REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° ConstanÈ›a Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° ConstanÈ›a Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

SUA: Şeful Pentagonului începe un turneu asiatic cu obiectivul de a crea o descurajare credibilă împotriva Chinei

SUA: Şeful Pentagonului începe un turneu asiatic cu obiectivul de a crea o descurajare credibilă împotriva Chinei

Replica API 15 martie 2021 | 00:00 786

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că se deplasează în Asia pentru a discuta cu aliaţii SUA despre modalităţile de consolidare a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" împotriva Chinei, informează AFP, citată de Agerpres.

Lloyd Austin

Lloyd Austin a început acest turneu asiatic care va dura o săptămână în Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indopacom).

Următoarele opriri vor fi la Tokyo, Seul şi New Delhi.

Acesta este primul turneu în străinătate al şefului Pentagonului după preluarea mandatului apărării pe 22 ianuarie.

"Este o chestiune de alianţe şi parteneriate", a declarat Austin reporterilor care îl însoţesc în acest turneu.

"Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităţilor noastre" a adăugat el, atrăgând atenţia asupra faptului că în timp ce SUA se concentrează asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China îşi modernizează armată într-un ritm susţinut.

"Avantajul nostru competitiv s-a erodat", a remarcat şeful Pentagonului."Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări".

"Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacităţile, planurile şi conceptele operaţionale pentru a putea opune o descurajare credibilă Chinei sau oricui doreşte să atace SUA", a adăugat el.

La Tokyo şi Seul, secretarului apărării i se va alătura şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pentru discuţii cu omologii japonezi şi sud-coreeni.

"Ceea ce vreau să fac eu şi secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianţe", a mai declarat Lloyd Austin.

"Să-i ascultăm, să învăţăm, să le înţelegem punctul de vedere (...) cu scopul de a coopera pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională".

Acest turneu în Asia urmează unui summit fără precedent al QUAD (SUA, Australia, India şi Japonia), alianţă informală născută în anii 2000 cu scopul de a contrabalansa creşterea influenţei Chinei.

Totodată, acest turneu precede prima întâlnire, pe 18 martie, la Anchorage (Alaska), a secretarului de stat Antony Blinken şi a lui Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369