REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
8.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Stelian Ion, despre tăierea pensiilor magistraților: „Vom elimina inechitățile“

Stelian Ion, despre tăierea pensiilor magistraților: „Vom elimina inechitățile“

Replica API 30 aprilie 2021 | 00:06 1338

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, joi, că pensiile magistraţilor vor face obiectul unei întâlniri pe care o va avea la Ministerul Muncii, pe data de 11 mai, menţionând că principiul de la care se porneşte este acela al stimulării magistraţilor de a rămâne în profesie o perioadă cât mai mare de timp, dar şi al "eliminării anumitor inegalităţi şi inechităţi".

Stelian Ion

"Pe 11 mai vom avea o întâlnire la Ministerul Muncii, unde vom discuta pe chestiunea pensiilor magistraţilor, împreună cu reprezentantul CSM, cu reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Lucrurile sunt discutate foarte aşezat şi foarte atent, astfel încât să găsim soluţia optimă şi pentru sistemul judiciar şi pentru societate (...). Vom face în aşa fel încât să stimulăm magistraţii să-şi dorească să rămână în profesie o perioadă cât mai mare şi să eliminăm anumite inegalităţi, anumite inechităţi care sunt văzute de departe de societate. Adică ideea că pensia poate depăşi considerabil ultimul salariu, aceasta este o idee care e în discuţie acum şi asupra căreia trebuie să găsim o soluţie, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de inechităţi pe viitor", a precizat ministrul, întrebat pe această temă, scrie stiripesurse.ro.

Întrebat dacă din valoarea pensiei unui magistrat ar putea fi tăiată o parte care nu ţine de contributivitate, Stelian Ion a spus că pensiile magistraţilor vor fi decente, dar a subliniat că anumite decalaje trebuie corectate, iar acest lucru va fi făcut "cu sistemul judiciar la masă".

"Pensiile vor fi decente, vor fi pensii bune pentru magistraţi, nu vreau să transmitem un semnal către magistraţi că ne apucăm să tăiem pensiile şi să rămână cu pensii mici, dar anumite diferenţe, anumite decalaje trebuie corectate, ele vor fi făcute cu sistemul judiciar la masă, cu CSM-ul, cu instanţele, respectând şi deciziile Curţii Constituţionale, dar dând şi satisfacţie opiniei publice, care a constatat foarte clar, care vede anumite diferenţe care nu mai pot fi acceptate pe viitor", a conchis Ion.

În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul liberal Iulia Scântei, s-a referit la cele două principii care vor fi respectate în momentul definitivării formei finale a proiectului de act normativ.

"Pensia (...) este o componentă a statutului independent de magistrat, astfel cum cere standardul european, asta este poziţia PNL pentru primul principiu. Pentru cel de-al doilea principiu ne axăm de asemenea pe un standard european, care spune că nicio pensie sau venitul după încetarea activităţii, ca urmare a pensionării, nu poate să depăşească venitul obţinut în timpul activităţii. Căutăm o soluţie în cadrul legii statutului magistratului şi nu în cadrul legii unitare, cum s-a mai încercat în trecut, nu cu soluţii contrare şi care au fost sancţionate de altfel prin decizii ale CCR", a punctat Scântei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
taiati pensiile speciale!cit ai cotizatatitA primesti!si toti sa iasa la pensie la aceeasi virsta,nu muncesc eu pina la 64,daca.i apuc,ca sa faca p la mare un puturos de inutil judecator,politist sau militaur betiv!le banii mei.ue bal
0
1
Tu una zici si alta faci, cam mincinos.
1
1
voi vei va vom veti vor vrajala usere
6
1
Taiati-le mai repede ca va expira mandatul.
8
1
Cand "vom". Cand ati fost alesi urlati ca in 30 de zile. Cat a trecut?
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212