REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Te duci la DENTIST și MORI? Care este situaţia anesteziilor în cabinetele constănţene?

Te duci la DENTIST și MORI? Care este situaţia anesteziilor în cabinetele constănţene?

Replica API 15 februarie 2020 | 09:14 881

România a fost zguduită de vestea morții fulgerătoare a unui băiețel de 4 ani, din Pitești, după o vizită la medicul stomatolog. Felul în care a fost prezentat acest caz e sinistru și va avea urmări triste asupra locuitorilor României, care, oricum, sunt speriați de medicul dentist şi trec pragul cabinetelor dentare doar în cazurile extreme. Va avea urmări și printre medicii stomatologi, care nu se vor mai putea atinge de copii. Replica a încercat să vadă care e situația la nivelul oraşului nostru, și care este poziția Colegiului Medicilor Dentiști din Constanța, de la președintele Colegiului, profesor universitar Aurelia Caraiane.

“ Noi am demarat o acţiune de identificare şi evaluare a tuturor cabinetelor (n.r.- din judeţ), pentru a le verifica legalitatea, aparatura pe care o au în dotare.”, ne-a precizat președintele Colegiului şi decana Facultăţii de Medicină Dentară, Aurelia Caraiane. Intrebată despre alternativele pe care le au părinţii dar si medicii dentişti, attunci când vorbim despre un copil mic cu afecţiuni oro-dentare, răspunsul medicului constănţean a fost că aceştia ar trebui să se adreseze medicului pedodont, care este cel mai în măsură să se ocupe de genul acesta de situaţii, asigurând, totodată, constănţenii, că situaţia băieţelului din Piteşti este un caz izolat, şi că astfel de situaţii nu au loc în mod curent în cabinetul stomatologic.

“ La nivelul CMDR Constanţa nu există nici o plângere similară, legată de anestezii, nici in ceea ce priveşte adulţii, şi nici la copii ”, a mai declarat Caraiane.

În medicina stomatologică , se cunosc mai multe tipuri de anestezii: locală și generală. Sedarea este parte anesteziei generale, pacientul primind o substanță pe venă, cum ar fi propofol sau dormicum, și adoarme, dar își poate susține respirația, neasistat. Anestezia generală se administrează tot intravenos, doar că, de data aceasta, pacientul este intubat și conectat la aparate. Nu își amintește nimic, nu își poate susține autonom respirația, și nu poate coopera.

Este important de menționat că, după sedare, pacientul poate pleca acasă pe picioare, pe când în cazul anesteziei generale, situația este diferită. Anestezia generală este o practică foarte des întâlnită în toate țările lumii civilizate, permițând medicului stomatolog să realizeze procedurile medicale fără riscuri, în special când vorbim despre pacienți necooperanți, cum sunt, de obicei, copiii, sau persoanele cu afecțiuni psihice. Procedura nu este lipsită de riscuri, ele existând, însă reprezintă un procent foarte mic, astfel încât pot fi considerate excepții. În cazul copiilor, este nevoie de o colaborare între medic și părinte, pentru alegerea celei mai bune variante de tratament pentru cel mic.

Tot preşedintele CMDR Constanţa, Aurelia Caraiane, ne spune, în încheiere, că cea mai bună metodă de a evita situaţiile dificile, este ca “părinţii să se adreseze cabinetelor în primul rând pentru prevenţie, pentru copiii lor.”

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daia a facut Dumnezeu nervi la dinti ca sa va mai chinuie pentru rautate si nesimtire.du-te ba la timp tarane ca nu te doare nici portofelul.altu e de vina nu tu coclitule in gura si in suflet!
3
1
rezeanu, marele intelectual, doctor si om politic! nu da bon, tipa la tine si nu stie sa faca o anestezie. de aia fac anticamera la el numai mosi si babe
4
0
Mars de aici , tu care scoti dinti la furca
4
0
Dr Chioreanu inca mai traieste, a fost inca dinainte de 89 informator al militiei, care l-a tinut in brate. Ca el profesional era un zero.
6
1
Stomatologia a avansat si ea, nu mai e ce a fost acum 30 ani. Sa stiti ca si mie mi-a facut la fel un stomatolog numit caraiani, mi a scos nervul pe viu cu un ac din acela subtire zimtat. Alea ersu vremurile de aceea si frica de dentist Am mai patit diverse si cu alti dentisti dar nu mai sunt asa macelari ca acim 30 ani, fac anestezie.
8
1
Era, prin anii 92-93, in cladirea care este acum Spital Heka, langa Lidl si Kaufland, un jeg de dentist numit Chioreanu. Sper sa nu mai traiasca, caci nu merita. Acest imbecil mi-a forat gaura in masea pana la nerv, apoi mi-a pus arsenic direct pe nerv. 24 de ore am crezut ca mor de durere, fara somn, fara mancare. Intr-un final, m-am dus la el si ce credeti ca mi-a facut? Nervul nu crapase, cu tot arsenicul. Mi-a sectionat nervul pe viu. L-a "omorat", ca sa zic asa. Am suferit enorm. Un astfel de felcer ar trebui scuipat si batut pe strada. Mortii mamei lui. Sper sa fi crapat in chinuri.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272