REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Teodorovici: Ordonanța pe energie nu ajută omul de rând, este o subvenție mascată pentru băieții deștepți

Teodorovici: Ordonanța pe energie nu ajută omul de rând, este o subvenție mascată pentru băieții deștepți

Virgil STOIAN 28 octombrie 2022 | 00:00 2054

Eugen Orlando Teodorovici este un politician român, senator de Buzău (2012–2016) și Tulcea (2016–2020) din partea Partidului Social Democrat (PSD). A fost ministru al fondurilor europene și apoi al finanțelor publice în Guvernul Victor Ponta, apoi în Guvernul Viorica Dăncilă. Reporterii Replica l-au provocat la o discuție despre prețul la energie, despre măsurile luate de statul român, dar și despre mărirea pensiilor preconizată în 2023.

Orlando Teodorovici

Orlando Teodorovici a atacat ordonanțele date de statul român pe partea de energie, considerând că acestea nu ajută omul de rând ci tot firmele din energie. În privința pensiilor românilor, acesta crede că ar trebui aplicată legea 127/2019, cu care au fost de acord toate partidele la acea vreme. Politicianul crede că în administrația publică sunt mult prea mulți oameni, lucru care duce la cheltuieli prea mari.

La final de an se va vedea cât deficit bugetar are România

Potrivit politicianului, statul român ar fi trebuit să introducă un plafon maxim până la care firmele din energie pot factura: ”E a patra ordonanță pe care au dat-o pe partea de energie, și din păcate nu s-a reușit decât o subvenție mascată, este o plafonare cum zic ei, dar nu este o plafonare pentru populație, este o subvenție mascată pentru firmele din energie. Populația plătește un preț plafonat, diferența, oricât de mare ar fi, o plătește tot românul dar indirect. Odată românul plătește direct prin factura pe care o plătește cu prețul pe care l-a pus guvernul, numai că românul plătește și indirect costul real al energiei, prin faptul că statul român nu a fost în stare să introducă un plafon maxim până la care firmele din energie pot factura. Atunci am fi fost sigur de suma pe care o plătește o gospodărie, și suma pe care o să o plătească indirect românul prin intermediul guvernului până la costul maxim pe care să-l plafoneze. Practic nu e nimic, și este foarte costisitor pentru noi ca economie. Suma fabuloasă de 30 sau 40 de miliarde de lei de care dispuneau cei din guvern ca fiind suma de plătit către firme din energie, nimeni nu a contestat-o. Suma este reală, și suma nu se regăsește în deficitul bugetar, pentru că Ministerul de Finanțe neplătind, încearcă să o golească, numai că odată ce facturile sunt trimise, până la final de an undeva suma trebuie să se regăsească. Deficitul când va fi corect prezentat public va fi unul mult mai mare față de cel prezentat de Ministerul de Finanțe. La scară macro-economică, ele sunt măsluite, aranjate de către guvern, ca să dea bine atunci când fac rectificare bugetară, dar la final de an se va vedea cât are România deficit bugetar. Măsura aceasta nu ajută deloc omul de rând, nu ajută economia, soluții au fost și au fost propuse, și am propus chiar și eu soluții, pe energie, pe gaz și pe prețul la combustibil. Mereu România și-a provocat, și-a amplificat crizele.”

Munca la negru a început să crească

Politicianul a vorbit și despre domeniul HoReCa, considerând că acesta va avea foarte mult de suferit din cauza creșterii de tva: ”Munca la negru a început să crească, pentru că a dispărut part-time-ul, iar o soluție total greșită. HoReCa care de la 1 ianuarie va fi supusă unei creșteri de TVA de la 5 la 9%, a dispărut impozitul specific, part-time-ul a fost distrus, și e unul dintre sectoarele care va avea foarte mult de suferit. Dar lumea nu reacționează, și e ceva foarte ciudat, pentru că nimeni nu reacționează la măsurile pe care le ia guvernul. Și la nivelul primăriilor. Am văzut niște primari care nu mai au bani să-și mențină până la final de an activitatea școlară. Nu mai au bani. Au crescut cheltuielile cu gazul, rectificarea bugetară nu a adus un plus pentru ei. Lumea așteaptă acum o a doua rectificare, dar nimeni nu iese să le spună foarte clar ceva. Avem o demisie a Ministrului Apărării. Totul este un haos care se generalizează și care ne va crea nouă, la nivel de țară, o perspectivă foarte delicată pentru 2023, când vor fi foarte multe falimente.”, a declarat acesta.

Trebuie aplicată legea pensiilor 127/2019

În privința pensiilor, Orlando Teodorovici consider că ar trebui să se aplice legea 127/2019, cu care au fost de acord toate partidele la acea vreme: ”Eu am spus mereu că trebuie aplicată legea pensiilor 127/2019 pentru că este o lege care a fost aprobată de către toate partidele la vremea respectivă. Și de liberali și de sociali democrați, și atunci ar fi fost de bun simț ca legea să fie aplicată, să nu amâni creșterea pentru că totuși pensionarii sunt prima categorie care trebuie luată în calcul atunci când faci un buget. Oamenii ăștia au contribuit în timpul vieții active prin contribuțiile lor la sistemul social de pensii, și acum când au ajuns la pensie, constată că nu-și primesc ce trebuie să primească. În mod normal, PSD, aflat la guvernare, trebuia să pună ca o condiție legea pensiilor. Mai mult, puteau să discute, să facă în așa fel încât legea pensiilor să rămână în același limite, dar să modifice baza și mai puțin vârfurile din zona de pensii. Pentru că sunt foarte mulți pensionari aflați la bază, cu pensii foarte mici, bani sunt.

Sunt 50 000 de oameni în administrația publică

Sunt 50.000 de oameni în administrația publică centrală, ne costă pe an 2,4 miliarde de euro. Cifrele ministerelor s-au triplat, câte 8 secretari de stat, câte 3-4 subsecretari de stat. Ministerul Fondurilor Europene, este un minister mamut, la fel și cel al Dezvoltării. De ce s-au triplat schemele de personal și schemele de conducere ale ministerelor? Banii europeni nu se cheltuiesc, din PNRR nu s-a cheltuit nici un leu. Toate acestea fac ca economia României să fie una instabilă și e greu de luat în calcul de către investitori. Agențiile mențin ratingul de țară la perspectivă negativă, nerecomandată investițiilor. Cum să vină să investească niște companii din afara României și să investească? Dacă sunt măsuri bune luate la un mandat, de ce trebuie schimbate în alt mandat? Cei care ne guvernează, și parcă suntem blestemați ca țară. Atunci când România are nevoie de o echipă pragmatică la frâiele țării, avem guverne slab. Care în loc să înțeleagă contextul favorabil de care România trebuie să beneficieze, noi suntem primii la tot felul de măsuri mai deplasate. Cum se recomandă ceva, noi imediat aplicăm. Germania plătește în decembrie toate facturile la energie, la toate gospodăriile și la toate IMM-urile. Decontează toate aceste facturi. Măcar să copieze guvernul român, lucrurile bune făcute de alții dacă nu pot lua alte măsuri. ”, a încheiat acesta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce bun esti tu de pe tusa! In "teren" am vazut, esti muci... Ceva in freza ta!
4
3
Da,Orlando are dreptate pentru ca asa facea si el cand era ministru PSDist"deci cunoaste omul situatia din interiorul PSD" tot pentru cercurile de interese care gravitau in jurul partidului a lucrat si el cand a fost la putere,ori de atunci pana acum nu s-a schimbat nimic,toate partidele care au fost la guvernare au lucrat pentru interesele lor niciodata pentru romanul de rand;uitativa doar la UDMRisti cat de disperati sunt astia sa ajunga si ei la guvernare,de fiecare data inainte de formarea unei coalitii ei au declarat ca ii sustin pe cei care ajung la putere nu conteaza care partid castiga numai sa le dea si lor un os de ros.
3
2
Omul asta vorbeste de firme si problemele patronilor bisnitari, nu pentru omul de rand. In viata lui nu a fost par alb asta om de rand ... Asa va trebuie la energie pentru ca sa vrut privatizare de la guvern, guvern pe care populatia la ales, acum platiti miliaredele la energie electrica ca si omul de rand, cel fara firme, fara ajutorul politicenilor.
1
3
cum sa ai pretentii sa-ti revii ca tara cu oligofrenii care posteaza mai jos, pestele se impute de la cap si se curata de la coada zice o vorba, astia postacii astia inca put la coada
5
7
cartitza resapata.
6
4
pish cu bolta in freza, cu un strop de fixativ de la mine cu jet, freza aia ar fi mult mai teapana. oricum e un gunoiash.
7
5
Mai dute-n plm de spion rus,PSD-ist,mai bine ai sta in banca ta in aceste vremuri
8
7
Oricum e om destept
2
9

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108