REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Stelian Ion: Făgădău este FRICOS, aşa e FIREA lui

Stelian Ion: Făgădău este FRICOS, aşa e FIREA lui

Replica API 5 septembrie 2020 | 00:17 3595

Fără școli sau spitale construite în orașul în care pietonii circulă pe stradă, iar mașinile stau parcate pe trotuar, Constanța este condamnată la un peisaj cenușiu sub domnia unui primar care evită cu orice preț să dea ochii cu alegătorii. După patru ani de mandat, DecebalFăgădău nu poate trage o linie, astfel încât să vină în fața constănțenilor pentru a le explica ce realizări au fost făcute în orașul de la malul mării. De altfel, aceasta este și provocarea pe care a lansat-o StelianIon, candidatul USR-Plus la postul de primar al municipiului Constanța, actualului primar al orașului. Să iasă din birou, măcar în ultimul ceas, pentru a-i putea privi în ochi pe cetățenii care i-au acordat încrederea.

„Îi este jenă să mai vină cu promisiuni, de vreme ce nu și le-a onorat pe cele din 2016”

StelianIon, unul dintre principalii favoriți pentru a câștiga alegerile locale organizate la Constanța, a acordat interviu cotidianului Replica în cadrul căruia ne-a detalii din programul său pentru a dezvolta orașul, punctând totodată și principalele nereguli sesizate la actuala administrație locală.

„Primarul actual fuge de cetățeni de câte ori are ocazia și se rățoiește la constănțeni și chiar jurnaliști. Este o abordare care îi va aduce eșecul. A avut ocazia să arate de ceea ce este în stare. A avut 5 ani de mandat, nu l-a împiedicat nimeni să realizeze proiecte importante pentru Constanța. În timp ce noi am venit cu programul Constanța Renaște, format din mai multe proiecte concrete, majoritatea bazate pe fonduri europene, primarul actual nu și-a lansat niciun program. Noi nu știm ce are de gând să facă cu acest oraș. Îi este jenă să mai vină cu promisiuni, de vreme ce nu și le-a onorat pe cele din 2016. Ar fi trebuit să avem piețele renovate, piața Griviței, Brotăcei, să nu mai spun de pasarelă, care de la bun început părea o bazaconie. Pasarelă trebuie făcută între Poarta 6 și Km 4-5, peste linia de cale ferată. Este o problemă mare, care ține și de siguranța locuitorilor din zonă.”, ne-a declarat Stelian Ion, candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța.

„Îi este frică de dezbateri, îl înțeleg, e fricos”

Constănțenii nu au beneficiat până acum de dezbateri între candidații la postul de primar al orașului, un lucru esențial pentru orice societate democrată. Dacă vor fi organizate dezbateri este greu de crezut că Decebal Făgădău va răspunde prezent. Totuși, Stelian Ion a lansat o provocare adresată actualului primar, aceea de a ieși din birou și a merge în cartierele Constanței pentru a da ochii cu cetățenii.

„Dacă fugi de competiție, înseamnă că ai ceva de ascuns, iar Decebal Făgădău fuge de competiție. El știe că prezența lui irită, tocmai de aceea nu veți vedea postere cu Decebal Făgădău. Am o provocare pentru Decebal Făgădău. Dacă îi este frică de dezbateri, îl înțeleg, e fricos și asta e. Nu toată lumea este curajoasă, așa e firea lui. Să iasă în stradă, dar nu cu regii, ci în mod real. Să meargă în cartiere și să dea ochii cu lumea, așa cum facem și noi. Să vadă ce au de spus oamenii asupra modului în care a administrat orașul. Nu are curaj să facă acest lucru, vă spun sincer.”, precizează Stelian Ion.

„Vorbim de Smart City, dar cartiere întregi nu sunt racordate la utilități”

În această campanie, Stelian Ion însoțit de echipa sa, au vizitat mai multe cartiere din municipiul Constanța și a discutat cu constănțenii, ocazie cu care a aflat care sunt prioritățile oamenilor de rând. De asemenea, programul USR-PLUS a fost construit pe baza sugestiilor primite din partea cetățenilor.

„Noi vorbim de Smart City și este bine, pentru că acesta este viitorul, dar până acolo avem cartiere întregi din Constanța care nu sunt racordate la utilități. Am văzut în cartierele Veterani, în Palazu Mare, în Palas. Vorbim de lucruri elementare, iar oamenii trăiesc ca-n evul mediu și își cară cu bidoanele apă. Sunt niște chestii atât de urgente care trebuie rezolvate, încât trebuie să le avem în vedere. Programul l-am făcut pe baza dorințelor și a sugestiilor venite din partea constănțenilor. Prima problemă semnalată în toate discuțiile a fost lipsa curățeniei, chestiuni elementare. Poate că, dacă ai alte lipsuri mai poți trece peste ele, dar să ai un oraș murdar la propriu este de neiertat. Suntem un oraș turistic, o poartă de acces către România.”, a mai adăugat Stelian Ion.

„Nu s-au atras fonduri europene pentru că nu se puteau sifona bani”

Absorbția aproape inexistentă de fonduri europene la Constanța condamnă orașul la stagnare, asta în cel mai optimist scenariu. Administrația publică locală și-a dovedit incompetența în acest sens, cel mai bun exemplu fiind reprezentat de reabilitarea Parcului Arheologic, de lângă primărie. Lucrările s-au sistat pentru că nu a fost respectată documentația necesară, iar constănțenii au fost nevoiți să suporte lucrările din buzunarul propriu.

„M-am întrebat întotdeauna de ce Primăria Constanța nu a atras fonduri europene. La Constanța nu s-a vrut atragerea fondurilor europene pentru că nu se puteau sifona bani. Investitorii au fost goniți din Constanța în ultimii 20 de ani. Doar prin fonduri europene vom ieși din impas și din mizerie. Am observat că cei din cadrul Primăriei Constanța nici nu se pricep la atragerea de fonduri europene. Asta nu va fi o problemă, cine nu se pricepe, va pleca acasă. Vom păstra doar partea eficientă din primărie, dar poți apela la firme care să se ocupe cu atragerea de fonduri europene. Cele mai bune firme din România pot fi angajate și pot atrage fonduri europene. În timp, am de gând să înființez la Constanța un departament special astfel încât să ne ocupăm singuri de atragerea de fonduri europene. Lucrurile acestea nu se vor face peste noapte. Sunt oameni bine pregătiți, dar încă se merge pe pile și sinecuri.”, a declarat candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța.

De unde vine aroganța afișată de Decebal Făgădău și Primăria Constanța?

Stelian Ion a realizat un scurt profil psihologic actualului primar Decebal Făgădău, despre care a precizat că suferă de un complex de inferioritătate, iar din această cauză acesta afișează în prezent o atitudine arogantă. Doar că, Decebal Făgădău nu a fost arogant întotdeauna.

„Decebal Făgădău nu avea o atitudine arogantă la început. El are o altă problemă, a trăit ani și ani în umbra lui Radu Mazăre și a fost complexat cumva de personalitatea lui și are această atitudine de servitor. El spune că nimeni nu se compară cu Radu Mazăre, de parcă ar fi fost vreo personalitate, un zeu. Era un măscărici, îmi pare rău să o spun. Era inteligent, dar la prostii. I-a mers mintea la prostii și a furat împreună cu toată clica până nu a mai putut. Foarte inteligenți, dar s-au gândit numai la furăciuni. Dacă acea echipă își propunea măcar 10% să facă ceva pentru Constanța, eram un oraș frumos. Au fost preocupați doar să-și facă sute de firme prin care să mulgă Constanța. Asta simt că se întâmplă și acum. Revenind la Decebal Făgădău, această aroganță vine dintr-un complex de inferioritate. Și-a pierdut susținerea inclusiv a oamenilor din jurul lui, nu-l mai suportă nici colegii de partid și cei din aparatul administrativ.”, a mai adăugat Stelian Ion.

PNL Constanța, acuzat că a măsluit sondajele

Stelian Ion susține că reprezintă majoritatea celor care trăiesc și votează în Constanța și acuză Partidul Național Liberal că a manipulat opinia publică oferind sondaje nerealiste.

„Șansele sunt aproximativ egale, în ciuda tuturor manipulărilor făcute prin sondaje de opinie, care sunt și penibile. Să treci în dreptul unui candidat un scor aproape dublu față de cât îl are și să spui că dacă votezi USR dai șanse PSD-ului, chestia asta m-a dezamăgit foarte mult. Dacă ești puternic, vii cu cunoștințele tale și nu faci gafe, așa cum a făcut-o candidatul PNL și nu ataci pe sub centură. Nu folosești toate resursele milionarilor care te susțin pentru atacuri incorecte. Vii cu ceea ce poți să faci și apari în fața constănțenilor.”, a mai susținut Stelian Ion.

Urmărind restul interviului veți putea afla reacția lui Stelian Ion privitoare la eventuala abandonare a candidaturii în favoarea lui Vergil Chițac, dar și detalii legate de poluarea din Constanța sau suportul pe care-l va oferi clubului de fotbal Farul Constanța dacă va ajunge primar.

VIDEO:

Cod Mandatar Financiar USR 21200251

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468