REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sunteți de acord ca personalul didactic să iasă la pensie la 57 de ani bărbații și 55 de ani, femeile?

Sunteți de acord ca personalul didactic să iasă la pensie la 57 de ani bărbații și 55 de ani, femeile?

Replica API 12 iulie 2018 | 16:03 1306

Mai multe organizații, reunite în cadrul așa numitei Coaliții pentru Cultură – inițiativă civică fără personalitate juridică și independentă de orice partid politic – sunt decise să facă demersuri pentru schimba puțin lucrurile în sistemul educativ. Acestea au inițiat o petiție online prin care cer „Pensionarea personalului didactic la vârsta de 57 de ani pentru bărbați și respectiv 55 de ani pentru femei!”. Petiția a fost lansată la începutul lunii iulie și a strâns deja peste 6.500 de semnături de la cadre didactice din întreaga țară, dar mai ales din zona de Vest.

De ce este solicitată pensionarea mai devreme a cadrelor didactice decât prevede legea în prezent (65 de ani)? Motive sunt suficiente, după cum prezintă inițiatorii petiției.

„1. Aspecte sociale: In marea majoritate a scolilor din Romania, peste 75% din elevii absolventi au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigatiilor realizate de organizatii sau institutii de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensioanarea anticipată.

2. Aspecte politice: Implicarea politicului in institutiile de invatamant este o problema nesolutionata din 30 decembrie 1947. Dirijismul educational este un fenomen vizibil si astazi, avand ca dovada trusturile media private din Romania.

3. Aspecte educationale: Educatia este progresiv afectata de imixtiunea administratiei europeane in problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice: Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor sociatăţi ce se recomandă a fi democratice”, precizează inițiatorii petiției.

Reacțiile de susținere a inițiativei nu au întârziat să apară. „Semnez pentru că încă fac parte din sistemul de învățământ românesc și pentru că este cel mai bine așa. Un cadru didactic dedicat muncii lui se consumă, arde ca o lumânare mult mai repede decât cei care lucrează în alte domenii”, spune un cadru didactic. „Ceea ce nu s-a amintit este uzura psihică și morală a cadrelor care sunt puse în situația nu doar de a preda, ci și de a educa atât copii cât și părinți, făcând de multe ori consiliere”, remarcă un alt semnatar. „Mi se pare că e injust ca după o muncă de 44 de ani în învățământ să beneficiem de maxim 5 ani de pensie și că acei bani să fie dați pe medicamente”, punctează un alt semnatar al petiției online. Cei interesați pot găsi petiția online la linkul https://www.petitieonline.com/pensionarea_personalului_didactic_la_varsta_de_57_ani_pentru_brbai_i_respectiv_55_de_ani_pentru_femei

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai bine ar fi ca profesorii sa se nasca pensionari ca oricum traiesc din meditatii
0
7
Batjocoriti voi profesorii si in cativa ani ramaneti sa va invete la clasa femeile de ingrijire .Asa meritati
3
1
pesedeu a zis,cu cat o freci mai mult cu atit mai repede iesi la pensie,in schimb sclavii trebuie sa munceasca mai multi ani decat au acesti beneficiari de viata,ziceau ca-i partid social de stanga dar acuma platesc cacarezele caprelor regale,i-i pupa in cur pe jidani si americani,i-si bat joc de buget cumparand fiare vechi americane a si sa nu uitam de pensiile speciale
1
3
pai daca ies cadrele militare care freaca menta in unitati, daca iaes judecatorii care au si asa salarii enorme, credeti ca stresul este mai mic pentru profesori decat in cazul celorlalti, ba dimpotriva.
4
2
O sa ne scoata popa la pensie,la ardere .
1
0
95 de ani barbatii, 90 femeile! Pai cam la anii astia isi fac si ei orele de munca!
1
7
Nu sant de acord, toate profesiile sant solicitante in felul lor. Dar d-nelor au vreo 4 luni de concediu de odihana, basca 3-5 ore pe zi. Pai se compara cu celelalte ctg. care muncesc 8 ore pe zi. Macar 62 cu 60.
4
9
Sunt de acord.Si sa aiba mai putine ore la clasa ca sa aiba timp de meditatii
5
14
Sunt de acord ca invatamantul in Romania sa nu mai fie obligatoriu. Astfel profesorii vor avea posibilitatea sa si selectioneze elevii cu care lucreaza. Daca elevii iti sunt bagati pe gat si esti obligat sa lucrezi cu dea sila este firesc sa te uzezi si elevii sa urasca scoala.
5
8
Da, lucrul cu copii este foarte solicitant.
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614