Szijjártó: Românii din Ungaria şi maghiarii din România - baza colaborării dintre cele două ţări
Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Szijjártó Péter, a pledat vineri, la Miercurea-Ciuc, pentru dezvoltarea colaborării economice dintre România şi Ungaria, punctând faptul că baza cea mai sigură a colaborării dintre cele două ţări o reprezintă românii din Ungaria şi maghiarii din România.
Prezent la punerea pietrei de temelie pentru construcţia unei hale de producţie a filialei unei firme din Ungaria, specializată în sisteme de automatizare pentru instalaţiile de purificare a apei, investiţie susţinută din fonduri guvernamentale maghiare, Szijjártó Péter a vorbit despre importanţa comunităţii maghiare din România şi a comunităţii româneşti din Ungaria în dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări şi i-a îndemnat pe românii din Ungaria să-şi "trăiască identitatea" şi "să-şi folosească liber simbolurile".
"Noi suntem devotaţi ca să dezvoltăm în continuare colaborarea economică dintre România şi Ungaria. Şi, în mod expres, pentru reprezentanţii presei române, aş dori să spun că noi, maghiarii, întotdeauna am fost adepţii unor colaborări pragmatice. Noi credem, până în ziua de azi, că în baza unui respect reciproc, această colaborare poate fi dezvoltată în continuare. Şi dacă colaborăm în baza unui respect reciproc, ai căror adepţi suntem noi, atunci din acea colaborare ambele ţări şi ambele naţiuni pot profita foarte mult. Şi noi credem că, pentru această colaborare de succes, baza cea mai stabilă o constituie comunităţile noastre naţionale: maghiarimea din Ţinutul Secuiesc şi comunitatea românilor din Ungaria. Noi îi îndemnăm pe românii care trăiesc în Ungaria, pe comunitatea lor, pe fiecare membru al comunităţii ca să îşi trăiască identitatea naţională, să-şi folosească liber simbolurile, deoarece cu cât sunt ei mai puternici, cu atât va fi mai puternică şi Ungaria. Încă o dată aş dori să subliniez că noi ne uităm la comunitatea maghiară din România şi la comunitatea română din Ungaria, ca fiind baza cea mai sigură pentru colaborarea dintre România şi Ungaria", a declarat ministrul de Externe al Ungariei, potrivit traducerii oficiale, scrie Agerpres.
El a arătat că investiţia ale cărei baze s-au pus vineri, la Miercurea Ciuc, este importantă pentru că dezvoltă colaborarea economică dintre România şi Ungaria, despre care a spus că a înregistrat record după record.
"Această colaborare economică a adunat record după record, deoarece capitalul ungar este pe locul cinci în România, investiţiile maghiare din România sunt peste două milioane de euro, cifra de afaceri, după o creştere de 20%, s-a apropiat de zece miliarde de euro şi Ungaria a exportat bunuri şi servicii în valoare de şase miliarde euro", a spus Szijjártó.
Ministrul de Externe al Ungariei a mai precizat că investiţia de la Miercurea Ciuc arată succesul strategiei econmice maghiare şi a punctat că investiţiile firmelor maghiare din străinătate cresc exportul Ungariei, iar succesul lor "contribuie şi la succesul economiei de acasă".
"Nu este întâmplător că am pornit acest program de creştere economică în străinătate. Pentru 52 de firme am dat subvenţie de 73 miliarde de forinţi, în urma cărora aceste firme din Ungaria au realizat investiţii de 140 miliarde de forinţi în străinătate. (...) Dintre acestea, 15 fac investiţii pe teritoriul României (...), în total au primit de la Guvernul Ungariei 25 miliarde de forinţi şi astfel vor face investiţii de 60 miliarde de forinţi pe teritoriul României", a mai afirmat Szijjártó.
Totodată, acesta a mai spus că investiţia de la Miercurea Ciuc este importantă şi pentru faptul că, în acest fel, se vor face paşi comuni pentru gestionarea unor provocări legate de protecţia mediului înconjurător.
"Avem multe râuri comune, Someşul, Tisa şi încercăm să păstrăm fauna acestor râuri şi aş dori să-i mulţumesc Guvernului României, Ministerului Mediului şi personal domnului ministru Tanczos Barna, care la prima solicitare a depus eforturi serioase ca aceste provocări ecologice să le putem soluţiona, este foarte greu să gestionăm aceste provocări naturale, deoarece natura ne leagă, vrem nu vrem. Şi aici tehnologiile pentru curăţarea apei au un rol foarte important, au un renume internaţional şi un reprezentant de renume al acestui domeniu este Controlsoft KFT (firma mamă din Ungaria - n.red) , care este lider de piaţă în Ungaria în ceea ce proveşte automatizările din domeniul gestionării apelor", a arătat ministrul de Externe al Ungariei.
El a mai spus că este vorba de o investiţie totală de 480 de milioane de forinţi, la care Guvernul Ungariei asigură o finanţare de 290 de milioane de forinţi, urmând să fie înfiinţate 45 de locuri muncă şi să fie oferite "servicii inginereşti pe scară largă, în ceea ce priveşte gestionarea şi curăţarea apelor".
"Guvernul Ungariei şi în continuare este devotat acestor finanţări, la fiecare investiţie care ajută dezvoltarea în străinătate a firmelor din Ungaria şi care ajută la promovarea tehnologiei maghiare în străinătate şi care ajută dezoltarea colaborării economice cu ţările învecinate, şi care ne duce mai aproape la soluţionarea provocărilor comune din Europa Centrală", a mai spus Szijjártó Péter.
În discursul său, acesta a mulţumit maghiarilor din afara graniţelor pentru votul oferit FIDESZ, în cadrul alegerilor parlamentare, spunând că s-a înregistrat un record de participare a celor care trăiesc în afara graniţelor.
Prezent la evenimentul de la Miercurea-Ciuc, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre importanţa investiţiei în domeniul apelor, de la Miercurea Ciuc, subliniind faptul că România nu este "o ţară exemplară din punctul de vedere al protejării apelor".
"Vedem că râurile noastre sunt pline de deşeuri, indiferent în ce regiune, în ce sat, comună sau oraş suntem. Vedem că nu gestionăm la valoarea ei adevărată apa şi nu avem suficientă grijă ca să dăm generaţiilor următoare într-o stare corespunzătoare. Din acest punct de vedere, este foarte importantă acea tehnologie, acele cunoştinţe care se află aici, care ajutând bunele intenţii pot să ducă la realitate acele proiecte, acele investiţii, al căror rezultat vor fi nişte ape mai curate, ale căror rezultate ne vor permite acel confort cu care ne-am obişnuit. Menţinerea curată a apelor este o responsabilitate a noastră, a tuturor", a declarat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a amintit de măsurile luate pentru ca "să nu ne trimitem gunoiul în Ungaria prin râurile care curg în direcţia aceea", respectiv realizarea unor sistem de colectare a deşeurilor sau campania naţională "România Curată".
"În cadrul campaniei (România Curată - n.red.) acţiunile cele mai intensive de colectare a deşeurilor au fost tocmai în acele zone, unde e Tisa, Someşul, tocmai ca în Ungaria, de la noi, să ajungă cât mai puţine deşeuri şi să putem dovedi că putem gestiona şi proteja în mod responsabil apele noastre", a mai declarat Ministrul Mediului.
Acesta a avut cuvinte de apreciere pentru firma din Ungaria care îşi deschide o filială la Miercurea-Ciuc şi a punctat că investiţiile economice consolidează relaţii dintre cele două ţări.
"Activităţile economice, investiţiile, doar consolidează relaţiile economice dintre cele două ţări şi sper că şi problemele economice le vom putea rezolva şi că domnul ministru va avea şi o vizită când o să-i pot raporta, am încredere, că nu mai există Pet-uri care să meargă din România încolo şi aceste ape care curg dintr-o ţară în alta nu vor mai genera scandal, ci vor genera prietenie", a mai spus Tanczos Barna.
La finalul evenimentului de la Miercurea-Ciuc, ministrul de Externe al Ungariei, ministrul Mediului din România, primarul municipiului, Korodi Attila şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, au amplasat o capsulă a timpului în piatra de temelie a halei de producţie care urmează să se construiască.
În capsula timpului se află actul constitutiv al firmei din Miercurea-Ciuc, documentaţia halei de producţie, un ziar din Miercurea Ciuc şi un mesaj al elevilor de la Liceul "Szekely Karoly" şi al studenţilor de la Universitatea Sapentia din municipiu, care ar urma să fie instruiţi şi să lucreze la această hală de producţie.
Firma de la Miercurea Ciuc este finanţată în cadrul "Programului Naţional pentru Protejarea Exportului", al Guvernului de la Budapesta.
În cadrul vizitei în judeţul Harghita, ministrul de Externe al Ungariei a mai pus piatra de temelie pentru construcţia unei grădiniţe finanţată din fonduri ungare, în localitatea Satu Mare, a avut o întâlnire, la Miercurea-Ciuc, cu autorităţile locale şi judeţene şi cu ministrul Mediului, Tanczos Barna şi a vizitat Academia de Fotbal din municipiu, înfiinţată cu fonduri alocate de Guvernul ungar.

ce mama dracu ati scris catamai articolu despre cele mai mari jigodii hothiste, cei mai mari dusmani ai poporului r***n ? Vandutilor !
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, în ceea ce priveşte combaterea speculei,...92
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială "Apel la acţiune...82
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat...88
Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi...303


ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 4.83 m/s
Presiune: 1025 milibari

Câştigătoarea titlului de campioană a Angliei la fotbal în acest sezon va fi decisă în ultima etapă, după ce FC...89
Clubul FC Barcelona nu este dispus să plătească mai mult de 35 de milioane de euro pentru Robert Lewandowski,...78
Ciclistul eritreean Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) a câştigat surprinzător, marţi, la sprint, etapa a 10-a a...79
Spaniolul Feliciano Lopez, unul dintre "veteranii" circuitului profesionist de tenis, a pus capăt unei serii de 79 de...86


La data de 19 mai a.c., în jurul orei 00.10, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au procedat la...476
Urmare a cercetărilor în 3 dosare penale care vizează săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat, respectiv...345
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că, în cursul zilei de miercuri, la nivel naţional, prin...282
Lucrările de remediere a avariei pe conducta magistrală de apă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Sursei Cișmea 1C...334
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat...88
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva...86
Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi...303
Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul...284
De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4128
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3348
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2361
Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6130
Prima ediţie a Festivalului Miez se desfăşoară în perioada 20 - 22 mai, în Bucureşti, pe malul lacului...96
Amber Heard a respins ferm, marţi, acuzaţiile avocaţilor lui Johnny Depp care o acuză că a fost violentă,...84
Charlie Watts, bateristul The Rolling Stones, ar fi lăsat soției și fiicei sale o avere de 30 milioane de lire...90
Actorul şi regizorul nord-irlandez Kenneth Branagh îl va interpreta pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, în...84
''Zero Covid'': Autorităţile din Shanghai au anunţat marţi că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia...99
Între 200 şi 300 de persoane au manifestat marţi la Londra pentru a cere guvernului britanic să refuze să-l...82
Grecia a anunţat miercuri că de la 1 iunie măştile de protecţie în avioane şi în spaţii publice închise nu vor...91
Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, 85 de ani, avea "sclave sexuale" la petrecerile pe care le organiza în...632
Ministerul Sănătăţii a informat că în unităţile sanitare de profil sunt internate 760 de persoane cu COVID-19,...91
O echipă de medici chirurgi din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU)...85
Guvernul României a aprobat miercuri o hotărâre care vizează conținutul și metodologia de colectare și raportare...401
18 europarlamentari, printre care și medicul român Tudor Ciuhodaru, au înaintat Parlamentului European o propunere de...452
baaa, am zis poporul roman, de cand e un cuvant obscen ?