REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

TĂMBĂLĂU la Consiliul Judeţean, pe tema Festivalului Berii. Consilierii PNL au pus tunurile pe Palaz: ‘Consumul de alcool este un act cultural?’

TĂMBĂLĂU la Consiliul Judeţean, pe tema Festivalului Berii. Consilierii PNL au pus tunurile pe Palaz: ‘Consumul de alcool este un act cultural?’

Replica API 20 aprilie 2019 | 00:55 297

SCHIMB ACID DE REPLICI la şedinţă

SCHIMB ACID DE REPLICI la şedinţă

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța, de vineri, 19 aprilie a.c., s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru mai multe instituții din subordinea CJ Constanța. Printre acestea, și proiectul de hotărâre privind bugetul pentru 2019 al Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”.

Potrivit proiectului, la capitolul venituri, centrului îi sunt alocați 8.770.804 lei, iar la capitolul cheltuieli aceeași sumă. Cât privește Programul de evenimente culturale pe anul 2019, acesta cuprinde un număr de 20 de evenimente, pentru care vor fi cheltuiți, potrivit calculelor făcute de reprezentanții centrului, 1,6 milioane de lei.

George Niculescu

Cele mai mari sume sunt alocate, conform tabelului anexat proiectului de hotărâre Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene, programată pentru a se desfășura în luna septembrie a.c. – 450.000 de lei, și Festivalului Berii, eveniment ajuns la a treia ediție, programat să se desfășoare în perioada 3 – 5 mai a.c. – 400.000 de lei. Aspect ce nu a fost pe placul consilierilor PNL, care au depus amendamente la acest proiect. Amendamente ce au fost respinse.

Doina Voivozeanu

Dispute în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța, de vineri, 19 aprilie a.c., pe tema sumei alocate pentru organizarea Festivalului Berii, programat să se desfășoare în municipiul Constanța, în perioada 3 – 5 mai a.c.., dar şi în ceea ce priveşte suma alocată Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene.

Consilierii județeni PNL atrag atenția că 400.000 de lei pentru Festival Berii este prea mult, iar banii ar putea fi folosiți mai bine pentru Spitalul Județean pentru RAJDP sau pentru Centrul Școlar Albatros ori Delfinul.

Mai mult, consilierii PNL au cerur ca suma alocată Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene să fie diminuată la 100.000 lei. Replica președintelui CJ, Marius Horia Țuțuianu, a fost una acidă: „Nu toți au bani de Neversea, iar oamenii mai au nevoie de un mic o bere la 10 lei!”.

„Aruncăm sume de bani care nu au legătură cu Centrul Cultural. Festivalul nu are de ce să fie organizat în timpul campaniei electorale. Banii pot fi folosiți la spital, la RAJDP sau pentru centrul Albatros”, a subliniat consilierul județean PNL George Niculescu. Răspunsul președintelui Marius Horia Țuțuianu a fost prompt: „Acest festival s-a făcut în fiecare an în aceeași perioadă, în același loc. Nu e vina noastră că a picat în campanie.

Poate colegii de la PNL își permit să meargă la alte evenimente. Nu toți au bani de Neversea, și oamenii mai au nevoie de un mic și o bere la 10 lei”. Pentru a mai scuti din suma alocată, consilierii județeni au arătat că pentru partea muzicală se poate apela la ansamblurile folclorice din județul Constanța.

„Dacă le-ați solicita să vină la eveniment, nu ar trebui să mai plătiți zeci de mii de lei pentru nu știu ce cântăreț”, a adăugat consilierul județean George Niculescu. „Nu trebuie să vă cânte dvs., că aveți bani și mergeți afară”, i-a răspuns Țuțuianu.

Prezentă la ședință, Doina Voivozeanu, directorul Centrului de Cultură Th. Burada, a afirmat: „Centrul poate organiza toate tipurile de evenimente. Noi avem pe categorii evenimentele, iar acesta este unul cultural. Noi nu intervenim în specialitatea dvs. Lăsați-mă să cred că știu cum se organizează un spectacol.

Toate centrele culturală din țară fac la fel”. Consilierul George Niculescu a punctat : „Consumul de alcool este un act cultural?”, la care directoarea Voivozeanu a replicat: „Nu știu, întrebați Parlamentul!”.

Într-un final, proiectul a trecut de votul consilierilor județeni, astfel că Festivalului Berii îi vor fi alocați 400.000 de lei pentru organizare, iar Sărbătorii Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene-450.000 lei. După şedinţă, consilierul George Niculescu a declarat: „Necesităţile judeţului suntan ltele, nu organizarea unui Festival cu iz de grătar, mici şi fum în campanile electoral.

Consider căa cest punct din programul de evenimente trebuia retras, iar cel referitor la Sărbătorea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene trebuia realizat într-un cuantum mai mic. Am propus un aemndament, ca suma să fie de 100.000 lei,a mendamentul a picat la vot, în urma votului ÎMPOTRIVĂ al consilierilor de la PSD, PMP şi ALDE”.

„Festivalul Vinului Dobrogean e organizat de 10 ani, iar Fetivalul Berii e de avengurdă. E o acţiune culturală pentru constănţeni şi judeţul Constanţa. Pe această scenă vin formaţii de muzică populară, formaţii de renume. Nu toată lumea îşi permite să meargă în cluburi, să consume băuturi scumpe, să plătească bilete la formaţii de anvergură.

Nu toţi constănţenii au bani mulţi. Dacă le luăm şi mica plimbare pe care o fac o dată, sau de două ori pe an la diferite evenimente, atunci nu am făcut nimic. Poate unii vor să vină să mânânce un mic şi să bea o bere, poate vor să asculte muzică bună. De aceea, pe aceste scene cântă formaţii cu tradiţie, din Dobrogea şi ţară. Bugetul l-au făcut cei de la Centrul Th. Burada.

Costurile nu înseamnă doar cântăreţii, unii nu sunt plătiţi. Costurile implică mai multe: maşină de salvare, gunoi, pază etc. Nu toţi banii se duc la cântăreţi”,a detaliat, după şedinţa de consiliu, preşedintele CJ Horia Ţuţuianu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
lasa ba ca puneti o scena cu manelisti acolo si faceti cultura la bautorii de bere .siktir retardatilor din pesede
5
0
Bravo Marian Crusoveanu!!!
10
2
Si noi care credeam ca la Constanta sunt pretentii mai mari decat tigania cu fum bere si mici. la mizeriile alea de "spectacole" nu se uita nimeni.
8
1
PNL - mergeti in Germania si propuneti anularea Oktoberfest Va impusca aia Haha
6
10
da-ca afla betivu orban mandolina va da afara pe toti.
6
8
Ai ucis limba romana...
7
0
Bai lache flausat de ce nu da tactu inapoi la oameni banii furati de la caritas?
6
8
Crusoveanu pui de infractor. O sa ajungi la puscarie. Sti tu de ce
9
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614