REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SUA: Patru giganţi farmaceutici evită un proces istoric privind opiodele, printr-un acord de 260 milioane de dolari

SUA: Patru giganţi farmaceutici evită un proces istoric privind opiodele, printr-un acord de 260 milioane de dolari

Replica API 23 octombrie 2019 | 00:00 380

Patru mari companii farmaceutice au ajuns luni la un acord amiabil de ultim moment care le permite să evite un proces federal în SUA legat de rolul lor în criza opioidelor în această ţară, în aşteptarea unui acord mai larg care s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari pentru întreaga industrie, transmit dpa şi AFP.

Acordul a fost anunţat de producătorul israelian de medicamente Teva şi confirmat de avocaţii a două comitate din Ohio, ale căror plângeri urmau să fie examinate primele în cadrul unui proces-test la Cleveland.

Companiile afiliate Teva - cei mai mari trei distribuitori americani: McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health - vor plăti imediat împreună 215 milioane de dolari pentru a pune capăt oricărui litigiu legat de criza opioidelor.

Teva, care fabrică opioide generice, va plăti 20 milioane de dolari în numerar, plus alte 25 milioane în medicamente pentru tratarea dependenţelor.

'Acordul propus va permite progrese importante în stăvilirea crizei, aducând resurse programelor de tratament al dependenţelor de opioide' în cele două comitate, au declarat avocaţii care le reprezintă.

Procesul, care urma să se deschidă luni dimineaţă, ar fi fost primul la nivel federal care ar fi examinat responsabilităţile industriei farmaceutice în această criză de sănătate publică. Potrivit datelor guvernamentale, peste 400.000 de americani au murit din cauza unor supradoze de opioide în ultimi 20 de ani.

Laboratoarele şi distribuitorii sunt acuzaţi că, începând din 1996, fac o publicitate agresivă analgezicelor pe bază de opioide, precum oxycontin, deşi cunosc puterea lor adictivă.

Chiar dacă procesul de la Cleveland nu va mai avea loc - plângerea mai vizează doar lanţul de farmacii Walgreens, al cărui proces a fost amânat -, avocaţii reclamanţilor au subliniat că 'nu este vorba despre o soluţie globală'.

Rămâne, într-adevăr, de găsit un acord mai larg pentru soluţionarea ansamblului plângerilor, în jur de 2.600, formulate de colectivităţi locale de toate felurile, inclusiv cvasi-totalitatea statelor americane. Un acord aflat în curs de negociere s-ar putea cifra la zeci de miliarde de dolari, care le-ar permite municipalităţilor, comitatelor şi statelor să facă faţă costurilor crizei, estimate de guvern la 78,5 miliarde pe an (cheltuieli de sănătate, pierdere de productivitate, costurile ale sistemului penal). AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nesimtitilor, noi va cumparam medicamentele sa ne face bine, si voi ne omorati ?...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920