, conform statisticilor Agenției Naționale Antidrog, pe lângă drogurile licite, adică tutunul și alcoolul, cele mai consumate narcotice din România sunt canabisul, stimulenții (cocaina, ecstasy-ul și amfetaminele), heroina și noile substanțe psihoactive - adică etnobotanicele aflate la mare modă în rândul adolescenților. În societatea românească, acest subiect a fost unul tabu, abia în ultimii ani existând campanii de conștientizare a consumului de substanțe periculoase. Constanța, port la Marea Neagră, poartă către Orient, a devenit din punct de intermediere a drogurilor către vest, și o piață de consum a acestor substanțe interzise.

Astfel, conform unui raport emis de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, pe anul 2019, la nivelul județului Constanța există 153 de persoane consumatoare asistate. Dintre aceștia, 85 sunt consumatori de canabis, 35 de NSP (noi substanțe psihotrope), 21 de alcool, 5 de amfetamină, 4 de ecstasy și 3 de altele (ketamină, ciuperci și altele). În privință vârstei consumatorilor, 134 dintre ei sunt majori, minorii fiind în număr de 19. Cei care sunt pe lista CRPEC, sunt majoritatea bărbați, 137 la număr, femeile fiind reprezentate în număr de 16.

Canabisul, efecte negative pe termen lung

Potrivit unor studii, canabisul acționează asupra receptorilor canabinoizi din creier, deprimând sistemul nervos central (SNC). Pe românește, asta te face să fii mai liniștit și detașat de lumea ce te înconjoară, iar un trip poate ține de la câteva minute la câteva ore. Principala componentă psihoactivă a canabisului este THC-ul (Tetrahidrocanabinol), cel care dă efectele cunoscute de mai toți consumatorii: relaxare, detașare și percepție distorsionată a timpului, în sensul că lucrurile par să se desfășoare într-un ritm mai lent decât în mod normal. Chiar dacă a fost prezentată în cultura populară drept un drog relativ inofensiv (ba chiar cu potențiale beneficii medicale), iarba poate avea efecte negative și pe termen lung, mai ales la tineri.

Ecstasy-ul acționează asupra eliberării serotonină, dopamină și norepinefrină, ecstasy-ul produce senzații de euforie, de energie, îți scade necesarul de somn și te simți mai puțin obosit. În mare parte are efecte similare cu cocaina. Fizic, se poate supraîncălzi corpul, dar rareori atât de mult încât să se ajungă la hipertermie semnificativă.

Noile substanțe psihoactive/etnobotanicele ocupă locul doi în topul celor mai consumate droguri din România. Astfel, peste 490 de mii de români au încercat măcar o dată astfel de substanțe. Denumirea de etnobotanice a rămas de când se vindeau ca îngrășământ pentru flori ca să poată fi comercializate, când erau și legale, de acolo și denumirea alternativă. Conțin diverse substanțe, nici cei care le consumă sau chiar vând poate nu știu ce conțin. Acestea au efecte diferite, atât de stimulare cât și de deprimare a sistemului nervos central.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"... poate avea efecte negative pe termen lung" D-aia cea mai dezvoltata tara de pe planeta si colonizatoarea.. pardon aliata noastra strategica a liberalizat complet consumul de iarba?
0
0
Nu mai sta atata sa te intrebi,politisti or fi ei prosti dar daca gasesc"o vaca de muls"dece sa o omoare,cine poate dovedi ca iau baieti spaga,daca ii critica cineva baga placa cu"avem personal insuficient,dotare proasta etc".Se uita si ei inprejur si ce vad in Romania ?,politicieni primari,judecatori,directori de la stat,angajati DSV,Garda financiara,doctori,etc sunt toti milionari in dolari sau aproape cu toate ca sunt bugetari si ei sa fie aia prosti sa stea pe salariu!!?,juramintele alea fata de patrie sau alea ale doctorilor sunt o vrajeala pentru prosti.
2
0
Politisti corupti sau ii doare in poala de acesti copii si tinari care sunt atrasi spre consumul de DROGURI . Ori isi primesc dreptu acesti politisti ori sunt incompetenti pe salarii babane si viitoare pensii la fel de babane . Salarii luate pe nemunca . Jandarmii ii pandesc pe cei dependenti si cam la atat se limiteaza munca lor . Pentru ca cei care vand sunt lasati sa isi duca activitatea . STAU SI MA INTREB , CHIAR NIMENI NU VREA SA STARPEASCA FLAGELUL ASTA CARE A CAZUT ASUPRA CONSTANTEI . CINE SE CREDE ASTAZI LA ADAPOST , MAINE SAR PUTEA SA NU MAI FIE . INDIFERENTA SE PLATESTE .
4
1
Veniti la mine sa va dau prafuri bune...militia Cernavoda este cu noi.Ce ei nu papa ???...nu le este fomica ???.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212