REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Tanczos Barna contrazice ONG-urile care spun că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure

Tanczos Barna contrazice ONG-urile care spun că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure

Replica API 7 iunie 2022 | 22:17 920

Scurgerile masive de apă de pe versanți, în urma ploilor torențiale din ultimele zile, au fost favorizate și de tăierile de păduri din zonele respective, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. România pierde, în fiecare oră, peste 3 hectare de pădure, avertizează ONG-urile de specialitate. Marea problemă o reprezintă defrişările masive, legale sau ilegale. Iar toate acestea se întâmplă pentru că nu există o legislație care să limiteze dispariţia „aurului verde” și pentru că hoții de lemne acționează de multe ori având protecție la nivel de autorități, după cum au demonstrat jurnaliști care au documentat anchete de-a lungul vremii.

Pădurile reprezentau, acum doi ani, 38% din suprafața Uniunii Europene, iar în cinci țări, mai mult de jumătate din teritoriu era acoperit de păduri. La polul opus, România, Malta, Olanda și Irlanda sunt în topul statelor cu cea mai redusă suprafață împădurită din UE.

Mihaela Brazdeș, jurnalist Digi24: Cele mai recente date sunt cele din 2019, și nu sunt deloc îmbucurătoare, pentru că vedem că în fiecare oră în România se taie peste trei hectare de pădure. Cum stăm din acest punct de vedere și ce faceți pentru a stopa, a încetini acest fenomen?

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Ar trebui să combat 90% din afirmațiile dumneavoastră. În anumite locații, mai ales în zonele de deal și de munte, acestea pot fi cauzate de tăierileistorice de păduri. Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri, cu defrișările masive unde au dispărut păduri de pe versanți, unde sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară.

Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare. Asemenea fapte nu se mai comit, pentru că măsurile luate de Parlament - legislația înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri și introducerea SUMAL 2, împreună au stopat un fenomen care a caracterizat România acum 5 sau 10 ani.

Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal, și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și să transporte pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse, sunt peste 20 de mii de controale desfășurate de organele de anchetă – poliție și gardă forestieră, anual, și au fost dublate practic contravențiile, au fost dublate și sancțiunile penale, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca le dea dreptate O.N.G.urilor T.Barna recunostea ca O.N.G.urile fac mai multa treba decat oameni din ministerul pe care el il conduce;altfel domnule T.Barna ati facut cunva o cerere la guvernul Ungar pentru ca sa il predea Romaniei pe Kerestoi Atila condamnat definiv in Romania si care a fugit in Ungaria.
0
0
Lobby pentru firmele austriece. Fac parte din imperiu, nu-i asa? Cum apare lepra asta exact cand sunt in discutie interese austriece. A latrat si cand printul austriac a venit la vanatoare in Romania. Romania, da?
0
0
bozgorul habarnis mai este si mincinos.orocum nu.i pasa,ce,e tara lui?defriseaza tot ca atila si se cara in america sau in asia.Pune.ti la socoteala si miile de copaci rasimde psd de.a lungul soselelor,in statiunile dempe litoral.Astia ne.au vindut si oxigenul,si copacii,singurul lucru pe care.l mai aveam in saracia noastra.Sa dea cancerul de plamini in voi,drujbarilor!
0
0
pai drujba lui doamne doamne din ce partid este?
1
0
ciumile verde, rosie si galbena sunt la putere.Na bai feru' ciumi, holere,curve,avortoni,interlopi ,militieni, securisti armata de ocupatie sunteti
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272